لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۶ تیر ۱۴۰۳ ایران ۰۷:۲۷

اظهارات نخست‌وزیر ارمنستان در مورد روند صلح با جمهوری آذربایجان خشم معترضان را در ایروان برانگیخت


ایروان، پایتخت ارمنستان. ۲۳ خرداد.
ایروان، پایتخت ارمنستان. ۲۳ خرداد.

در پی اظهارات نخست وزیر ارمنستان درباره روند صلح با جمهوری آذربایجان، معترضان در ایروان خواستار استعفای او شدند.

نیکول پاشینیان، نخست وزیر ارمنستان، روز چهارشنبه ۲۳ خرداد گفت پیمان صلح با جمهوری آذربایجان در حال تکمیل است، اما ایروان درخواست‌های باکو مبنی بر تغییر قانون اساسی ارمنستان را نمی‌پذیرد.

تظاهرات روز چهارشنبه در پی اعتراض‌های اخیر در محکومیت سیاست‌های پاشینیان، از جمله بازگرداندن روستاهای ویران شده به جمهوری آذربایجان صورت گرفت.

رویترز به استناد گزارش‌ها و تصاویر ویدئویی گفت پلیس از بمب‌های صوتی برای متفرق کردن معترضان در اطراف پارلمان استفاده کرد. بنا به این گزارش‌ها معترضان پس از تلاش برای حرکت به سمت ساختمان متفرق شدند.

مقامات پلیس به نقل از خبرگزاری‌های روسی از زخمی شدن هفده پلیس خبر دادند. وزارت کشور ارمنستان گفت که ۷۹ غیرنظامی زخمی و ۹۸ نفر بازداشت شدند.

سرویس ارمنی رادیو آزادی گفت که رهبر معترضان، اسقف اعظم باگرات گالستانیان، در گردهمایی معترضان گفت که خواستار دیدار با پاشینیان است تا درباره «شرایط استعفای مسالمت آمیز» او گفتگو کند.

سایت خبری ارمنی «سیویل نت» به نقل از پاشینیان نوشت که متن معاهده پیشنهادی با جمهوری آذربایجان «کاملاً آماده» است و پس از «تعدیل» می توان آن را امضا کرد.

  • امضای قرارداد صلح

هم ارمنستان و هم جمهوری آذربایجان بارها قصد خود را برای امضای توافقنامه صلح با هدف پایان دادن به یکی از طولانی‌ترین درگیری‌های جمهوری‌های شوروی سابق بر سر منطقه قره باغ کوهستانی که از اواخر ۱۳۶۶ تا اواخر ۱۳۷۲به طول انجامید، اعلام کرده‌اند.

جمهوری آذربایجان شهریور سال گذشته کنترل قره باغ کوهستانی را دوباره به دست گرفت و به استقلال عملی این منطقه پایان داد و عملاً کل جمعیت ارمنی قومی آن را وادار کرد که به ارمنستان فرار کنند.

دو کشور از آن زمان در حال مذاکره بر سر یک معاهده صلح و تعیین مرز مشترک هزار کیلومتری خود هستند که اکنون بسته و به شدت نظامی شده است.

به گزارش رویترز، پس از ماه‌ها توقف مذاکرات، ارمنستان ماه گذشته با تحویل چهار روستای جمهوری آذربایجان که کنترل ان ها را در دست داشت، مانع بزرگی را در روند مذاکرات از میان برداشت.

اما الهام علی‌اف، رئیس جمهوری آذربایجان، خواستار تغییر قانون اساسی ارمنستان شد تا اشاره غیرمستقیم به استقلال قره باغ در آن حذف شود و آن را پیش‌شرط توافق صلح خوانده است.

«سیویل نت» به نقل از پاشینیان روز چهارشنبه گفت اگرچه جمهوری آذربایجان چشم‌انداز توافق صلح را همچنان خوب توصیف می‌کند، اما اصرار بر اصلاح قانون اساسی نشان دهنده تلاشی برای «از بین بردن» روند صلح است.

وزارت دفاع جمهوری آذربایجان اعلام کرد که خروج نیروهای حافظ صلح روسیه که پس از جنگ ۴۴ روزه بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان در سال ۱۳۹۹ در قره باغ مستقر شده بودند، روز چهارشنبه تکمیل می‌شود.

ارمنستان از عدم مداخله روسیه و جلوگیری از بازپس‌گیری قره باغ توسط جمهوری آذربایجان انتقاد کرده است.

پاشینیان همچنین به نمایندگان پارلمان گفت احساس می‌کند روسیه به تعهدات خود عمل نکرده است و از این رو ارمنستان مصمم است از «سازمان پیمان امنیت جمعی» به رهبری روسیه، متشکل از کشورهای شوروی سابق، خارج شود.

آمریکا و کشورهای عضو اتحادیه اروپا روز جمعه ۱۷ فروردین، در جریان ملاقات مقامات آمریکایی و اروپایی با نیکول پاشینیان در بروکسل بر ادامه حمایت خود از ارمنستان درباره منطقه مورد مناقشه قره‌‌باغ کوهستانی تأکید کردند.

آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، گفت: «ما متعهد به افزایش بیشتر حمایت خود از انعطاف‌پذیری دموکراتیک و اقتصادی ارمنستان هستیم.»

او در ادامه افزود: «ما به حمایت از یکصد هزار ارمنی که از منطقه قره‌باغ کوهستانی آواره شدند، ادامه خواهیم داد. این امری محوری برای ثبات بلند مدت ارمنستان است.»

XS
SM
MD
LG