لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ ایران ۱۷:۰۴

پروفایل نامزدها: عبدالناصر همتی


عبدالناصر همتی، ۶۴ ساله و متولد کبودرآهنگ
عبدالناصر همتی، ۶۴ ساله و متولد کبودرآهنگ

صدای آمریکا در آستانه انتخابات ریاست جمهوری دوره سیزدهم در ایران، نگاهی به زندگی و سوابق نامزدهای این انتخابات دارد:

عبدالناصر همتی یک اقتصاددان و از مدیرانی است که در دولت اکبر هاشمی رفسنجانی به قدرت وارد شدند. او در دوران حسن روحانی به سمت ریاست بانک مرکزی رسید و اکنون امیدوار است در غیاب چهره های شاخص اصلاح طلب که به خاطر رد صلاحیت شورای نگهبان از نامزدی در انتخابات محروم‌اند، توجه و آرای آنها را جلب کند. در زیر نگاهی به سوابق و کارنامه او شده است:

زندگی شخصی

عبدالناصر همتی در سال ۱۳۳۶ در کبودرآهنگ در استان همدان متولد شد. او سال ۱۳۵۸ در دوره کارشناسی علوم اقتصادی در دانشگاه تهران فارغ التحصیل شد. وی در این دانشگاه در سال ۶۶ مدرک کارشناسی ارشد کسب کرد. گفته شده که مدرک دکترای اقتصاد را در سال ۱۳۷۲ از دانشگاه تهران اخذ و رساله خود را با حضور در دانشگاه لندن تکمیل کرد و به اتمام رساند. او از سال ۷۲، دانشیار دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران است و تدریس‌کنندهٔ اقتصاد کلان و اقتصاد انرژی در دانشگاه‌های ایران است.

درباره زندگی شخصی او اطلاعات زیادی نیست و تنها گفته شده که همسر او سپیده شبستری است و از این ازدواج آنها دو دختر و یک پسر دارند. آقای همتی به نام‌های آنها اشاره نکرده و تنها گفته که یکی از دخترانش پزشک متخصص کودکان ودیگری دانشجوی معماری در ایران است. پسر او نیز استاد دانشگاه و معمار است.

سوابق

برعکس بسیاری از مدیران جمهوری اسلامی که اغلب سوابقی در جنگ و جبهه دارند، عبدالناصر همتی بیشتر سوابق اجرایی دارد. او از سال ۱۳۵۹ و بعد از تغییرات در صدا و سیما به این نهاد پیوست. او بعد از مدتی و تا سال ۱۳۶۸ به عنوان مدیرکل خبر صدا و سیما فعالیت ‌کرد. در این زمان، همتی یکی از اعضای ستاد تبلیغات جنگ بود.

عبدالناصر همتی در جوانی در کنار خمینی، هاشمی رفسنجانی و رجایی
عبدالناصر همتی در جوانی در کنار خمینی، هاشمی رفسنجانی و رجایی

وی از ۱۳۶۸ تا ۱۳۷۳ معاون سیاسی سازمان صدا و سیما شد. فعالیت او با رفتن محمد هاشمی رئیس صدا و سیما، پایان یافت.

از سال ۷۳ به بعد، عمده مسئولیت‌های عبدالناصر همتی به مسایل مالی و بیمه پیوند خورد.

او از سال‌های ۱۳۷۳ تا ۱۳۸۵ به مدت ۱۲ سال، ریاست بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران را برعهده داشت. او در این سه دوره، نقش مهمی در اجرای سیاست‌های آزاد سازی و خصوصی‌سازی در صنعت بیمه تحت دولت‌های اکبر هاشمی رفسنجانی و محمد خاتمی داشت که بعدها با انتقاداتی در روند خصوصی سازی مواجه شد.

با اینحال، نزدیکان همتی، او را برای «پدر بیمه خصوصی» در ایران می‌نامند.

همتی مدعی است که پیشنهاد اولیه تاسیس «صندوق ذخیره ارزی» را او به محمد خاتمی داده است. در دولت خاتمی ابتدا قیمت نفت بسیار ارزان شد و بودجه کشور با نفت حدود ۱۲ دلاری بسته شد. بعد از مدتی که قیمت فروش نفت افزایش داشت، دولت ایران بخش درآمد مازاد خود را تحت عنوان صندوقی ذخیره کرد. بعدها هرگونه برداشت از این صندوق نیازمند دستور رهبر جمهوری اسلامی شد.

در زمان دولت محمود احمدی نژاد، همتی از بیمه مرکزی رفت و به مدت هفت سال تا سال ۱۳۹۲، مدیرعامل بانک سینا شد. او در این مدت مؤسسه مالی و اعتباری بنیاد را با بانک سینا ادغام کرد.

در سال۱۳۸۶ِ همتی، مؤسسه مالی واعتباری بنیاد از محل دارایی‌های بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی ایران را با بانک سینا ادغام کرد و یکسال بعد سهام این بانک جدید به عنوان بخش خصوصی در بورس تهران عرضه شد اما هنوز سهام‌دار عمده آن بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی است.

با شروع دولت حسن روحانی، آقای همتی به مدت سه سال مدیرعامل بانک ملی ایران شد.

یک افشاگری موجب شد تا همتی دوباره از بانک به بیمه بازگردد. انتشار فیش حقوق نجومی مدیران بیمه مرکزی ایران موجب شد که محمدابراهیم امین رئیس این نهاد از کار خود کناره‌گیری کند و بعد از آن بود که وزیر اقتصاد، همتی را دوباره برای سمت ریاست بیمه مرکزی ایران به هیئت وزیران معرفی کند که مورد موافقت هیئت وزیران قرار گرفت. آقای همتی دو سال در این سمت بود تا اینکه از سوی حسن روحانی در سال ۹۷ به عنوان رئیس بانک مرکزی منصوب شد.

همتی سابقه کوتاهی در وزارت خارجه هم دارد. او در زمان بین ریاست بر بیمه و ریاست بانک مرکزی، در مقطعی سفیر جمهوری اسلامی در چین شد.

عبدالناصر همتی به عنوان یک مقام نزدیک به حسن روحانی، به مدت ۵ سال در زمان ریاست جمهوری او، عضو کمیته اقتصادی شورای عالی امنیت ملی بود که عالی ترین نهاد امنیتی جمهوری اسلامی محسوب می‌شود و به رهبر درباره مسائل مشورت می‌دهد.

سابقه نامزدی در انتخابات

عبدالناصر همتی تاکنون در هیچ انتخاباتی شرکت نکرده بود و ناگهان با ثبت نام در انتخابات ریاست جمهوری در سال۱۴۰۰ شورای نگهبان صلاحیت او را برای انتخابات تائید کرد.

XS
SM
MD
LG