این نخستین باری است که یک مقام ارشد ایرانی چنین اظهارنظری می کند.
قدرتهای غربی که خود را برای دور بعدی مذاکرات با ایران بر سر برنامه اتمی این کشور آماده می کنند، نگران هستند که تاسیسات اراک بتواند پلوتونیوم و اورانیوم بسیار غنی شده - که در تولید بمب هسته ای به کار می رود - تولید کند.
ایران می گوید این راکتور به منطور تولید ایزوتوپ هایی ایجاد شده که مصارف پزشکی دارد و هرگونه فعالیتی در زمینه تولید بمب هسته ای در این مرکز را تکذیب می کند.
علی اکبر صالحی این مطلب را در مصاحبه ای با «پرس تی وی» - که هزینه های آن از سوی دولت ایران تامین می شود - بیان کرد ولی نگفت چه تغییراتی در تاسیسات اراک داده خواهد شد.
علی اکبر صالحی به پرس تی وی گفت باور نمی کند که نگرانی غرب نسبت به تاسیسات اراک واقعی باشد و آن را «آتش ساختگی» خواند که برای «فشار سیاسی» بر ایران ساخته شده است؛ ولی افزود: ما می توانیم طرح را تغییر دهمی، به زبان دیگر تغییری در طرح ایجاد کنیم که پلوتونیوم کمتری در این راکتور تولید شود و به این طریق نگرانی ها را کاهش دهیم.
سوخت راکتورهای آب سنگین از طریق اورانیوم طبیعی تامین می شود که به ویژه برای تولید پلوتونیوم قابل انعطاف مناسب است. برای این منظور به تکنولوژی هسته ای دیگری نیاز است که پلوتونیوم لازم برای مصارف گوناگون را از هم مجزا و تولید کند. روشن نیست که آیا ایران به چنین تاسیساتی دسترسی دارد یا نه.
سرنوشت تاسیسات اراک بخش مهمی از مذاکرات سال گذشته ایران با ۵+۱ بود که به توافق ژنو انجامید که بر اساس آن ایران برنامه هسته ای خود را در ازاء تسهیل تحریم ها تعدیل خواهد کرد.
بر اساس توافق ۲۴ نوامبر ایران تعهد کرده است که بر تاسیسات و ادوات تاسیسات هسته ای خود در ۶ ماه آینده نیفزاید.
مقامهای آمریکایی روشن کرده اند که در هر توافق نهایی باید تکلیف این راکتور روشن شود. وندی شرمن معاون سیاسی وزارت امور خارجه آمریکا روز سه شنبه به قانونگذاران آمریکا گفت: آنها به نیروگاه آب سنگین اراک برای مقاصد صلحجویانه هسته ای نیازی ندارند.
به نظر می رسد آینده تاسیسات اراک موضوع مهمی در مذاکرات برای رسیدن به توافقی دراز مدت است که از ۱۸ فوریه آغاز می شود.
بعضی از کارشناسان می گویند یک راه حل می تواند تبدیل آب سنگین اراک به آب سبک باشد، که به گفته آنان احتمال کمتری دارد برای تولید سلاح به کار آید.