لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۲۲

بهار جهان عرب يا زمستان جهان عرب


بهار جهان عرب يا زمستان جهان عرب
بهار جهان عرب يا زمستان جهان عرب

بررسی آينده تحولات سياسی در کشورهايی همچون مصر و تونس موضوع نشست روز چهارشنبه در موسسه وودرو ويلسون در واشنگتن بود.

احزاب اسلامگرا و نقش اين گروه ها در خاورميانه و آفريقای شمالی از جمله مسائل مورد بحث در نشست روز چهارشنبه بود.

مروان معشر، وزير امور خارجه پيشين اردن، می گويد اسلام سياسی در جهان عرب جريانی فعال است ولی تکثرگرايی نيز جذابيت زيادی برای مردم منطقه دارد. معشر در گفتگو با بخش فارسی صدای آمريکا می گويد تا زمانی که اسلامگرايان از اصول دموکراتيک پيروی کنند بايد امکان شرکت در رقابت های سياسی را داشته باشند.

خبرنگار: نقش گروه های اسلامگرا را در کشورهای عرب چگونه ارزيابی می کنيد؟

مروان معشر: من فکر می کنم، اسلام سياسی یک واقعيت در اکثر کشورهای عرب است. در منطقه، احزاب اسلامی فعالی وجود دارند و نمی توان آنها را ناديده گرفت. سوال اينجاست که آيا اين گروه ها حقوق ديگران را به رسميت خواهند شناخت و پايبند به تکثر سياسی و نيز فعاليت های غير خشونت آميز خواهند بود؟ اگر اسلامگراها به اين اصول پايبند باشند جای نگرانی از فعاليت اين گروه ها نيست. در کشورهايی همچون مصر اين گروه ها ۱۵ تا ۲۰ درصد طرفدار دارند و اقليت قابل توجهی هستند و حق دارند که در روند سياسی مشارکت داشته باشند.

خبرنگار: با توجه به خلا رهبری و نيز خلا ايدئولوژيک پس از قيام های مردمی در کشورهای عرب، آيا ممکن است اسلام سياسی در منطقه حکومت جمهوری اسلامی ايران را مدل خود قرار دهد؟

مروان معشر: من فکر می کنم مدل حکومت ايران جذابيتی به طور خاص در اين دوره ندارد. مردم در جهان عرب نمی خواهند حکومت های خودکامه سکولار را با حکومت های خودکامه دينی عوض کنند. در جهان عرب خواست بسيار قوی برای تکثرگرايی وجود دارد. گروه های اسلامی سازماندهی شده هستند زيرا ديگر گروه ها تاکنون امکانی برای سازماندهی نداشتند. اما اميد آن است که با باز شدن فضا و شکل گرفتن ديگر احزاب، گروه های اسلامی نه تنها با نظام موجود بلکه با ديگر گروهای سياسی رقابت کنند و در چنين شرايطی ما شاهد کاهش حمايت از گروه های اسلامگرا خواهيم بود.

خبرنگار: با توجه به امکان کاهش نفوذ آمريکا در دولت های آينده در کشورهای عرب، تاثير بازيگران منطقه ای همچون ايران و ترکيه را چگونه ارزيابی می کنيد؟

مروان معشر: آن خلأ که ما در گذشته شاهدش بوديم، نه فقط عدم حضور آمريکا بلکه کاهش حضور کشورهايی همچون مصر بود که اين امر به ايران و ترکيه امکان داد تا نقش بيشتری در کشورهای عرب بازی کنند. من فکر نمی کنم اين امر ادامه پيدا کند. مصر با تحولاتی که تجربه می کند بار ديگر نقش رهبری جهان عرب را برعهده خواهد گرفت. به نظر من در خيزش جهان عرب، ايران يکی از بازنده ها خواهد بود؛ روشن خواهد شد که دولت ايران نمی تواند در مقابل خواست بسياری از مردم ايران برای تکثرگرايی قرار بگيرد. به همين علت در درازمدت ما شاهد گسترش دوباره نفوذ مصر در مقابل کاهش نفوذ ايران و احتمالا ترکيه خواهيم بود.

XS
SM
MD
LG