وزیران خارجه اتحادیه عرب در نشست اضطراری روز یکشنبه یکصدا حملات اخیر به اماکن دیپلماتیک عربستان سعودی در ایران را محکوم کردند و تهران را به ناکامی در حمایت از این مکان ها متهم کردند.
رئیس اتحادیه عرب در نشست اضطراری در مقر این نهاد در قاهره گفت اقدامات تهران "تحریک آمیز" است.
هدف از نشست دیپلمات های ارشد کشورهای عربی مذاکره درباره مناسبات دیپلماتیک عربستان سعودی با ایران اعلام شد.
این نشست به درخواست ریاض و برای رسیدگی به مسئله تنش میان ایران و عربستان به دنبال اعدام روحانی شیعه شیخ نمر النمر برگزار شد.
العربی دیپلمات های حاضر در نشست فوق را به اتخاذ "یک موضع قدرتمند و واحد" ترغیب کرد که ایران را "به توقف تمامی اشکال دخالت در مناسبات کشورهای عرب فراخواند."
عادل الجبیر وزیر خارجه عربستان در این نشست اقدامات ایران در قبال عربستان را "خصمانه و کینه توزانه" خواند که به گفته او "حملات مستقیمی" است به فعالیت های دیپلماتیک کشورش.
صدور بیانیه علیه ایران
به گزارش خبرگزاری رویترز در بیانیه ای که در پایان نشست در میان اعضا توزیع شد، اتحادیه عرب همچنین انتشار خبر کشف گروه شبه نظامی تحت حمایت سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران در بحرین را محکوم کرد.
رویترز می گوید تمامی اعضای اتحادیه عرب به جز لبنان در حمایت از این بیانیه رای دادند. شبکه خبری المنار گفته است غیر از لبنان، عراق نیز به بیانیه فوق رای نداد.
بیانیه اخیر تمهیدات مشترکی را علیه ایران در نظر نمی گیرد اما کمیته کوچکتری را برای بررسی بحران و تصمیم گیری درباره اقدامات احتمالی در آینده تشکیل می دهد.
اعدام شیخ نمر در عربستان احساسات ضد سعودی را در بسیاری از کشورهای شیعه نشین از جمله ایران دامن زد به طوری که گروهی از معترضان تندرو ایرانی به سفارتخانه و کنسولگری عربستان در تهران و مشهد حمله کردند و آن را آتش کشیدند.
به دنبال این اقدام ریاض روابط دیپلماتیک خود با تهران را قطع کرد و شماری دیگر از کشورهای عرب متحد عربستان مناسبات دیپلماتیک خود با تهران را کاهش دادند یا فرستادگان خود در تهران را فراخواندند.
دولت حسن روحانی حمله به سفارت عربستان را محکوم کرد.
تنش سیاسی میان تهران و ریاض – دو قدرت عمده شیعه و سنی در خاورمیانه- نگرانی از بی ثباتی بیشتر در منطقه را دامن زده و چشم انداز صلح در سوریه و یمن را که صحنه رویارویی نیروهای تحت حمایت تهران و ریاض هستند، تیره کرده است.