رئیس جشنواره ونیز اعلام کرد که «فانوس جادویی» فیلم جدید امیرنادری در برنامه جشنواره گنجانده شد. از سینمای ایران فقط یک فیلم در بخش «افقها» شرکت دارد، ولی هنرمندان ایرانی در بخشهای چندگانه به عنوان داور حضور دارند.
جشنواره سینمائی ونیز، قدیمیترین جشنواره سینمائی جهان، امسال هفتاد و پنجمین دور خود را در کاخ جشنواره در جزیره لیدو، با نمایش فیلم جدید کارگردان جوان آمریکائی «دیمیان شزل» شروع میکند که در فیلم «نخستین انسان» First Man ماجرای نخستین گامهای بشر روی کره ماه را به تصویر کشیده است.
فیلم «ستارهای متولد میشود» با شرکت «لیدی گاگا» به عنوان برنامه ویژه در جشنواره ونیز نمایش داده خواهد شد. این فیلم نخستین تجربه کارگردانی بازیگر آمریکائی «بردلی کوپر» است که آن را شرکت برادران وارنر، که حالا به یکی از واحدهای شرکت مخابراتی «ای تی اند تی» تبدیل شده، تهیه کرده است.
نشریات تخصصی روی حضور پر رنگ تولیدکنندگان غیرمتعارف، به خصوص شبکههای پخش فیلم اینترنتی تاکید کردهاند. از جمله، تهیهکننده فیلم «ترانه باستراسکراگز» از برادران کوئن، شرکت نتفلیکس است، و حضور آن در جشنواره به این معنی است که قبل از پخش از نتفلیکس، در سینماها نیز نمایش داده خواهد شد.
جشنواره ونیز نخستین جشنواره عمده بینالمللی بود که با نمایش فیلم «تولد یک ملت» که تولید نتفلیکس بود، به تولیدکنندگان اینترنتی، روی خوش نشان داد.
از آمازون، رقیب نتفلیکس نیز فیلم «ساسپیریا» در جشنواره ونیز حضور دارد. این فیلم را «لوکا گوادانینیو» کارگردانی کرده که اثر قبلی او «مرا به نام خود صدا کن» به جایزه اسکار رسید.
ریاست هیات داوران بخش مسابقه بر عهده «گییرمو دل تورو» هنرمند مکزیکی است که سال گذشته با فیلم «شکل آب» جایزه شیرطلائی جشنواره ونیز، و جایزه اسکار بهترین فیلم را دریافت کرد. فاطمه معتمدآریا، بازیگر برجسته سینمای ایران یکی از اعضای هیات داوران بخش «افقها» است و رامین بحرانی در هیات داوران بخش «فیلم اولیها» حضور دارد.
فانوس جادوئی
امیر نادری، کارگردان ایرانی مقیم نیویورک با فیلم جدید خود، «فانوس جادوئی» در بخش «اسکونفینی» جشنواره ونیز شرکت میکند، بخشی که در گذشته «سینما در باغ» خوانده میشد.
«فانوس جادوئی» به کوشش هنرمند ایرانیتبار آمریکائی «رامین بحرانی» تهیه شد. از جمله بازیگران فیلم، «سوفی کرتیس» بازیگر نیویورکی و دختر طراح مد، «جیل استیوارت» است. اسامی «رابرت بلترن» و «ژاکلین بیسه» در فهرست هنرمندان این فیلم، به چشم میخورد. این فیلم را رامین نیامی، تهیهکننده و کارگردانی ایرانی مقیم لس آنجلس تهیه کرده است.
نادری سال گذشته به عنوان همکار سناریست با رامین بحرانی در تولید سریال «فارنهایت ۴۵۱» برای شبکه اچ بی او همکاری داشت و همچنین همکار فیلمنامه در فیلم «۹۹خانه»، موفقترین کار رامین بحرانی بود.
امسال رامین بحرانی علاوه بر عضویت در هیات داوران فیلماولیها، با یک فیلم کوتاه در جشنواره ونیز حضور دارد. این فیلم «خویشاوند نزدیک» Blood Kin نام دارد و واکنش مردم ساکن شهرک «رد اوک» ایالت تگزاس را نشان میدهد که در آن یک پسر نوجوان، پدر خود را به قتل رسانید.
همچنانکه میمُردم
تنها نماینده سینمای ایران در جشنواره ونیز، نخستین فیلم بلند کارگردان «مصطفی سیاری»، فیلم «همچنانکه میمُردم» است، با شرکت نادر فلاح و مجیدآقاکرمی، که در بخش «افقها» نمایش داده میشود.
داستان فیلم، در باره سفر یک خانواده چهار نفری است به روستائی در نزدیک اهواز، برای اجرای وصیت پدر خانواده که خواسته در آنجا به خاک سپرده شود.
«سیاری» در باره فیلم خود در مصاحبهای که در نشریات داخل کشور منتشر شده، میگوید: «این فیلم به گونهای است که در سینمای ایران متداول نیست.» وی میافزاید: «فیلم «در باره یک خانواده است، ولی یک فیلم خانوادگی نیست.»
سیاری بعد از پایان فیلمبرداری، میگوید موضوع اصلی فیلم که خود را به شکلی غافلگیرکننده نشان میدهد، طرد این شخصیت در دوران کودکی است.
آثار جدید هنرمندان برجسته سینمای جهان، از جمله «مایک لی»، «اولیویه آسایاس»، «ژاک اودییار»، برادران «کوئن» و «پال گرینگرس» در بخش مسابقه جشنواره ونیز نمایش داده خواهند شد.
فهرست گزینههای جشنواره امسال را که روز ۲۹ آگوست کار خود را آغاز میکند، البرتو باربرا، رئیس جشنواره، هفته گذشته، در جریان یک مصاحبه مطبوعاتی در ونیز اعلام کرد.
گزارش رسانههای تخصصی حاکی است که در میان گزینهها، علاوه بر سینماگران شناختهشده، چندین فیلم از هنرمندان نوآمده از گوشه و کنار دنیا گنجانده شده است، اما از سینماگران زن تنها یک فیلم در برنامه جشنواره به چشم میخورد.