لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۷:۴۶

گفتگوی علی جوانمردی با رئیس شورای ملی سوریه


عبدالباسط الصیدا؛ رئیس شورای ملی سوریه، در گفتگوی اختصاصی با علی جوانمردی
عبدالباسط الصیدا؛ رئیس شورای ملی سوریه، در گفتگوی اختصاصی با علی جوانمردی

آنچه می خوانید،‌ گفتگوی اختصاصی علی جوانمردی از بخش فارسی صدای آمریکاست با عبدالباسط الصیدا؛ رئیس شورای ملی سوریه.

عبدالباسط الصیدا، رئیس شورای ملی سوریه، طی گفتگویی اختصاصی با علی جوانمردی، خبرنگار بخش فارسی صدای آمریکا، پیرامون فعالیتها و شرایط کنونی ارتش آزاد سوریه،‌ جدا شدن نخست وزیر سوریه (ریاض حجاب) از دولت بشار اسد،‌ و اوضاع امروز سوریه سخن گفت.

الصیدا پیوستن ریاض حجاب را به اپوزیسیون تصمیمی درست قلمداد کرد. وی سپس افزود که آقای حجاب هنوز به ارتش آزاد سوریه نپیوسته، اما اپوزیسیون با وی در تماس است. او گفت که افرادی که در بدنه دولت سوریه اند اما در رأس آن نیستند،‌ مسئول کشتاری نیستند که در سوریه انجام می شود و دستشان به خون مردم آلوده نیست. او گفت که رژیم اسد، از درون در حال فروپاشی است.


علی جوانمردی در حال گفتگو با رئیس شورای ملی سوریه
علی جوانمردی در حال گفتگو با رئیس شورای ملی سوریه

در پاسخ به پرسش علی جوانمردی درخصوص شمار نیروهای ارتش آزاد سوریه و میزان پیشروی آنها تاکنون،‌ رئیس شورای ملی سوریه گفت، «نیروهای بشار اسد تنها به کمک سلاحهای سنگین و نبرد هوایی است که توانسته اند قدرت خود را حفظ کنند،‌ و در نبرد زمینی، ارتش آزاد سوریه موفق به تصرف مناطقی وسیع از آن کشور شده است.»

حزب دموکرات کردستان،‌ تشکیل کنگره ملی ارتش آزاد سوریه

عبدالباسط الصیدا در خصوص کردها و ادعای آنها مبنی بر تصرف مناطق کردنشین سوریه و در آوردن آنها از دست نیروهای دولتی اسد،‌ معتقد است که بسیاری از این ادعاها جنبه تبلیغاتی دارد و واقعیت آن است که نیروهای بشار اسد از هیج یک از مناطق کردنشین خارج نشده اند. وی بر آن است که حزب دموکرات کردستان به سبب تبلیغات است که پرچم کرد را در مناطق کردنشین سوریه برافراشته است. از سوی دیگر،‌ به باور وی، حکومت بشار اسد در صدد آن بوده که میان بخشهای مختلف اپوزیسیون شکاف اندازد و قصد داشته که از راه درگیر کردن کردها که سلاح دردست دارند با دیگر گروههای مخالف اسد، به این هدف برسد.

در واکنش به پرسشی پیرامون احتمال تشکیل نشست ارتش آزاد سوریه در خاک آن کشور،‌ رئیس شورای ملی سوریه به صدای آمریکا گفت به رغم آنکه این درخواست مطرح شده است،‌ ليکن امکان چنین کاری اکنون با توجه به شرایط جنگی سوریه وجود ندارد. او از قصد ارتش آزاد سوریه برای تشکیل کنگره ملی خبر داد.



مردم سوریه و چهار دهه دوری از سیاست

«عمر رژیم بشار اسد رو به پایان است. نمی توان زمان دقیقی برای فروپاشی کامل آن تعیین کرد،‌ اما خواست ۱۳۳ کشور مبنی بر تغییر حکومت کنونی سوریه از سویی،‌ و مشکلات فزاینده اقتصادی و قدرت گرفتن ارتش آزاد سوریه از سوی دیگر،‌ عمر رژیم اسد را کوتاه می کند.»

عبدالباسط الصیدا این سخنان را در بخشی دیگر از گفتگویی اختصاصی با علی جوانمردی از بخش فارسی صدای آمریکا مطرح کرد. وی در خصوص تشکیل دولت موقت گفت که این امر مستلزم همفکری و مشورت است و برای این منظور دو کمیته تشکیل شده که در حال فعالیتند. گردآمدن گروههای گوناگون در شورای ملی سوریه، به تعبیر وی، دستاورد خوبی برای این شورا تلقی می شود.

الصیدا پیرامون اختلاف میان بخشهای گوناگون اپوزیسیون توضيح داد از آنجا که رژیم بشار اسد چهل سال مردم را از سیاست دور نگاه داشته و امکان تشکیل احزاب و تشکلهای گوناگون سیاسی را از مردم سلب کرده است،‌ برای همفکری یافتن اپوزیسیون و یکپارچگی آن،‌ زمان بیشتری ضروری است. عبدالباسط الصیدا گفت تمامی گروههای اپوزیسیون سوریه در اجلاس قاهره به این نتیجه رسیدند که بر سر دو امر توافق دارند: یکی آینده رژیم سوریه و دیگری چگونگی انتقال قدرت.

پیام شورای ملی سوریه به جمهوری اسلامی ایران

عبدالباسط الصیدا به صدای آمریکا گفت که دخالت ایران در سوریه آشکار است و مدارک و اسنادی دال بر آن در دست است که جمهوری اسلامی به رژیم بشار اسد پول و سلاح می دهد.

وی افزود «ما با ایران دشمنی نداریم. این که گفته می شود ما معتقدیم پس از رژیم بشار اسد نوبت جمهوری اسلامی است، نادرست است. دو میلیون سوری آواره شده اند. کشتار و خونریزی در آن کشور ادامه دارد. این درست نیست که ایران از رژیمی حمایت کند که در سراشیب سقوط قرار دارد. مردم سوریه خواهان برکناری این رژیمند و ایران نیز باید این را درک کند.»

اهداف اپوزیسیون سوریه و انتظار آن از آمریکا

رئیس شورای ملی سوریه گفت که آن شورا خواهان تشکیل دولتی در سوریه است که صرفنظر از تفاوتهای قومی و مذهبی، با احترام به پلورالیزم به مردم خدمت کند و منحصر به دسته یا گروه سیاسی یا عقیدتی خاصی نباشد.

وی طی گفتگوی اختصاصی با علی جوانمردی، پیرامون توقع شورای ملی سوریه از آمریکا گفت، «آمریکا نقشی مهم و تعیین کننده در این میان دارد. درست است که اکنون انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده نزدیک است، اما رئیس جمهوری آن کشور نمی تواند بگوید که تا پس از انتخابات هیج کاری درخصوص سوریه انجام نخواهد داد.»

عبدالباسط الصیدا افزود «شورای امنیت سازمان ملل و ایالات متحده باید اقدام لازم را درراستای کمک به مردم سوریه که خواهان برکناری رژیم اسدند،‌ انجام دهند. نظام حاکم بر سوریه،‌ مانند غده ای سرطانی است که باید از میان برود و سوریه خواهان تغییری است که با توجه به نقش حیاتی و حساس آن در منطقه، توازن منطقه را تأمین خواهد کرد.»
XS
SM
MD
LG