سرانجام پس از ماهها کش مکش و اختلاف اصولگرایان با احمدی نژاد، بیش از یک سوم نمایندگان مجلس طرح سؤال از رییس هیات دولت را تقدیم هیات رئیسه مجلس کردند ، تا پس از ۳۰ سال احمدی نژاد دومین رییس جمهوری ایران باشد که در طول دوران انقلاب پشت میز سوال مجلسیان می ایستد.
در جلسه پاسخگویی احمدی نژاد به مجلس ،تخلفات قانونی دولت در قالب یازده سوال از سوی نمایندگان مجلس مطرح می شود که رییس کابینه دهم موظف است با پاسخ به آنها ۱۰۰ نماینده امضا کننده طرح را متقاعد کند .
طرح پاسخگویی احمدی نژاد به مجلس در حالی روز دوشنبه تقدیم هیات رییسه مجلس شد که آیت الله علی خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی همان روز در دیدار رئیس و مسئولان عالی قوه قضاییه به مناسبت سالگرد هفتم تیر گفت : «هرگونه اقدام یا القای تشکیک یا زیر سئوال بردن فعالیتها، گزارشها و آمارهای مسئولان عالی سه قوه به ویژه قوه قضاییه اقدامی نادرست، ضد اعتماد عمومی و برخلاف مصالح کشور است و همه مسئولان، صاحبان تریبون ها و رسانه ها باید به این موضوع مهم کاملا توجه کنند».
این در حالی است که در پی بالا گرفتن اختلاف نظر های شدید اصولگرایان و رییس قوه مجریه ،منتقدان دولت و روحانیون حکومتی در اظهار نظرها و محافل سیاسی مختلف ، آمار دستاوردهای مثبت دولت آقای احمدی نژاد را بی اعتبارخواندند.
سوال از رییس جمهور، ساقط شدن از زندگی
به هر حال پس از ماه ها مجلس توانست با استفاده از ابزارهای نظارتی خود ، طرح سوال از رییس جمهوری را در دستور کار خود قرار دهد .
این بار علی مطهری نماینده مردم پایتخت، کاغذ در دست راهروهای مجلس را بالا و پایین کرد تا توانست ۱۰۰ امضا پای طرح سوال از رییس دولت دهم بیندازد . طرحی که ۱۲ بار به صورت جدی در مجلس هفتم و هشتم دنبال شده بود و بلاخره در تیر ماه ۹۰ کلید خورد .
کلید خوردن این طرح ترس از قفل شدن روابط سیاسی امضا کننده طرح را برای نمایندگان دارد تا جایی که پیش از این مطهری گفته بود :«برخی نمایندگان می گویند اگر طرح سوال از رییس جمهوری را امضا کنیم از زندگی ساقط مان می کند ».
همچنین رضا کرمی نماینده دیگر تهران در گفتگو با سایت خبر آنلاین گفته بود:«همین الان علی مطهری حرف سوال از رییس جمهوری را می زند ، می خواهند پوستش را بکنند، چه برسد بخواهیم این کار را اجرا هم بکنیم ».
حجت الاسلام آشتیانی، عضو جامعه مدرسین و نماینده قم در مجلس،جزو مخالفانی بود که ضمن اعتراض به مطهری، وی را از عقوبت اخروی این کار بر حذر داشت .
غلامرضا مصباحی مقدم نماینده تهران در مجلس نیز در گفتگو با خبر آنلاین گفت :«گاهی که طرح سوال از رئیس جمهور، حاد می شود نشان دهنده آن است که شرایط به نقطه جوش رسیده است که اقدامات رئیسجمهور دیگر برای مجلس غیرقابل تحمل شده است».
همچنین احمد توکلی نماینده اصولگرای مردم تهران که گفته میشود از امضا کنندگان طرح سوال از رئیسجمهوری است، یکشنبه اعلام کرد : ارائه گزارش از تخلفات رئیسجمهوری موثرتر از سوال از وی است و هزینه سیاسی کمتری دارد. اگر دیگر نمایندگان نیز چنین نظری داشته باشند، به جای طرح سوال از رئیس جمهوری، از این پس شاهد گزارشات متعدد صحن علنی در اثبات تخلفات قانونی دولت خواهیم بود.
به هرحال شاید بتوان گفت احمدی نژاد زمانی کارت زرد دیگری از مجلس دریافت کرد که روز یکشنبه برای دفاع از وزیر راه و شهر سازی به مجلس نرفت و نمایندگان مجلس را غافلگیر کرد .
این عدم حضور در پی آن بود که سهشنبه هفته گذشته نمایندگان مجلس با فریادهای دو- دو وزیر پیشنهادی وزارت ورزش را از رسیدن به کابینه دهم بازداشتند و رییس قوه مجریه صحن علنی مجلس را دلگیر از مجلس نشینان ترک کرد .
آنها آنقدر دو- دو کردند که احمدی نژاد در پاسخ به نمایندگان گفت: من هم به دو- دوهای شما دو میگویم! اما این دو-دو کردنها تا جایی ادامه یافت که رییس کابینه دهم نمایندگان را مخاطب قرار داد و گفت:« وقتی کسی میگوید که نوکر مردم است اینقدر با او ور نروید».
این رفتار نمایندگان مجلس هشتم نطق علی لاریجانی را برانگیخت و وی در جلسه غیرعلنی کوتاهی به نمایندگان گفت : بیشتر مراقب عملکردشان باشند و مخالفتهایشان را در رای نهاییشان اعلام کنند نه در فریادهایشان.
احمدی نژاد پیش از این نیز در جلسات استیضاح علی کردان و حمید بهبهانی از سر دلخوری به صحن مجلس پا نگذاشت .
سی سال بعد ،تکرار تاریخ برای احمدی نژاد
بیست و چهارخرداد ماه سال ۱۳۶۰ همزمان با آغاز دوره ای از منازعات و درگیری های خشونت بار در ایران ،نامه ای بر روی میز اکبر هاشمی رفسنجانی رییس وقت مجلس ایران گذاشته شد .
نامه ای با ۱۲۰ امضا از زنان و مردان نماینده مجلس که هم قسم شده بودند راه قانون گریزی بنی صدر رییس جمهوری ایران را ببندند.
آنها پای برگه ای را امضا کردند که تخلفات متعدد و مکرر ابوالحسن بنی صدر را در دل داشت.
تخطی از قانون اساسی، کوتاهی در وظایف قانونی، اقدامات تحریکآمیز، توهین و تضعیف ارگانهای رسمی کشور و... که از نظر امضا کنندگان توجیه قوی برای عدم کفایت سیاسی اولین رییسجمهوری ایران و بررسی طرح عدم کفایت وی با قید دو فوریت بود.
و در نهایت با استقبال اکثریت مجلس، رای بر عدم کفایت سیاسی بنی صدر صادر و حيات سياسي، پرتشنج و ماجراجويانه اولين رئيس جمهوری ايران پس از پيروزي انقلاب اسلامي به پایان رسید .
حالا ۳۰ سال بعد ازآن ،دهمین رییس جمهوری ایران دچار تنش و چالش های جدی با مجلس شده است و صد نماینده در صدد هستند تا احمدی نژاد که مدعی داشتن دولت مهرورز و خدمت گذار است را پای میز سوال بکشانند .
این در حالی است که رییس جمهوری نهم و دهم ایران که جزو پر حاشیه ترین روسای قوه مجریه در دوران پس از انقلاب است سال گذشته در اظهاراتی «مجلس در راس امور »را به گذشته ها نسبت داد و گفت : ديگر مجلس در راس امور نيست چون رييس جمهوري مسئول قوه مجريه است كه با راي مستقيم مردم انتخاب مي شود.
رييس دولت بارها از پذیرش قوانين مصوب مجلس هشتم سرکشی کرد و اجراي آنها را غير ممكن ، غير ضروری و حتي غيرقانوني اعلام كرد .
به هر روی طرح پاسخگویی رییس دولت دهم از سوی هیات رییسه مجلس هشتم در حالی اعلام وصول شد که نمایندگان این مجلس ید طولایی درجمع آوری امضا برای استیضاح و پس گیری امضا هایشان در دقیقه نود دارند .قصه درازی که بارها برای استیضاح وزرا و یا پاسخگویی رییس جمهوری اتفاق افتاد و عقیم ماند .
اینبار هم برای سیزدهمین بار صد نماینده امضای خود را برای پرسش از احمدی نژاد به صحن علنی مجلس کشیدند، این امضا ها با ترس نمایندگان از تهدید ها واتفاقات بعد از امضا در فضای امنیتی و با شرط این که نام امضا کنندگان مخفی بماند جمع آوری و تقدیم هیات رییسه شد .
وطبق مواد ۱۹۶ و ۱۹۷ آيين نامه داخلي مجلس هریک از یازده سئوال نمایندگان به كميسيون مربوط خواهد رفت و كميسيون موظف است حداكثر ظرف يك هفته با حضور نماينده معرفي شده رئيس جمهوری و نماينده منتخب سئوال كنندگان تشكيل جلسه دهد. در اين جلسه نماينده رئيس جمهوری پاسخ مقتضي را از طرف رئيس جمهوری ارائه خواهد کرد تا به نمايندگان سئوال كننده گزارش شود.
پس از يك هفته چنانچه هنوز امضاء كنندگان از سئوال خود منصرف نشده باشند رئيس مجلس موظف است در اولين جلسه سئوال آنان را قرائت و فورا براي رئيس جمهوری ارسال كند. رئيس جمهوری موظف است ظرف مدت يك ماه از تاريخ دريافت سئوال در جلسه علني مجلس حضور يابد و به سئوال نمايندگان پاسخ دهد.