جمعیت جهان سريعاً در حال مسنتر شدن است. با اينکه هر سال افراد بیشتری بازنشسته میشوند، اما تعداد کمتری در سنين کاری وجود خواهند داشت تا جای آنها را بگيرند.
آژانس تحقيقاتی و رتبهبندی اعتباری مودیز میگوید اين روند به کاهش پسانداز خانوادهها منجر خواهد شد و همچنين سرمایهگذاریهای جهانی را کاهش میدهد، که به نوبه خود، باعث رشد اقتصادی آهستهتری در سراسر جهان خواهد شد.
اما کارشناسان میگویند برای کاهش تاثیر اقتصادی سالخوردگی جمعیت جهان خیلی دیر نيست.
در ژاپن، زمینهای بازی ویژهای برای افراد مسن وجود دارد. در ایتالیا، کلاسهای رقص برای سالمندان بخشی از «زندگی خوب» را تشکيل میدهد. و در آلمان، روند سریع بازنشستگی از بیکاری مساله بزرگتری شده است.
سه کشور نامبرده، از جمله «سالمندترين» کشورهای جهان هستند. عبارت «سالمندترين» يا «بيش از حد سالمند» در مورد کشورهايی بکار میرود که دستکم ۲۰ درصد جمعيت آنها بالاتر از ۶۵ سال سن دارند.
النا داگر يکی از مديران موديز میگويد «گذار جمعیتی در حال رخ دادن است و همچنان به پيش خواهد رفت. با در نظر گرفتن معيارهای تاريخی، به سرعت پيش خواهد رفت.»
در پنج سال آينده، ۶ کشور ديگر به صف کشورهای بيش از حد سالمند خواهند پيوست و تا سال ۲۰۳۰ میلادی (۱۴۰۹ خورشیدی) این تعداد به ۳۴ کشور افزایش خواهد يافت.
به گفته خانم داگر «این به معنای کم شدن نيروی کار است. در عين حال، سالمندی به معنی کم شدن نرخ پسانداز خانوار است، که تاثير منفی بر سرمایهگذاری میگذارد. قرار دادن اين دو روند در کنار هم به معنی آناستکه پیری تاثیر منفی بر رشد اقتصاد جهانی خواهد داشت.»
به عقيده اقتصاددانان، پیری در ۱۰ سال آينده میتواند به اندازه ۱ درصد از رشد جهانی بکاهد. فريبرز قدار، اقتصاددان و نويسنده کتابی در اين زمينه بنام Global Tectonics - What Every Business Needs to Know ، میگويد نادیده گرفتن تغییرات آینده مخاطره آمیز است.
آقای قدار در ادامه گفت «نرخ رشد اقتصادی کند خواهد شد، شغلی در دسترس جوانان نخواهد بود، و درگيری و تنشهايی بوقوع خواهد پيوست»، هم داخلی نظير انقلابها و ناآرامیها، و هم خارجی مانند وقوع جنگ.
به گفته او «واکنش شدیدی در برابر مهاجران بوجود خواهد آمد، و این جهانی نيست که ما واقعا خواستارش هستيم.»
اما راه حل ممکن است به صورت مرزهای کشوری جلوه کند. مثلا هماکنون بزرگترين عامل افزايش جمعيت در ايالات متحده، مهاجرت است و نه افزايش تعداد نوزادان.
متوسط نرخ تولد در ايالات متحده ۱ و ۹ دهم درصد برای هر زن است. اين نرخ در خانوادههای مهاجر بالاتر است. فریبرز قدار میگوید با در نظر گرفتن نرخ تولد ۲ و ۳ دهم درصد برای خانوادههای لاتين تبار در ایالات متحده ، روند آشکار میشود.
قدار گفت «ما در حال اسپانیایی شدن هستيم. در واقع، آنچه من به طور معمول به مخاطبانم میگويم اين است که، اگر شما می خواهید وقتی به سن ۹۰ سالگی میرسيد، کسی از شما مراقبت کند، بهتر است به زبان اسپانیایی صحبت کنيد.»
در حالی که الگوهای خرید مصرف کنندگان با افزايش سن جمعیت تغییر خواهد کرد، تحليلگران معتقدند آموزش هدفمند حرفهای و بهرهوری توليدی به مدد فنآوریهای جديد میتواند کاهش نيروی کار را جبران کند.
برخی از تحليلگران میگويند، افزایش سن، در کشورهايی که سالمندان را به جای بدهی به چشم دارایی میبينند، يعنی به سالمندان بطور سنتی به عنوان اندوخته تجربه نگاه میکنند و نه به عنوان باری بر دوش جامعه، چالش کمتریاست. اما تقریبا تمام کارشناسان معتقدند کارگران جوان، در آینده، بيشتر کار خواهند کرد و ديرتر از سالمندان امروز بازنشسته خواهند شد.