لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۸:۴۲

عماد افروغ:اگر رهبری نتواند پاسخ انتقادات را بدهد، خود بخود معزول است


عماد افروغ:اگر رهبری نتواند پاسخ انتقادات را بدهد، خود بخود معزول است
عماد افروغ:اگر رهبری نتواند پاسخ انتقادات را بدهد، خود بخود معزول است

یک هفته بعد از مقاله ی جنجالی حسین علایی از فرماندهان سابق سپاه ، عماد افروغ نماینده سابق مجلس، سخنانی در نقد اوضاع حکومت ایران بیان کرد. آقای افروغ در تلویزیون دولتی ایران گفت که «هر عضوی از جامعه، باید بتواند رهبر را استیضاح کند و اگر رهبری نتواند پاسخ مناسب بدهد، خود بخود معزول است.»

این اظهارات عماد افروغ در شرایطی بیان می شود که براساس قانون اساسی جمهوری اسلامی، رهبر با سایر افراد کشور مساوی است اما در سالهای اخیر، انتقاد از آیت الله خامنه ای با واکنش شدید نهادهای امنیتی و قضایی مواجه می شود.

دهها فعال سیاسی، مدنی، و حتی شهروند عادی بعد از انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸ ، زندانی شدند که اکثر آنها بخاطر انتقاد از رهبر، از سوی قوه قضاییه حکم زندان گرفتند.

آقای افروغ در بخشی از صحبت هایش در برنامه «پارک ملت» به انتقاد از دولت پرداخت و گفت:«هرکی لابی بیشتری دارد، کارش بیشتر پیش می‌رود. قرار بود با اجرای اصل ۴۴، یارانه‌ها هم نقدی شده و نیاز مردم به دولت کم شود ولی این اتفاق نیفتاد ولی برعکس شد. چرا که ما فکر می‌کنیم مشکل اقتصاد در پول است و سرعت تصمیم‌گیری در حالی که اینها جواب نداد.»

عماد افروغ، از چهره های نزدیک به محافظه کاران ایران است که به عنوان چهره ای دانشگاهی شناخته می شود. او در دهه هفتاد، میهمان برنامه های تلویزیون دولتی ایران بود و در مجلس دوره هفتم، به عنوان نماینده تهران حاضر شد. او که بعد به منتقد برخی سیاست های دولت احمدی نژاد تبدیل شد، برای مجلس دوره هشتم کاندیدا نشد.

نقد خبرگان

بخشی از اظهارات یکشنبه شب عماد افروغ، به نقد نهاد مجلس خبرگان رهبری اختصاص داشت. براساس قوانین جمهوری اسلامی ، این مجلس وظیفه نظارت بر رهبری ، عزل و انتخاب رهبر جدید را دارد. با این حال منتقدان می گویند نحوه حضور نمایندگان این مجلس طوری است که نمایندگان حاضر در آن منصوبان رهبر جمهوری هستند و امکان سوال از رهبر فعلی را ندارند.

عماد افروغ گفته است «چرا باید تنها فقها در این مجلس حضور داشته باشند.

با اینکه در قانون اساسی ایران تاکید بر نوع نمایندگان ندارد اما بعد از اولین مجلس خبرگان ، اعضای این مجلس تصویب کردند که تنها فقهای مذهب شیعه اجازه حضور در این مجلس را دارند. این دامنه حتی تنگ تر هم شد چرا که بررسی صلاحیت نامزدها بر عهده فقه های شورای نگهبان است. به همین دلیل در سالهای گذشته برخی از فقیهان منتقد حکومت هرگز اجازه حضور در این مجلس را نیافته اند.

عماد افروغ پیشنهاد کرد که اقتصاددانان و دیگر متخصصان نیز باید در این مجلس حضور داشته باشند.

این نماینده مجلس از تنزل نقش مجلس شورای اسلامی هم گله کرد و گفت:«من هیچ وقت حس نمی‌کنم مجلس در راس امور است و حتی آن زمان که آیت الله خمینی گفتند مجلس در راس امور است، اگر واقعا بود، این حرف را نمی‌زنند.»

افزایش انتقاد خودی ها

عماد افروغ اولین کسی نیست که از وضعیت حکومت ایران انتقاد می کند. پیش از این برخی چهره های محافظه کار یا نزدیک به آیت الله خامنه ای انتقاد از او را آغاز کرده اند.

محمد نوریزاد، کارگردان و نویسنده روزنامه کیهان تا کنون هفده نامه به رهبر جمهوری اسلامی نوشته است. همچنین، یک هفته پیش، حسین علایی از فرماندهان سابق سپاه سرمقاله ای در روزنامه اطلاعات نوشت که از سوی نزدیکان رهبر به جنجالی علیه او تبدیل شد.

مراد ویسی، روزنامه نگار معتقد به چهار دلیل این نامه و دیگر نامه های اینچنین، اهمیت دارد.

رضا ویسی معتقد است موسوی در این دیدار کوتاه به هوادارانش پیام داده که با این شرایط در انتخابات شرکت نکنند
رضا ویسی معتقد است موسوی در این دیدار کوتاه به هوادارانش پیام داده که با این شرایط در انتخابات شرکت نکنند

او می گوید:«نقد سردار علایی و بعد از آن نقد دکتر افروز، قبل از هر چیز نشانه شکاف و ترک برداشتن جایگاه قدسی رهبر در بین نخبه های معتقد به جمهوری اسلامی است. حکومت این افراد را به راحتی نمی تواند ضد انقلاب معرفی کند چون تا همین روزهای اخیر در مصدرهای حکومتی بودند.»

این روزنامه نگار می افزاید:«نخبه های منتقد حالا رهبری و شخص آیت الله خامنه ای را مسوول وقایع اخیر در ایران می دانند.»

مراد ویسی اهمیت سوم را «ادبیات نامه های انتقادی می داند و می گوید:«ادبیات این نامه ها درباره رهبری جدید است و کمتر سابقه داشته کسی در جمهوری اسلامی با این ادبیات با رهبری صحبت کند. به نظرم تابویی برای نامه نویسی به رهبر وجود داشت که حالا این تابو شکسته شده است.»

به عقیده این روزنامه نگار ، «هرچه حکومت در مقام برخورد با این نوع ادبیات انتقادی نسبت به رهبری شدت بخرج دهد و تهدید کند تا دامنه این نوع نقد رهبری محدود بشود، هر روز بر آن افزوده می شود.»

مراد ویسی همچنین با تاکید بر نامه حسین علایی سردار سابق سپاه می گوید :« این نامه اهمیت خاصی دارد چون نشان می دهد در میان سرداران سپاه پاسداران اختلاف نظر جدی وجود دارد و این سابقه نداشته که یک سردار سپاه، اینچنین وارد نقد رهبری شود.

*

انتقادات اخیر از رهبر جمهوری اسلامی با واکنش رسانه ها و مقام های وابسته به حکومت جمهوری اسلامی روبرو شده. همین امروز، محمدتقی مصباح یزدی، گفته است «اثر مقاله علایی بیشتر از اقدامات کفار بود.»

امروز برخی از نمایندگان نزدیک به رهبر جمهوری اسلامی در مجلس هم از صحبت های اخیر عماد افروغ، انتقاد کرده اند.

XS
SM
MD
LG