لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۷:۲۴

پرتو نور کائنات در نمایشگاه هنر آفریقا


هزاران سال است که آفریقایی ها به آسمان ها نگاه کرده و از آن الهام گرفته اند. موسسه اسمیتسونیان در واشنگتن نمایشگاه جدیدی را در موزه هنر آفریقایی این نهاد به همین منظور اختصاص داده است.

دانش مردم آفریقا از صور فلکی و کهکشان به زمانی بسیار دور تر و فراتر از ذهن و تصور انسان باز می گردد.

یکی از قدیمی ترین تقویم های صور فلکی در منطقه ای به نام نبتا پلایا در منطقه ای در صحرای آفریقا پیدا شد. هزار سال پیش از زمانی که بنای باستانی «استون هجز‌» (Stonehenge) در نزدیکی لندن ساخته شود، آرایه سنگ نبتا پلایا طلوع خورشید و زمان فرا رسیدن تابستان را تعیین کرده بود.

مولن کرامر، طراح موزه «صور فلکی آفریقا: هنر درخشان» می گوید «اگر ساعت های خود را به ٦ و یا ٧ هزار سال پیش برگردانید، سنگ ها در کنار هم قرار می گیرند».

این نمایشگاه گستره عظیم از زمان و فضا را در بر می گیرد. ستاره شباهنگ که ظهور سالانه آن به معنای آغاز فصل بارش باران، که برای کشاورزی بسیار کلیدی و حیاتی بوده، روی یک صفحه باستانی و بسیار قدیمی مصر به نمایش در آمده است.

منجم های مدرن
آثار هنری گروهی از منجم های معاصر و مدرن موسوم به «کاسموس» نیز در این نمایشگاه به نمایش درآمده اند که روی «بررسی تکامل کیهانی» کار کرده اند. این گروه به مدت چندین سال، نقشه کیهانی بخشی از آسمان زیر صور فلکی برج اسد را ترسیم کردند.

کارل نل، هنرمند «کاسموس» و یکی از اعضای این گروه می گوید: «ما توانسته ایم در این منطقه بسیار کوچک بیش از یک میلیون کهکشان جدید که هر یک به بزرگی کهکشان راه شیری است، کشف کنیم.»

او به دانشمندان کمک می کند تا یافته های خود را از طریق هنر با عموم مردم در میان بگذارند. نوارهای ویدئویی تهیه شده که بینندگان را با یک سفر سریع السیر به فضا به قعر این کهکشان های تازه کشف شده می برد.

نل می گوید: «من فکر می کنم که دانشمندان اغلب اوقات بر اطلاعات فرعی تمرکز می کنند. من، در مقام یک عضو خارجی این گروه می توانم حس شگفتی از این پروژه را بار دیگر احیا کنم.»

آوای ستارگان
گاهی اوقات افزودن چیزهایی شبیه صدای جیرجیرک ها به این نمایشگاه می تواند تجربه منجمان زیر آسمان شب در آفریقا را هیجان انگیزتر کند.

او می گوید: «من وقتی شب ها در استودیوی خودم در آفریقا کار می کنم، درهای بزرگ منزلم را باز می کنم . برای من شنیدن صدای جیرجیرک ها شبیه شنیدن صداهایی در فضای عمیق است.»

در این نمایشگاه می توان صدای واقعی ستارگان را هم شنید.

ستاره ها هم همچون آلات موسیقی ارتعاشات و پالس های الکترومغناطیسی دارند که به امواج صدا تبدیل می شوند. ستارگان، بسته به سرعت و یا فرکانس ارتعاشاتشان صداهایی شبیه طبل و یا بوق دارند.

پیام های هنری
با آن که هنرهای تفریحی و سرگرم کننده بسیاری در نمایشگاه صور فلکی آفریقا به نمایش در آمده اند، اما هنر جدی هم ارائه می شود.

در قلب سالن برگزاری این نمایشگاه، یک مجسمه عظیم مار رنگی کار گذاشته شده است. این مجسمه از قوطی های بازیافت شده بنزین ساخته شده است. پیکر این مار به شکل یک دایره چرخیده و زمانی که از نزدیک نگاه می کنید، درمی یابید که این مار در حال بلعیدن دم خود است. این مار که رنگ های آن به شکل رنگین کمان رنگ آمیزی شده، نماد قدرتمند مردم فان و یوروبا در نیجریه و بنین است.

رامولد هازازمه، هنرمند اهل بنین از سال ١٩٨٠ تاکنون آثار هنری خلق کرده است که پیام سیاسی دارد.

آثار او اغلب از آلودگی محیط زیست و سوء استفاده از منابع طبیعی آفریقا انتقاد می کند. هازومه از قوطی های خالی بنزین استفاده می کند که در منطقه محل زندگی او در بازار سوخت به صورت غیرقانونی به فروش می رسند.

او می گوید من یک مار به رنگ رنگین کمان درست کردم که مردم بدانند ما این روزها چطور در آفریقا زندگی می کنیم.

در جستجوی ستاره
نمایشگاه صور فلکی آفریقا از جانب دولت آفریقای جنوبی مورد حمایت مالی قرار گرفت. دولت آفریقای جنوبی در تلاش است تا برای یک تسلکوپ رادیویی عظیم که در این کشور در دست ساخت است، پول جمع آوری کند. این تلسکوپ می تواند سیگنال های دوردست ترین و قدیمی ترین نقاط کیهان را ثبت و ضبط کند.

درک هنکوم، معاون وزیر علوم و فن آوری آفریقای جنوبی می گوید: «هنر و علم با یک رشته بسیار نازک از هم متمایز می شوند. از سویی، ما گستره ای از انواع هنرهای فولکلور، افسانه، اسطوره و داستان داریم ... و از سویی دیگر با علم واقعی سر و کار داریم که بسیار ژرف تر پژوهش می کند. و این کاری است که ما در آفریقای جنوبی می کنیم تا بزرگترین تلسکوپ رادیویی را بسازیم که جهان به چشم دیده است.»

این تلسکوپ به اعماق فضا سفر می کند تا چشم اندازی به سوی ماده تاریک و خلق کائنات باز کند و از اسراری پرده بردارد که در همین نمایشگاه حس شگفتی و تعجب را در دل بینندگان برمی انگیزد.
XS
SM
MD
LG