تنها چند روز پیش از حمله روز یکشنبه سرباز آمریکایی به شهروندان غیرنظامی افغانستان، پیشرفت قابل توجهی در مذاکرات میان کابل و واشنگتن درباره مشارکت استراتژیک حاصل شده بود و دو طرف توافق کرده بودند که قراردادی را درباره حضور مشاوران و نیروهای ویژه آمریکایی در افغانستان پس از پایان ماموریت سربازان در آخر سال ۲۰۱۴ امضا کنند.
اما در موقعیت فعلی و آتش گشودن سرباز آمریکایی بر غیرنظامیانی که اغلب کودکان و زنان بودند امضای توافقنامه دشوار به نظر می رسد و یک مقام دولتی افغانستان به خبرگزاری رویترز گفته است «وضعیت جدید امضای توافقنامه شراکت استراتژیک را به تأخیر می اندازد.»
حمله اخیر، تازه ترین گرفتاری در روابط آمریکا با افغانستان است و می تواند نقطه عطفی در جنگ پرهزینه و نامطلوبی باشد که آمریکا ۱۱ سال است در افغانستان درگیر آن است.
پارلمان افغانستان کشتار غیرنظامیان در روز یکشنبه را محکوم کرد و گفت اعمال و رفتار نیروهای خارجی و نبود چشم انداز، صبر مردم افغانستان را لبریز کرده و با کم کردن محبوبیت آمریکا در افغانستان، موجب درخواست خروج پیش از موعد آنان شده است.
یک مغازه دار قندهاری به خبرگزاری رویترز می گوید: «ما نفع اندکی از سربازان خارجی می بریم درحالی که همه چیزمان را از دست داده ایم. ما خانه و زندگی، کرامت انسانی و کشورمان را به آنها داده ایم.» او می گوید: «توضیح و عذرخواهی کشته ها را زنده نمی کند. بهتر است ولمان کنند و بروند تا ما در آرامش زندگی کنیم.»
کارشناسان و ناظران می گویند احساسات ضدآمریکایی که ماه گذشته به دنبال قرآن سوزی در یک پایگاه نیروهای ناتو در افغانستان برانگیخته شد، اکنون با کشتن مردم غیرنظامی در قندهار، تشدید شده است. محمد فهیم یک دانشجوی ۱۹ ساله است و می گوید: «آمریکایی ها گفته اند که در سال ۲۰۱۴ اینجا را ترک می کنند. آنها باید الان از اینجا بروند تا ما آرامش داشته باشیم. حتی اگر طالبان بر قدرت بازگردند، ریش سفیدها می توانند با آنان گفت و گو کنند. آمریکایی ها بی ادب هستند.»
رویترز به نقل از نجبیب الله، شهروند ۳۳ ساله افغانستان نیز می نویسد: «آمریکایی ها نه برای کمک به ما بلکه برای کشتن ما اینجا هستند. از آنها و دوستان آنها متنفرم. امیدوارم میان کشور ما با آمریکا هیچ مشارکت طولانی مدتی نباشد.»
حمله روز یکشنبه به غیرنظامیان، همچنین بر موضع حامد کرزای و شراکت کابل با آمریکادرباره حضور آمریکایی ها در افغانستان پس از پایان ماموریت نظامی، تأثیر خواهد گذاشت.
برخی می گویند بدون این پیمان نامه که مشاوران و نیروهای ویژه آمریکایی را در افغانستان نگاه می دارد، خطر بروز دوباره جنگ داخلی افغانستان را تهدید می کند.
افغانستان به عنوان پیش شرط امضای توافقنامه با آمریکا، خواستار گرفتن اختیار زندان ها در دست خود و توقف حملات شبانه نیروهای آمریکایی و ناتو به خانه های مردم است.
قندهار زادگاه جنبش طالبان است که در سال ۲۰۰۱ در عملیات مشترک نیروهای افغان و آمریکایی سرنگون شد. حمله سرباز آمریکایی به غیرنظامیان در شامگاه یکشنبه در قندهار، یکی از بدترین حملات از این دست بود و شاهدان آن را «کشتار شبانه» ای که نه کودک و سه زن را کشت توصیف می کنند.
در این حمله سه خانه روستایی هدف قرار گرفت. باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا بابت این اتفاق عذرخواهی کرد و وعده داد که مسئول این حمله «تراژیک و ناگهانی» را مجازات کند.
جنگ در افغانستان تاکنون بیش از ۵۰۰ میلیارد دلار برای آمریکا هزینه داشته و حدود ۳۰۰۰ سرباز خارجی از جمله بیش از ۱۹۰۰ سرباز آمریکایی را به کشتن داده است.
خبرگزاری بین المللی رویترز می نویسد با آن که شاهدان می گویند چندین سربازان آمریکایی به خهانه های روستایی حمله کردند، اما مقامات سفارت آمریکا در افغانستان، نیروهای «ایساف» و همچنین واشنگتن از دخالت تنها یک نفر در این ماجرا خبر می دهند. یک سخنگوی ایساف گفته است سرباز مهاجم «به پایگاه برگشته و خود را به نیروهای آمریکایی تسلیم کرده است.» گفته شده که او یک گروهبان متاهل است و پدر سه فرزند است.