لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱۹ آبان ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۱۲

چالش های آموزش و پرورش مدرن در افغانستان


دولت افغانستان در اين سالها برای اجرای يک برنامه آموزشی جديد و هماهنگ در سراسر کشور تلاش کرده، اما به دليل نبود امنيت، کمبود کتابهای درسی، معلمان آموزش ديده و فضای آموزشی مناسب هنوز چالشهای زيادی برسر راه اين کشور قرار دارد.
داشتن يک ساختار آموزشی مدرن پس از سالها جنگ و پيدايش ايدئولوژيهای رنگارنگ از چالشهای بزرگ افغانستان به شمار می رود.

امان الله ايمان، سخنگوی وزارت تعليم و تربيت افغانستان می گويد: طرح و اجرای يک برنامه آموزشی جديد در افغانستان ده سال طول کشيده و هنوز مشکلات زيادی در پيش است. اولين مسئله وضعيت امنيتی ولايتهای جنوبی کشور است. در حال حاضر ۵۰۰ واحد آموزشی در آن مناطق بسته است و حدود ۳۰ هزار دانش آموز از رفتن به مدرسه محرومند. دومين اولويت ما داشتن آموزگاران با تجربه است، چون نيمی از آموزگاران ما تا حال هرگز از آموزش لازم و مناسب برخوردار نبوده اند، و اين مسئله بسيار مهمی است.

ايمان می افزايد: وزارت تعليم و تربيت مدتهاست که دست اندر کار بازنويسی متون آموزش مذهبی است. در گذشته طالبان که تحصيلکرده پاکستان اند کنترل زيادی بر متون درسی داشتند. يکی از بزرگترين چالشهای افغانستان متون مذهبی است، چون بسياری از دانش آموزان در کشورهای همسايه درس خوانده اند و مطالعات اسلامی باعث شده همه آنها در مقابل افغانستان بايستند.
در حال حاضر هنوز حدود ۴ ميليون و ۵۰۰ هزار جلد کتاب درسی زير چاپ است و ۵۰۰ هزار جلد از کتابهای آموزش عمومی از ۸ ماه پيش در کاميونهای ناتو پشت مرز پاکستان باقی ماده اند.
۳ ميليون دانش آموز در سرتاسر افغانستان جايی برای درس خواندن ندارند و حدود ۷ هزار مدرسه از کل ۱۶ هزار واحد آموزشی کشور کلاسهايشان را در زير چادر و فضای باز تشکيل می دهند.

در اين ميان طالبان هنوز سرگرم از بين بردن مدارس جنوب و تنبيه دانش آموزان دختر هستند.
در کابل دانشجويان می گويند، ساختار آموزشی دانشگاهها قديمی و از کار افتاده است. کلاسها بيش از حد شلوغ و استادان بی برنامه اند.
طالبان با ترويج برابری جنسی و جهانی شدن به شدت سر ستيز دارند و رهبران افغانستان بخوبی می دانند که تنها با پرورش انسانهای آگاه و با سواد آرمانهای جامعه برآورده می شود.
XS
SM
MD
LG