لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۵:۰۸

حق «عرفی» و «دينی» سوء رفتار با زنان «قانونی» شد! - 2002-07-23


بنا به گزارش روزنامه کيهان مورخ 30 تير 1381، مجمع تشخيص مصلحت نظام اسلامی طرح الحاق يک تبصره به ماده 1130 قانون مدنی در خصوص مصاديق عسر و حرج زوجه (زن) را بررسی و تصويب کرد.

در گزارش کيهان آمده است:

«بر اساس مصوبات روز شنبه مجمع تشخيص مصلحت نظام موارد ذيل به عنوان مصاديق عسر و حرج به تصويب رسيد:

1- محکوميت قطعی زوج به پنج سال حبس يا بيشتر [به شرطی] که زوجه تقاضای طلاق کند.

2- ابتلاء زوج به بيماريهای صعب العلاج روانی يا ساری يا هر عارضه صعب العلاج ديگری که زندگی مشترک را مختل نمايد.

3- ضرب و شتم يا هرگونه سوء رفتار مستمر زوج (شوهر) که عرفا با توجه به وضعيت زوجه (زن) قابل تحمل نباشد.»

در واقع مصوبه مجمع تشخيص مصلحت نظام در تبصره الحاقی مواردی را که زوجه (زن) حق تقاضای طلاق دارد به سه مورد محدود کرده است: محکوميت قطعی طولانی مدت شوهر، ابتلاء شوهر به بيماری های صعب العلاج، و سوء رفتار مستمر شوهر با زن. اين يادداشت درباره مورد سوم است و شرايطی که برای درخواست طلاق از سوی زن در آن به تصويب بزرگان نظام اسلامی رسيده است.

اين ماده صريحاً می گويد که زن حق تقاضای طلاق دارد در صورتی که مورد ضرب و شتم و سوء رفتار زوج (شوهر) قرار گيرد، به شرط آن که:

1- سوء رفتار و ضرب و شتم «مستمر» باشد،

2- سوء رفتار و ضرب و شتم « عرفا با توجه به وضعيت زوجه قابل تحمل نباشد.»

به عبارت ديگر اگر مردی همسرش را نه به طور مستمر و فقط گاه گاه کتک بزند، آن زن نمی تواند بر اساس کتک خوردن و سوء رفتار گاهگاهی شوهرش تقاضای طلاق کند! و چون در ماده مصوبه مجمع تشخيص مصلحت، کلمه «مستمر» نه تعريف شده و نه حدود آن معلوم گرديده ناچار بايد با مراجعه به کتاب لغت دريافت که اراده قانونگذار از بکار بردن واژه «مستمر»، افاده معنی «علی الدوام» و هميشگی به معنای «روزانه» بوده است!

از سوی ديگر ضرب و شتم و سوء رفتار بايد که «عرفا» (و از اين به بعد با توجه به مصوبه مجمع تشخيص مصلحت نظام «قانوناً»)، «با توجه به وضعيت زوجه قابل تحمل نباشد». به عبارت ديگر اگر زن از وضعيت بدنی مناسب و قدرتمندی برخوردار باشد، شوهر وی حق دارد و می تواند در فواصل کوتاهتری و با شدت بيشتری او را مورد ضرب و شتم و سوء رفتار قرار دهد و مشمول معنای «استمرار» نشود، زيرا «عرفا» (بر اساس آيه شريفه «اضربواهنّ» در قرآن کريم) و از اين ببعد «قانونا» زوج حق دارد به تنبيه زوجه بپردازد!

توجه داشته باشيد که در صورتی که زن ضعيف باشد و عرفا و قانونا نتواند تحمل ضرب و شتم «مستمر» شوهر را بنمايد، و از حق تقاضای طلاق خويش استفاده کند، هنوز به اين معنی نيست که دادگاه حکم طلاق برای وی صادر خواهد کرد!

علی سجادی، واحد اينترنت، بخش فارسی راديو صدای امريکا

XS
SM
MD
LG