لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۳۰ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۰۱:۵۲

گزارش سیاسی: آمريکا طرح پیشنهادی سپردفاع موشکی بوش را لغو کرد


گزارش سیاسی: آمريکا طرح پیشنهادی سپردفاع موشکی بوش را لغو کرد
گزارش سیاسی: آمريکا طرح پیشنهادی سپردفاع موشکی بوش را لغو کرد
<!-- IMAGE -->

آندره دونسنرا، خبرنگار صدای آمریکا، واشنگتن دی سی

دولت اوباما در حالی از طرح دفاع موشک بالیستیک جدیدی پرده برداشته که برنامه پیشین پیشنهادی پرزیدنت جرج بوش را لغوکرده است.

تصمیم اتخاذ موضع جدیدی در پیگیری طرح سپر دفاع موشک بالیستیک مستقر در اروپا که از سوی دولت بوش پیشنهاد شده بوده، پس از ارزیابی طولانی سیاست های آن به طورعلنی اعلام شد.

بر اساس طرح پیشین، بنا بود ردیاب ۱۰ موشک در لهستان و یک تجهیزات راداری در جمهوری چک مستقر شوند.

مقامات وقت ایالات متحده گفتند این طرح دفاع موشکی برای محافظت اروپا و ایالات متحده از تهدیدهای احتمالی از سوی کشورهایی همچون ایران ضروری ست.

رابرت گیتس، وزیر دفاع ایالات متحده، در معرفی طرح جدید به خبرنگاران گفت تغییر در سیاست ارایه طرح دفاع موشکی در پی ارزیابی اطلاعات امنیتی اعمال شد و این اطلاعات حاکی از آن است که موشک های کوتاه و میان برد ایران تهدیدآمیز خواهند بود و نه موشک های بالستیک دوربرد که طرح پیشین آن را تهدید قلمداد کرده بود.

داریل کیمبال، مدیر انجمن کنترل تسلیحاتی، که یک شرکت پژوهش خصوصی است می گوید: «طرح بوش بر تهدیدی متمرکز شده بود که وجود خارجی نداشت. ما باید متوجه باشیم که تهدید موشک دوربرد ایران علیه سیستم پیشنهادی دولت بوش وجود ندارد و طی چندین سال آینده نیز به واقعیت نخواهد پیوست. کارساز بودن سیستمی که دولت بوش پیشنهاد کرده بود، ثابت نشده است و وزارت دفاع اخیراً تاکید کرده که اگر ایران توانایی پرتاب موشک دوربرد را داشته باشد، تعداد اندکی از۳۰ موشکی که هم اکنون ایالات متحده در آلاسکا و کالیفرنیا مستقر کرده است برای هدف قراردادن موشک های دوربرد دشمن کفایت خواهد کرد.»

کیمبال می گوید: «وزیر دفاع طرح منعطف تر و سازگارتری را برای رویارویی با تهدیدهای واقعی ارایه کرده است چرا که لزوما" به محل ثابت برای استقرار ردیاب و رادار نیازی ندارد و این به آن معناست که ایالات متحده در صورت وجود و یا عدم وجود تهدید می تواند به آسانی سامانه دفاعی خود را با شرایط وقت تطابق دهد. بنا بر این آنچه که مورد نظر آقای گیتس است اعزام ردیاب موشک اس ام ۳ طی چند سال آینده است که می تواند در زمین و دریا مستقر و یا بر رادارهای متحرک نصب شود. رادارهای متحرک می توانند مدیریت جنگ و یا هشدارهای اولیه را برای سامانه دفاع موشکی ممکن کنند.»

روسیه با طرح پیشنهادی بوش به شدت مخالفت کرده و ادعا می کرد این سامانه مسکو را هدف قرارمی دهد اما واشنگتن این ایده را رد کرده بود.

استیو اندرسون، کارشناس پیشین کنترل تسلیحاتی شورای امنیت ملی، می گوید: «مسکو نیز طرح دفاع موشکی را به عنوان اولین قدم در برنامه دفاع موشکی جهانی آمریکا قلمداد کرده بود. روسیه معتقد است مطرح شدن طرح راهبردی دفاع موشکی ایالات متحده توسط بوش در دوره دوم دولت وی با استقرار دفاع موشکی در آلاسکا و به موافقت نامه هایی برای اعزام آن ها به لهستان و جمهوری چک دست یافت، قدم های اول این راهبرد بود و گرچه این سامانه که هم اکنون محدود است و احتمال دارد نیروهای هسته ای راهبردی روسیه را تحت تاثیرقرار ندهد، اما در آینده توسعه پیدا خواهند کرد. بنا بر این مسکو آن ها را عامل بازدارنده ای برای فعالیت های اتمی راهبردی خود قلمداد می کند.»

اعلام طرح جدید برنامه موشکی ایالات متحده با آمادگی باراک اوباما، رییس جمهوری ایالات متحده، و دیمتری مدودف، همتای روسی وی برای بازبینی پیشرفت پیمان محدودیت تسلیحات راهبردی سال ۱۹۹۱ که درماه دسامبر منقضی می شود، همزمان شده است.

اندرسون می گوید: «مذاکرات مسکو و واشنگتن پیرامون پیشرفت پیمان محدودیت تسلیحات راهبردی با مانعی مواجه نخواهد شد اما به طور مسلم دیدگاه روسیه در قبال طرح دفاع موشکی ایالات متحده روشن است.»

روسیه در اولین واکنش از تصمیم دولت اوباما نسبت به لغو طرح سپر دفاع موشکی دراروپای شرقی استقبال کرد و آن را یک اقدام مسئولانه خواند.

XS
SM
MD
LG