این نخستین بار نیست که دیوید لینچ، کارگردان فیلم های غیرمتعارفی چون «کله پاک کن» و «مرد فیل نما» مجموعه ای از آثار خود را در یک گالری نقاشی به نمایش می گذارد. او که از نوجوانی به نقاشی و مجسمه سازی علاقه داشته است بیش از ۳۲ بار تا کنون نمایشگاه های تکنفره داشته و از اواخر دهه ۸۰ میلادی تا کنون، سه بار در گالری معروف«کرکوران» در سانتا مانیکا شوهای تکنفره برپا کرده است. آخرین بار نیز در سال ۲۰۰۷، مجموعه ای از آثار طراحی، نقاشی، چیدمان ها و عکاسی این هنرمند در همین نمایشگاه به نمایش در آمد. آثاری که حاصل ۴۰ سال تجربه لینچ در زمینه هنرهای تجسمی به شمار می رود.
دیوید لینچ چند ماه پیش نیز ۵۳ قطعه از آثار عکاسی خود را در یک نمایشگاه انحصاری با همکاری «دنجر ماوس» و «اسپارکل هورس» دو آرتیست دیگر در گالری مایکل کوهن شهر لس آنجلس به نمایش گذاشت.
دیوید لینچ، زاده ۱۹۴۶ درشهر میزولا در ایالت مونتاناست و هر چند فیلم های او موفقیت چندانی از لحاظ فروش گیشه نداشته اند اما او همیشه کارگردان مورد علاقه منتقدان سینمایی و دوستداران سینمای هنری و آوانگارد بوده است. درسال ۲۰۰۳ در نظرسنجی که توسط روزنامه گاردین چاپ لندن از منتقدان فیلم در سراسر جهان شد، دیوید لینچ به عنوان بزرگ ترین فیلمساز زنده دنیا برگزیده شد. فیلم های لینچ مملو از صحنه های سوررئالیستی و نمادهای رویا گونه هستند که آثار او را از آثار فیلمسازان دیگر مجزا می سازد.
دیوید لینچ برای ساختن فیلم «از ته دل وحشی» با شرکت نیکلاس کیج در سال ۱۹۹۰ برنده جایزه نخل طلایی جشنواره سینمایی کن شد و در سال ۲۰۰۶ جایزه شیر طلایی جشنواره ونیز را برای یک عمر فعالیت هنری دریافت کرد. لینچ چهار بار نامزد دریافت جوایز اسکار شد اما در هیچ کدام از این دفعات برنده این جایزه نشد.
تفاوت این نمایشگاه تکنفره تازه با نمایشگاه های دیگری که دیوید لینچ تا کنون برگزار کرده، وجود تعداد قابل توجهی آثار نقاشی، مجسمه سازی و میکس میدیای تازه است. برخی از این آثار به عرض ۴ متر و ارتفاع ۲ متر از عجیب و غریب ترین آثار هنری هستند که شخص می تواند به تماشای آن ها بنشیند.
یکی از این آثار تازه دیوید لینچ، یک مرد عجیب و غریب خیالی را در یک مکان نا آشنا که بی شباهت به کرات دیگر نیست نشان می دهد که دست هایش به ارتفاع تابلو دراز شده و یک جعبه مقویئی را به دست دارد که روی آن یک پیراهن مردانه تا شده قرار گرفته است. عنوان این تابلو این است: «من یک پیراهن تازه دارم!» در گوشه دیگر این تابلو، زنی که نیمی از بدنش از نقاشی بیرون مانده درخون خود غلطیده است. روی نامه ای در کنار او نوشته شده است: «دوست دختر من دیشب مرده است!»
البته تماشاگرانی که به گالری کرکوران هجوم آورده اند تا آثار دیوید لینچ را تماشا کنند، توقعی جز این از این کارگردان و هنرمند هنرهای تجسمی ندارند. خود لینچ در شب گشایش نمایشگاه می گوید: «من عاشق این نمایشگاه هستم. فضای اینجا درست به همان اندازه است که باید باشد. به بزرگی یک موزه نیست اما به اندازه ای که تابلوها در آن جلوه خاصی پیدا کنند فضای باز دارد.»
کارهای کوچکتر دیوید لینچ را مجسمه ها و تندیس هایی به شکل سرهای کج و کوله تشکیل می دهند که لینچ آن ها را«کارتون های جا افتاده و روشنفکرانه» می خواند.
علیرغم کارهای تاریک و طنز سیاهی که دیوارهای گالری را پوشانده، دیوید لینچ ۶۳ ساله به نظر شاد و سرحال می رسد و در پاسخ به اشخاصی که از او می پرسند که این کارهای نقاشی و مجسمه سازی را چگونه آغاز می کند و ایده هایش را از کجا به دست می آورد او می گوید: «من می نشینم و مدتی فکر می کنم.» او در ادامه این سخنان می گوید: «من گاهی یک مداد برمی دارم و بی هدف روی کاغذ خطوط کج و معوجی را تکرار می کنم. نمی دانم چطور می شود ولی ناگهان همین خطوط یک شکل مشخصی پیدا می کنند.»
لینچ می گوید:« شما وقتی روی یک فیلم کار می کنید، تمام تمرکزتان روی ساختن و تمام کردن آن است و به چیز دیگری فکر نمی کنید اما من فقط در فواصل بین فیلم ها به کار نقاشی می پردازم. این فاصله افتادن ها کمی کار را سخت تر می کند. اگر فرد همیشه مجبور باشد همیشه نقاشی کند مسلما پیشرفت هایش سریع تر و قابل توجه تر خواهد بود.»
در مجموع، نمایشگاه آثار نقاشی و مجسمه سازی دیوید لینچ سازنده فیلم «مخمل آبی» و سریال های تلویزیونی «توین پیکز» از لحاظ شکل ظاهری تئاتری هستند. به خصوص در مواردی که در آثار نقاشی بزرگ تر چراغ های نئون و رنگی نیز به کار گرفته شده است. باید به این آثار نامی چون «لینچ ایسم» داد چرا که شبیه آثار نقاشی هیچ هنرمند شناخته شده دیگری نیست. در آثار میکس میدیای دیوید لینچ، از سربازان پلاستیکی تا شیشه و سیم برق، قطعه های فرش، حتی سیمان و چوب به کار گرفته شده است و سبک ترین این تابلو ها بیش از ۳۰۰ کیلو وزن دارند.
با وجود همه این قطعات هنری عجیب و غریب در زندگینامه دیوید لینچ که در بروشورهای گالری در اختیار تماشاگران گذاشته می شد نوشته بود: «دیوید لینچ یک کودکی عادی و معمولی داشت اما به خاطر شغل پدرش که پژوهشگر علمی بود خانواده او اجبارا بارها مجبوربه نقل مکان از یک منطقه به منطقه دیگری شدند. لینچ در در ۱۴ سالگی تصمیم گرفت تا نقاش شود و پس از نقل مکان به الکساندریای ویرجینیا، او به مدرسه هنر شهر واشنگتن رفت و بعدها در مدرسه هنرهای زیبای بوستن به تحصیل پرداخت.»
برپایی نمایشگاه نقاشی دیوید لینچ، کارگردان غیرمتعارف سینما در لس آنجلس
<!-- IMAGE -->