لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۳۷

گزارش سیاسی: تشکیل واحد جدید بازجویی زندانیان مظنون به فعالیت های تروریستی در آمریکا


<!-- IMAGE -->

مایکل بومن، خبرنگار صدای آمریکا، واشنگتن

کاخ سفید می گوید بر واحد تازه تاسیسی که برای بازجویی از زندانیان مظنون به فعالیت های تروریستی پس از حوادث یازدهم سپتامبر تشکیل شده است، نظارت خواهد کرد.

این خبر پس از انتصاب دادستان فدرال از سوی دولت اوباما اعلام شد. این دادستان مسئولیت تحقیق در پرونده های زندانیانی که ادعا می شود مورد بدرفتاری و شکنجه قرار گرفته اند به عهده خواهد داشت.

سازمان اطلاعات مرکزی (سیا)، سال های متمادی برای اخذ اطلاعات از مظنونان به فعالیت های تروریستی دوران پس از حمله های یازدهم سپتامبر، در خط مقدم تلاش های ایالات متحده قرار داشت.

بنا به گفته بیل برتون، سخنگوی کاخ سفید، این نقش تغییر کرده است.

برتون می گوید: « رئیس جمهوری با توصیه جمعی گروه ضربت درون سازمانی خود در مورد زندانیان و بازجویان، گروه جدیدی را تشکیل داده است. این گروه که در مقر اف بی آی مستقر خواهد بود، گروه ویژه بازجویی نام دارد و برای دستیابی به موثرترین اطلاعات و تحقیقات، بازجویان باتجربه اطلاعاتی و امنیتی را گرد هم آورده است.»

مقامات دولت می گویند ماموران سیا کماکان در بازجویی ها شرکت خواهند کرد اما یک مقام اف بی آی این مراحل را با نظارت شورای امنیت ملی اداره می کند و در نهایت مستقیما" به رئیس جمهوری گزارش می دهد.

پرزیدنت اوباما با وعده ریشه کنی استفاده از شکنجه در اخذ اعتراف و گردآوری اطلاعات در ایالات متحده به ریاست جمهوری رسید. اما تعریف شکنجه مسئله ای است که هم اکنون در واشنگتن به بحث گذاشته شده است.

دولت بوش از به اصطلاح « تکنیک های پیشرفته بازجویی» همچون محرومیت زندانیان از خواب برای اخذ اعتراف دفاع کرده و به استفاده از شیوه های سخت گیرانه تری همچون «واتربوردینگ» و ایجاد حس غرق در زندانی اذعان کرده بود.

این شیوه های بازجویی دردوران پس از حمله های تروریستی یازده سپتامبر مورد استفاده قرار می گرفت.

دولت اوباما برای مجازات مقامات بلند پایه پیشین دولت بوش به اتهام شکنجه اقدامی به عمل نیاورده، اما احتمال انتساب اتهام به هر مقامی که مظنونان به فعالیت های تروریستی را شکنجه کرده و درعملکرد خود از چارچوب دستورالعمل های بازجویی دوران بوش فراتر رفته اند را رد نکرده است.

برتون، سخنگوی کاخ سفید می گوید: « دیدگاه پرزیدنت اوباما در این مورد تغییر نکرده است. وی با نظر دادستان کل مبنی بر عدم مجازات افرادی که از سوی دولت بوش مسئول این بازجویی ها بوده اند، موافق است. اما درنهایت تصمیم تحقیق پیرامون این مقامات مسئول و نحوه برخورد با آن ها با دادستان کل خواهد بود. پرزیدنت بر این باور است که اریک هولدر، دادستان کل که از سوی وی منصوب شده فردی مستقل است و تصمیم های خود را مستقل از دیدگاه پرزیدنت اخذ می کند.»

هولدرنیزجان دورهام، دادستان فدرال را برای تحقیق پیرامون پرونده های شکنجه زندانیان منصوب کرده است.

دورهام هم اکنون در حال تحقیق پیرامون نابودی چندین نوار ویدئویی بازجویی های ماموران سیا است که می توانست نور بیشتری بر نحوه برخورد مقامات سیا با مظنونان فعالیت های تروریستی بتابد.

در همین ضمن، وزارت دادگستری یک گزارش سال ۲۰۰۴ سیا که حاوی شرح جزئیات بازجویی های گذشته از مظنونان به فعالیت های تروریستی و شیوه های به کار برده شده را منتشر کرده است.

بر اساس این گزارش، در یک مورد بازجوی ایالات متحده خالد شیخ محمد، مغز متفکر القاعده و زندانی گوانتانامو را تهدید کرده بودند اگر حمله های تروریستی جدیدی در خاک ایالات متحده صورت بگیرند، فرزندان وی را به قتل خواهند رساند.

برخی بر این باورند انتقاد و علنی کردن عملکرد نیروهای اطلاعاتی و امنیتی دولت پیشین، تاثیری در دستیابی به اهداف مورد نظر نخواهد داشت و فقط به نفع دشمنان آمریکا تمام می شود.

دیک چنی، معاون اول دولت بوش، در واشنگتن در ماه مه به تفصیل در این مورد سخنرانی کرده بود.

وی در بخشی از اظهارات خود گفت:« هدف اصلی و مهم برنامه بازجویی ها از ابتدا بر دستیابی به اطلاعاتی پیرامون طراحی حمله های تروریستی متمرکز بود. شکنجه نامیدن این برنامه در واقع کم اهمیت شمردن عملکرد ماموران حرفه ای و وفاداری است که تنها هدفشان نجات جان مردم آمریکا بوده است. پس از گذشت هفت سال از مرگبارترین و ویرانگرترین حمله تروریستی تاریخ ایالات متحده، عدم تکرار حمله های تروریستی عملکردی است که نباید مورد سرزنش و توبیخ قرار گیرد.»

دولت اوباما می گوید ایالات متحده برای بازجویی از دستور العمل های تعیین شده در دفتر راهنمای ارتش کشور که با قوانین ایالات متحده و قانون بین الملل همخوانی دارد، پیروی خواهد کرد.

XS
SM
MD
LG