لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۹ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۶:۰۸

گزارش سیاسی: پیشینه فعالیت های سیاسی زوما، رییس جمهوری برگزیده آفریقای جنوبی


اسکات باب، خبرنگار صدای آمریکا، ژوهانسبورگ

روز شنبه این هفته زوما به مقام ریاست جمهوری آفریقای جنوبی می رسد.

مراحل نهایی مراسم ادای سوگند ریاست جمهوری ژاکوب زوما، رییس جمهوری برگزیده آفریقای جنوبی انجام می شود.

زوما، مردی که یک عمر چالش را پشت سر گذاشته است، رییس جمهوری کشوری خواهد شد که قوی ترین اقتصاد آفریقا را دارد.

ژاکوب زوما که به تازگی به مقام ریاست جمهوری آفریقای جنوبی برگزیده شده است، تمایل دارد با رقص و آواز بین جمعیت مردم ظاهر شود.

آقای زوما، روز چهارشنبه پس از مبارزات انتخاباتی پر رقابتی که از اختلاف دیدگاه های مردم آفریقای جنوبی حکایت می کرد، با اکثریت آرای پارلمان این کشور، به مقام ریاست جمهوری رسید.

آقای زوما پس از اعلام خبر پیروزی وعده داد تا کشور را به سوی یک ملت متحد و بدور از تبعیض های جنسی و نابرابری نژادی رهنمون شود.

وی به پنج اولویت عمده دولت خود اشاره کرد و گفت :« ما بر آموزش، بهداشت، اصلاح زمین، توسعه روستاها، مبارزه با جنایت و نیز کار آفرینی مطلوب متمرکز خواهیم بود. ما مصمم هستیم تا با پیشبرد این اولویت های پنج گانه، اثر ماندگاری به جای بگذاریم.»

مسیر راه آقای زوما در سیاست آفریقای جنوبی هموار و آسان نبوده است. وی با شروعی متواضعانه و با مبارزه علیه آپارتاید و چالش های حقوقی و سیاسی در این راه قدم گذاشته است.

با وجود اینکه زوما از سوی برخی از مردم آفریقای جنوبی مورد ناسزا قرار گرفته است اما جذابیت و محبوبیت او در سطح عموم مردم، به ویژه بین اقشاری که در ۱۵ سال گذشته از حداقل آزادی و بهزیستی برخوردار بوده اند، بسیار چشمگیر است.

ژاکوب زوما، در ۱۲ آوریل ۱۹۴۲ در نکاندا، منطقه روستایی در ۱۰۰ کیلومتری استان زولوناتال در شمال دوربان متولد شد.

پدر او پلیس بود و زمانی که وی ۵ ساله بود، در گذشت. مادرش برای گذران زندگی و معیشت خانواده با دشواری بسیاری روبرو شد.

آقای زوما، تحصیلات رسمی اندکی دارد اما پسربچه ای بود که علاوه بر چوپانی، به کارهای غریب بسیاری دست زد.

وقتی نوجوانی بیش نبود، به سیاست علاقه مند شد و زمانی که ۱۷ ساله بود به «کنگره ملی افریقا» پیوست.

زوما در سال ۱۹۶۳، زمانی که سعی می کرد از آموزش نظامی آفریقای جنوبی فرار کند، از سوی مقامات آپارتاید دستگیرشد.

وی به همراه دیگررهبران مخالف آپارتاید، ۱۰ سال در جزیره رابن زندانی بود.

زوما پس از آزادی، با جنبش مقاومت داخل آفریقای جنوبی همکاری کرد و در نهایت در سال ۱۹۷۵، تبعید شد.

آقای زوما، ۱۵ سال بعد را در سوئیس، موزامبیک و زامبیا سپری کرد و در سازمان اطلاعات و جاسوسی به شاخه نظامی «کنگره ملی آفریقا» پیوست و به سرعت پله های ترقی را طی کرد.

زمانی که ممنوعیت « کنگره ملی آفریقا » در سال ۱۹۹۰ لغو شد، زوما به وطن بازگشت و در مذاکراتی شرکت کرد که به آزادی زندانیان سیاسی و بازگشت بسیاری از تبعیدیان منجر شد.

پس از پایان دوران آپارتاید در سال ۱۹۹۴، آقای زوما در دولت استانی کوازولو ناتال استخدام شد و برای پایان دادن به خشونت های بین طرفداران « کنگره ملی آفریقا» و « حزب مانگوسوتو بوتلزی آزادی اینکاتا» میانجی گری کرد.

زوما در سال ۱۹۹۵ به معاونت « کنگره ملی آفریقا» برگزیده شد و دو سال بعد در مقام معاون ریاست جمهوری دولت وقت تابومبکی منصوب شد.

اما صعود آقای زوما، خالی از نتاقض و جنجال خالی نبوده است.

وی در سال ۲۰۰۵، پس از اتهام به فساد سیاسی به ناچار از مقام معاون ریاست جمهوری استعفا داد. درسال ۲۰۰۶، این اتهامات رفع و وی بار دیگر به مقام خود منصوب شد.

وی در همان سال، طی یک محاکمه جنجال برانگیز، از اتهام تجاوزجنسی به یک دوست مبتلا به ویروس اچ آی وی تبرئه شد.

آخرین پرونده فساد سیاسی آقای زوما، دو هفته پیش از برگزاری انتخابات از سوی دادستان هایی که اعلام کردند مداخلات سیاسی در مرحله رسیدگی به این پرونده صورت گرفته بود، بسته اعلام شد.

با وجود این که مخالفان آقای زوما اعلام کردند این پرونده را بار دیگر در دادگاه پیگیری خواهند کرد، آقای زوما بر بیگناهی خود پافشاری کرد و گفت:« وجدان من آسوده و پاک است. هیچ جرمی علیه دولت و یا مردم آفریقای جنوبی مرتکب نشده ام و بدون هیچ دشواری به اتهامات بی اساس پاسخ خواهم داد.»

پنج ازدواج آقای زوما و فرزندان متعدد وی انتقاد برخی ازمردم آفریقای جنوبی را برانگیخته است. آن ها بر این عقیده اند شیوه زندگی او، درکشوری که بالاترین ارقام ابتلای به ویروس اچ آی وی و ایدز را داراست، تصویر نامطلوب و نمونه ای نادرست ارایه خواهد کرد.

XS
SM
MD
LG