جودیت لتمن، خبرنگار صدای آمریکا، واشنگتن
نتایج یک نظرسنجی که توسط خبرگزاری بی بی سی و با شرکت بیش از ١١٧ هزار نفر در ١٧ کشور انجام شد حاکی از آن است که مردم نسبت به نقش ریاست جمهوری باراک اوباما در بهبود روابط این کشور با سایر جهان خوشبین هستند.
در عین حال این نظرسنجی نشان می دهد که مردم جهان بر این باورند که آقای اوباما رویارویی با بحران جهانی اقتصاد را در صدر اولویت های خود قرار می دهد.
با این وجود یک نظرسنجی که توسط «نیویورک تایمز» در ٢١ کشور صورت گرفت نشان می دهد که در ١٨ کشور، نسبت به ایالات متحده چشم انداز مساعدی وجود ندارد.
تنها در هند، لهستان و ایالات متحده اکثریت شرکت کنندگان به آمریکا رتبه بالا دادند. این نشان می دهد پرزیدنت اوباما در مناسبات بین المللی با چالش بزرگی روبرو خواهد شد.
جهانگیر پوچا، خبرنگار و ویراستار روزنامه «بیزنس ورلد» در دهلی نو، اعتقاد دارد هندی ها همانند آمریکاییان نیاز فوری برخورد با بحران اقتصادی را احساس می کنند و آنها به رهبری قدرتمندانه پرزیدنت اوباما چشم امید دوخته اند.
پوچا در این زمینه اظهار داشت :« مسلما مواجهه با نرخ بهره به دلیل تاثیرات به سزایی که در اقتصاد هند و سایر کشور های جهان دارد از اهمیت بالایی برخوردار است. من فکر می کنم نیاز خروج ایالات متحده از وضعیت عراق و افغانستان بیش از پیش احساس می شود ولی در عین حال این امر باید به گونه ای مسئولانه انجام گیرد که به احیای بیشتر تروریسم منجر نشود.»
بنا به اظهارات جهانگیر پوچا، هندی ها از لحنی که رییس جمهوری جدید در سخنرانی مراسم تحلیف بکار گرفت خشنود شدند.
پوچا در این باره می گوید :« مردم فکر میکردند که پرزیدنت بوش در رویکردهایش از یک لحن معلم وار استفاده می کند. مانند افرادی که می گویند حرف، حرف من است. در مورد اوباما احساس می شود او درک بهتری از پیچیدگی های جهان دارد. بنابراین او قادر است برای میانجی گری در مسائلی که سایر کشورها با آن مواجه اند، واقع گرایانه تر و با حساسیت بیشتری برخورد کند.»
حتی در جهان عرب، جایی که بدبینی نسبت به آمریکا در بالا ترین سطح خود قرار دارد، مردم خوشبینی محتاطانه ای از خود نشان می دهند.
بنا به گفته نادیا بیلباسی، خبرنگار ارشد مرکز اخبار خاورمیانه، احساس می شود اوباما رییس جمهوری آمریکا، متعهد است که اولویت های عمده آنها را مد نظر داشته باشد.
بیلباسی در مورد این اولویت ها چنین می گوید :« نخستین اولویت، مسئله اسرائیل و فلسطین است. ویرانگری و تلفات انسانی بسیاری از مردم را به خشم آورده است. و من فکر می کنم هزینه نادیده انگاشتن این مهم برای پرزیدنت اوباما بسیار سنگین خواهد بود. بر اساس منابع خبری او از همان روز نخست این مسئله را پیگیری خواهد کرد. اولویت دوم عراق خواهد بود. زیرا مردم از نزدیک تحقق وعده های دوران انتخابات او را دنبال می کنند. برای نمونه این که او چگونه نیروهای آمریکایی را از عراق خارج خواهد کرد و این امر چه تاثیری بر کشورهای همسایه مانند ایران و سوریه خواهد گذاشت. و در مورد این دو کشور، آیا او آنها را مانند دولت پیشین در محور شرارت باقی خواهد گذاشت؟ و یا او با این دشمنان گفتگوی جدیدی آغاز می کند و تلاش خواهد کرد به نقاط مشترکی دست یابند؟»
بیلباسی ادامه می دهد :« آنها (اعراب) می دانند که اسرائیل متحد راهبردی ایالات متحده است و این امر تغییر نخواهد کرد. من فکر می کنم تنها چیزی که تغییر کند نحوه برخورد است. آنها فکر می کنند شکست روند صلح و تکرار بحران غزه هزینه سنگینی برای دولت اوباما به همراه خواهد داشت. آنچه مردم جهان عرب از پرزیدنت اوباما انتظار دارند این است که وی در این مسائل نقش خود را ایفا کند. او به جای تکیه بر وزیر امور خارجه، یک فرستاده ویژه به منطقه اعزام خواهد کرد.»
مشاوران پرزیدنت اوباما می گویند او جرج میشل، سناتور پیشین ایالات متحده را به عنوان فرستاده منصوب خواهد کرد.
این عمل در راستای تحقق وعده او مبنی بر مشارکت بیشتر کاخ سفید در روند صلح خاورمیانه انجام گرفت.
در اروپا ماتیوس راب، خبرنگار «فرانکفورتر آلجماین زیتانگ» می گوید سطح انتظارات از اوباما، رییس جمهوری ایالات متحده، آنچنان بالا ست که می تواند در انتها به یک دلسردی جدی منجر شود.
بنا به گفته راب یکی از اولویت های اصلی اروپاییان، سیاست های زیست محیطی است.
راب در این مورد می گوید :« پیشاپیش واضح است که تغییرات شگرفی در جایگاه آمریکا بوجود خواهد آمد. تلاش برای حصول خودکفایی در انرژی، یافتن منابع انرژی قابل تجدید و همکاری در چهارچوب بین المللی برای کاهش تولید دی اکسید کربن، نمونه هایی از این تغییرات خواهند بود. دیگر آنکه دولت ایالات متحده در موسسات بین المللی و احیای «ناتو»، سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، نفش بهتری ایفا کند. طی دوران دولت جرج بوش در آلمان و سایر کشورهای اروپایی این احساس به وجود آمد که نقش ایالات متحده تنها برای حصول مقاصد آمریکاییان است و این نقش در چهارچوب یک شراکت دو جانبه ایفا نمی شود. در همین حال انتظار این است که ایالات متحده برای حل مسائل بین المللی از سازمان ملل به عنوان گزینه نخست استفاده کند و این امر در مورد ایران، کره شمالی و خاورمیانه مصداق دارد.»
پرزیدنت اوباما در سخنرانی مراسم تحلیف خود اشاره کرد که توجه نخست او بر روی سیاست خارجه خواهد بود. او در اولین روز کار خود با اعضای شورای امنیت ملی دیدار و گفتگو کرد و به ارزیابی مجدد جنگ عراق و افغانستان پرداخت.