باراک اوباما رییس جمهوری آمریکا دستور داده است بازداشتگاه نظامی آمریکا در خلیج گوانتانامو ظرف یک سال بسته شود.
آقای اوباما این دستور را روز پنجشنبه در دومین روز کامل کارخود به عنوان رییس جمهوری امضا کرد. این زندان بسیار بحث انگیز در دوره ریاست جمهوری جرج بوش برای باز داشت تروریست های مظنون خارجی تاسیس شد.
پرزیدنت اوباما همچنین دستوراتی برای بازنگری در محاکمات نظامی مظنونین و ممنوع ساختن استفاده از سخت ترین متدهای بازجوئی امضا کرده است.
او در حالی که افسران بازنشسته ارتش در اطرافش ایستاده بودندگفت، این اقدامات پیگیری قول هایی است که او در جریان مبارزات انتخاباتی داد و نیز درک و شناخت مقوله ای که به زمان بنیانگذاری کشور باز می گردد و تاکید می کند ملت متعهد است معیارهای اساسی رفتار را رعایت کند.
انتظار می رود این دستور بخواهد ۲٤۵ تروریست مظنون که در آنجا زندانی هستند آزاد یا به جای دیگر منتقل شوند، و برای تصمیم گیری در مورد مجازات کسانی که ممکن است مرتکب خلاف شده باشند، پرونده های تمام بازداشت شدگان بازنگری شود.
همچنین انتظار می رود آقای اوباما دستود دهد به استفاده از تکنیک های سخت بازجویی توسط ماموران آمریکایی پایان داده شود. این دستود تمام آژانس های اطلاعاتی و امنیتی را مجبور خواهد ساخت رهنمودهای ارتش را دنبال کنند که برخی از تکنیک های بحث انگیز، از جمله « واتر بوردینگ» را قدغن می کند، این تکنیک احساسی از غرق شدن در متهم بوجود می آورد.
چند ساعت پس از تحلیف در روز سه شنبه، آقای اوباما و رابرت گیتس وزیر دفاع از دادستان های فدرال خواستند از دادگاه نظامی بخواهند محاکمات بازداشت شدگان در گوانتانامو برای ۱۲۰ روز متوقف شود. رسیدگی به پرونده های پنج مرد که متهم به طرح توطئه حملات تروریستی ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ در آمریکا هستند از آن جمله است.
چین امروز، پنجشنبه، بار دیگر خواست ۱۷ تبعه چینی که در گوانتامامو زندانی هستند باز گردانده شوند. آنها اویغور هستند، یک گروه اقلیت مسلمان که در شمال غربی چین زندگی می کنند.
و کوبا خواهان بسته شدن تمامی پایگاه آمریکا در گوانتانامو شد . رائول کاسترو رییس جمهوری در مصاحبه ای با خبرگزاری روسی ایتار تاس گفت پایگاه باید بسته شود و زمین آن باید به مردم کوبا، که او آنها را مالکان قانونی آن نامید، باز گردانده شود.
از سوی ديگر روز پنجشنبه پرزيدنت اوباما در اولين حضور خود در وزارت امور خارجه اعلام کرد که جرج ميچل سفير ويژه خود را براي تقويت آتش بس غزه و روند صلح به خاورميانه ميفرستد. آقای ميچل در سالهای دهه ١٩٩٠ به روند مذاکرات صلح ايرلند کمک کرد.