لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۶ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۱:۴۱

گزارش سیاسی: انتظارات مردم آفریقا از رییس جمهور جدید ایالات متحده


اسکات باب، خبرنگار صدای آمریکا، ژوهانسبرگ

مردم سراسر جهان مشتاقانه در انتظار ۲۰ ژانویه هستند؛ روزی که باراک اوباما به عنوان رییس جمهوری آمریکا قدرت را به دست خواهد گرفت.

بسیاری امیدوارند که او تغییراتی در جهان بحران زده امروز اعمال کند. برای سایرین ریشه های اجدادی اوباما در آفریقا از اهمیت بیشتری برخوردار است.

میلیون ها تن از اعضای جامعه مهاجر آفریقایی همانند سایر مردم آمریکا تمام شب را بیدار ماندند تا پس از اعلام پیروزی باراک اوباما به عنوان رییس جمهوری آینده آمریکا، فریاد شادی سر دهند.

ورونیکا تادجو، استاد دانشگاه ویتواترستند در ژوهانسبرگ می گوید برای مردمی که ریشه های آفریقایی دارند، آن یک لحظه تاریخی و احساسی بود.

تادجو می گوید:«اوباما یک امید بزرگ به ارمغان آورد و باعث تغییر نگرش بسیاری نسبت به خود شد. انتخاب یک مرد سیاه پوست به عنوان قدرتمندترین مرد جهان یک پدیده بسیار مهم است.»

با این حال فرانسیس کرنیگی، محقق آمریکایی آفریقایی تبار که بیش از ۱۳ سال از عمر خود را در قاره آفریقا گذرانده و در موسسه مطالعات سیاسی ژوهانسبورگ فعالیت می کند، می گوید مفسرین آفریقایی در مورد بالا رفتن انتظارات از ریاست جمهوری اوباما هشدار می دهند.

کرنیگی می افزاید:« خوشحالی بیش از حدی برای ریاست جمهوری اوباما ابراز می شود. و این حس که او توجه بیش از حدی به آفریقا نشان می دهد وجود دارد. ولی در واقعیت اتفاق خاصی روی نخواهد داد.»

کرنیگی خاطرنشان می کند که دولت اوباما چندین بحران با اولویت بالای سیاسی، به ارث خواهد برد. برای مثال می توان از عراق، افغانستان، ناسازگاری در خاورمیانه و مسائل هند و پاکستان نام برد.

او ادامه می دهد:« این ها مکان هایی هستند که تمام توجه سیاست های ایالات متحده را به خود جلب خواهند کرد. بنابراین در واقعیت امید چندانی وجود ندارد که آفریقا جایگاه آنها را تصاحب کند. از سوی دیگر برخی مسائل امنیتی در این قاره بالا گرفته است.»

او برای مثال تاکید می کند که ایده های جدیدی برای حل بحران سومالی باید شکل گیرد. آینده این کشور، پس از دو دهه بحران و با وجود تلاش های پیاپی و میلیون ها دلار کمک نقدی، احتمالا در دست نیروهای نظامی اسلامی قرار خواهد گرفت.

درگیری های دارفور و شرق کنگو بیشتر شده واحتمال وقوع یک جنگ دیگر در این منطقه بالا گرفته است و زیمباوه، برای جلوگیری از یک فاجعه بزرگ انسانی، نیاز به یک حرکت منسجم بین المللی، ترجیحا توسط گروه های چند جانبه آفریقایی دارد.

تادجو امیدوار است که دولت اوباما در مقابل رهبران آفریقایی که از قدرت و مردم سوءاستفاده می کنند، قاطعانه بایستد.

وی در این مورد می گوید:« مشکل اصلی ما ، رهبری و حاکمیت بی کفایت است. بنابراین تا زمانی که این مشکل را حل نکرده ایم، کار چندانی از دست ما بر نمی آید. در آفریقا کشورهایی وجود دارند که از لحاظ منابع طبیعی بسیار غنی هستند ولی هیچ اتفاقی در آنها رخ نمی دهد. پس باز تاکید می کنم، حاکمیت مهمترین اصل است.»

ولی لامین ساوان، یک تحلیلگر سنگالی بر این باور است که ورای اهداف سیاسی، نیاز به یک مدل جدید رهبری احساس می شود.

ساوان می گوید :« رهبری آینده چگونه خواهد بود؟ آیا به صورت یک رابطه مثبت برادر بزرگتر و برادر کوچکتر خواهد بود؟ و یا یک رابطه برادر بزرگتر ولی قلدر خواهد بود؟ من فکر می کنم با توجه به دنیای امروز، روش قلدری دیگر کارایی ندارد.»

تادجو که خود یک دو رگه ساحل عاج – فرانسوی است می گوید نگران است که آقای اوباما به دلیل دو رگه بودن با چالش های بیشتری مواجه شود.

او در این باره می گوید :« او دوران ریاست جمهوری سختی خواهد داشت. او از دو سوی نژاد خود زیر ذره بین قرار دارد. سمت سفید در انتظار شکست او است و سمت سیاه همواره به افراد دورگه با تردید و بد گمانی نگاه می کند. به همین دلیل او در ایفای نقش خود با مشکلات بسیاری مواجه خواهد شد.»

با این وجود بسیاری بر این باورند که آقای اوباما می تواند پلی میان نژادها، فرهنگ ها و مردم باشد و آنها امیدوارند که او به این ندا گوش خواهد داد و روابط بین آفریقا و آمریکا را متعادل خواهد کرد.

XS
SM
MD
LG