لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۱:۱۹

بوش، اوباما، بیل کلینتون، بوش پدر، و کارتر امروز چهارشنبه در يک نشست تاريخی در کاخ سفيد شرکت می کنند


امروز، چهارشنبه، به پیشنهاد اوباما بار دیگر ريیس جمهوری منتخب با پرزیدنت بوش ملاقات خواهد کرد اما این بار سه رئیس جمهوری پیشین آمریکا، بیل کلینتون، بوش پدر، و جیمی کارتر، نیز در این نشست تاریخی حضور دارند تا تجربیات خود را در اختیار باراک اوباما قرار دهند.

***

ظهر روز سه شنبه کنگره یکصد و یازدهم پس از انجام مراسم سوگند قانونگذاران رسما فعالیت خود را آغاز کرد. بیش از شصت نماینده جدید از جمله نه سناتور پا به کنگره می گذارند. انتظار می رود بحران اقتصادی آمریکا بر روزهای نخست کار کنگره جدید سایه بیفکند.

مراسم افتتاح با چند رویداد خبر ساز همراه بود. رولند بوریس، دادستان کل پیشین ایلینوی، فردی که از سوی فرماندار ایلینوی به عنوان جانشین اوباما در سنا معرفی شده است ساعتی پیش در میان انبوه خبرنگاران پا به ساختمان سنا گذاشت اما، به دلیل کامل نبودن مدارکش از ورود به سنا منع شد. رهبران دموکرات گفته بودند قصد ندارند به دلیل اتهامات فساد حول و حوش فرماندار ایلینوی او را در صحن سنا بپذیرند. بوریس دیروز خود را سناتور تازه کار ایلینوی معرفی کرد اما، گفت با حضور در صحن سنا قصد ایجاد معرکه ندارد. البته سناتور هری رید، رهبر سنا، راه مصالحه را بازگذاشته است و از این رو بسیاری معتقدند احتمال می رود اگر بوریس هفتاد و یک ساله بپذیرد سال دو هزار و ده در انتخابات شرکت نکند، و حکم او توسط دیگر مقامات مسول ایالتی از جمله پت کوئین، جانشین فرماندار ایلینوی، تايید شود، او را تا انتخابات سال دو هزار و ده بپذیرند. دموکرات ها نگرانند در سایه اتهامات فساد فرماندار دموکرات ایلینوی این کرسی را در انتخابات بعدی به جمهوریخواهان واگذار کنند. بوریس امروز، چهارشنبه، ملاقاتی با رهبری دموکرات ها در سنا دارد و احتمال دارد پرونده او به کمیته قوانین داخلی سنا ارجاع شود.در عین حال رهبران کنگره توافق کرده اند ال فرنکن که دیروز از سوی مقامات ایالت مینه سوتا به عنوان سناتور جدید دموکرات آن ایالت معرفی شد تا روشن شدن نتیجه شکایت رقیب جمهوریخواه، نورم کلمن، به کرسی خود در سنا تکیه نزند.

روز سه شنبه جوزف بایدن، معاون ریاست جمهوری منتخب، هم در مراسم سوگند در سنا شرکت کرد. سناتور بایدن بطور همزمان برای دفاع از کرسی خود در سنا هم در انتخابات پیروز شد از این رو روز سه شنبه سوگند می خورد اما، پس از بیستم ژانویه جانشین موقت اش کرسی او را تا سال دو هزار و ده پر خواهد کرد. جوزف بایدن در پایان این هفته و پیش از آغاز به کار دولت جدید به اتفاق گروهی از سناتورهای دموکرات و جمهوریخواه عازم سفری به جنوب غربی آسیاست که انتظار می رود دیدار از پاکستان و افغانستان در کانون آن قرار داشته باشد.

در همین حال، مساله سکوت باراک اوباما، ريیس جمهوری منتخب ایالات متحده، در برابر جنگ در غزه که واکنش بسیاری را در آمریکا و کشورهای عرب به همراه داشته است روز سه شنبه بار دیگر از سوی خبرنگاران مطرح شد. اوباما برای نخستین بار طی ده روز جنگ میان اسرايیل و حماس تلفات جانی غیرنظامیان در غزه و اسرايیل را یکی از نگرانی های جدی خود عنوان کرد و از این بابت ابراز تاسف کرد. اوباما در عین حال، علیرغم انتقاداتی که از جانب مخالفان تروریسم از یک سو و منتقدان حمله زمینی اسرايیل به غزه از سوی دیگر مطرح است، بار دیگر تکرار کرد از نزدیک در جریان جزيیات قرار دارد اما، کماکان معتقد است در امور خارجی بسیار مهم است به اصل بر سر کار بودن یک ريیس جمهور پایبند بود. باراک اوباما دیروز تاکید کرده بود به ویژه در حال حاضر که مذاکرات حساسی بر سر چنین موضوع مهمی در منطقه جریان است انتقال دو پیام از آمریکا کار نادرستی است. اوباما روز سه شنبه گفت حرف های بسیاری در این باره برای گفتن دارد که پس از در دست گرفتن قدرت در بیستم ژانویه در میان خواهد گذاشت و تاکید کرد از موضع پیشین خود درباره قرار دادن صلح خاورمیانه در کانون سیاست خارجی خود عقب نشینی نکرده است.

گروهی معتقدند دوره انتقال قدرت باعث شده آمریکا نقش چندان فعالی در تحولات در منطقه ایفا نکند.

امروز، چهارشنبه، به پیشنهاد اوباما بار دیگر ريیس جمهوری منتخب با پرزیدنت بوش ملاقات خواهد کرد اما این بار سه ريیس جمهوری پیشین آمریکا، بیل کلینتون، بوش پدر، و جیمی کارتر، نیز در این نشست تاریخی حضور دارند تا تجربیات خود را در اختیار باراک اوباما قرار دهند.

اوباما که برای روند انتخاب اعضای کابینه اش مورد تحسین رهبران دو حزب قرار داشته است بدنبال انتشار گزارش های مرتبط با معرفی مدیران ارشد سازمان های اطلاعاتی آمریکا با انتقاد اعضای ارشد حزب خود روبروست. رسانه ها به نقل از منابع دموکرات از انتخاب لیان پنتا، عضو پیشین کنگره و رئیس دفتر کاخ سفید در دوران بیل کلینتون، به عنوان فرد مورد نظر اوباما برای ریاست سی آی ای، و دریاسالار بازنشسته دنیس بلیر، برای مدیریت اطلاعات ملی، خبر می دهند.

هر چند نام دنیس بلیر از مدتی پیش در رسانه ها به چشم می خورد اما، اخبار مرتبط با انتخاب لیان پنتا بسیاری را شگفت زده کرده است. پنتا و بلیر هنوز رسما معرفی نشده اند اما، برای در دست گرفتن رهبری سازمان های اطلاعاتی آمریکا باید مهر تايید کمیته اطلاعات سنا را کسب کنند. از جمله منتقدین، ريیس جدید دموکرات کمیته اطلاعات سنا است و در کانون انتقادات ، کم تجربگی پنتا و بلیر در حوزه کارکرد نهادهای اطلاعاتی آمریکا قرار دارد.

رسانه ها، انتخاب احتمالی لیان پنتا، قانونگذار بازنشسته با شانزده سال سابقه و ريیس دفتر بیل کلینتون در سالهای هزار و نهصد و نود و چهار تا نود و هفت، را نشانه ترجیح باراک اوباما به سپردن رهبری سازمان مرکزی اطلاعات آمریکا به یک مدیر قدرتمند تا یک کارشناس با تجربه اطلاعاتی و بریدن از سیاست های بوش تعبیر می کنند.

سناتور دموکرات دایان فاینستاین که از روز سه شنبه همزمان با افتتاح کنگره ریاست کمیته اطلاعات سنا را برعهده می گیرد و روند تايید صلاحیت پنتا باید از زیر دست او عبور کند ضمن ابراز ناخرسندی از این انتخاب و اینکه او مورد مشورت قرار نگرفته است گفت سی آی ای بویژه در شرایط فعلی نیازمند مدیران با تجربه در امور اطلاعاتی است.


سی آی ای در دهه اخیر برای قصور در جلوگیری از بروز حملات تروریستی یازدهم سپتامبر دو هزار و یک، اطلاعات پیش از جنگ عراق درباره وجود سلاحهای کشتار جمعی در آن کشور، به کارگیری شیوه های انتقاد آمیز از جمله القای حس غرق شدن به مظنونین به فعالیت های تروریستی، و انتقال مظنونین به زندان های مخفی در خارج از آمریکا، مورد انتقاد قرار داشته است.

پنتا از جمله اعضای گروه دو حزبی مطالعاتی عراق بود که توصیه هایش از جمله گفتگو با ایران و سوریه دست کم در ابتدا چندان با استقبال دولت پرزیدنت بوش روبرو نشد. تجربه لیان پنتا در امور اطلاعاتی غیر از مشارکت در این کمیسیون به دریافت گزارش های اطلاعاتی در دوران ریاست دفتر کاخ سفید محدود می شود. منتقدین او را مصرف کننده گزارش های اطلاعاتی می دانند و معقتدند او در نحوه تهیه اطلاعات تجربه ای ندارد.

سناتور دموکرات جان راکفلر، مقام ارشد دیگر کمیته اطلاعات سنا و مدیر پیشین کمیته، نیز واکنش مثبتی به انتخاب احتمالی پانتا نشان نداده است.

لیان پنتای هفتاد ساله در عین حال به رویکرد دو حزبی شهرت دارد و از این رو سناتور هری رید، رهبر سنا، از انتخاب او دفاع کرد. با این وجود اظهارات سناتور ارشد جمهوریخواه کمیته اطلاعات سنا، کریستوفر باند، حاکی است پنتا در سنا با پرسش های دشواری روبرو خواهد شد.

پنتا در صورت تصویب جانشین ژنرال بازنشسته نیروی هوایی، مایکل هیدن، ريیس فعلی سی آی ای، می شود. بسیاری نسبت به تسلط بیش از حد نظامیان بر نهادهای اطلاعاتی ابراز نگرانی کرده اند.

منابع دموکرات همچنین خبر معرفی دریاسالار بازنشسته دنیس بلیر را به عنوان جانشین دریاسالار بازنشسته مایک مک کانل و ريیس اطلاعات ملی تايید کرده اند. بلیر سالها فرماندهی نیروهای آمریکا در اقیانوس آرام را برعهده داشت و تنها یک سال فعالیت در سی آی ای را در کارنامه خود دارد. از این رو گروهی او را نیز فرد کاملی برای نظارت بر شانزده نهاد اطلاعاتی آمریکا نمی دانند. با این وجود بلیر برای تهیه سریع استراتژی نظامی ضد تروریسم پس از یازدهم سپتامبر مورد ستایش بسیاری در کنگره قرار دارد و گسترش روابط نظامی و سیاسی آمریکا با چین از جمله دستاوردهای اوست. نه بلیر و نه پنتا هیچ کدام نشانه ای از نزدیکی با سیاست های دولت بوش در کارنامه خود ندارند.

اوباما که تا دو هفته دیگر رسما پا به کاخ سفید می گذارد امیدوارست با همکاری کنگره و تايید صلاحیت اعضای کابینه اش بسرعت رهبری کشور را برای مقابله با چالش های خارجی و داخلی در دست بگیرد. از همین رو دیروز برای اطمینان از تصویب سریع طرح احتمالا هفتصد و هفتاد و پنج میلیارد دلاری ترمیم اقتصادی اش با رهبران کنگره به گفتگو نشست.

اوباما امیدوارست حداکثر تا هفته نخست فوریه طرح او برای ایجاد سه میلیون فرصت شغلی آماده امضای ریاست جمهوری باشد. او که روز سه شنبه برای نهایی کردن محرک اقتصادی نشست دیگری با تیم مشاوران اقتصادی اش دارد دیروز به قانونگذاران گفت طرح را برای مطالعه عموم بر روی اینترنت قرار می دهد. پنجاه درصد از طرح به سرمایه گذاری در پروژه های راه سازی، انرژی، بهداشت، و آموزش اختصاص دارد؛ چهل درصد شامل بیش از سیصد میلیارد دلار معافیت مالیاتی است که مورد استقبال رهبران جمهوریخواه کنگره قرار گرفت؛ و ده درصد حمایت از بیکاران از طریق گسترش بیمه های بیکاری و درمان را در برمی گیرد.



XS
SM
MD
LG