لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۹ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۷:۱۲

گزارش سیاسی: «شیخ اصلاحات» از «خواب» قدرت دست نشسته است


مهدی کروبی، که خود را در سالیان اخیر «شیخ اصلاحات» نامیده، در سه و نیم سال گذشته در نهان و آشکار گفته است اگر در شب شمارش آرای انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳٨۴ تن خود را در «خواب» شبانگاهی یله نمی کرد اکنون او در مسند قدرت اجرایی بود و نه محمود احمدی نژاد.

کروبی خود را اگر مغموم می داند به گمانش تنها به دلیل آن است که مسوولان وزارت کشور دولت سید محمد خاتمی به اندازه کافی در برابر آنانی که نتایج انتخابات را دستکاری کردند مقاومت نشان ندادند.

مهدی کروبی می گوید به رغم آن تجربه تلخ آماده مصافی دیگر است، او در این فاصله حزبی تحت عنوان اعتماد ملی تاسیس کرده است و با گسترش دفاتر آن در سراسر کشور کوشیده است پایگاه اجتماعی قابل اتکایی برای خود ایجاد کند.

کروبی مدتی است که ورود خود را به کارزار انتخاباتی بهار سال آینده اعلام کرده است، اما گفته بود اگر مجموعه اصلاح طلبان در «شورای حکمیت» بر روی نام دیگری به توافق برسند او حاضر است به نفع فرد منتخب کنار بکشد. ولی این هفته، آقای کروبی در تحولی غافلگیر کننده گفت حتی اگر افرادی مانند میر حسین موسوی، سید محمد خاتمی و اکبر هاشمی رفسنجانی برای انتخابات اعلام آمادگی کنند او در «صحنه» باقی خواهد ماند.

مهدی کروبی در ۳۰ سال گذشته به تناوب در حاشیه و متن قدرت حاضر بوده است. کروبی تا پیش از درگذشت آیت الله خمینی از جمله روحانیون ارشد چپ گرا بود که ارتباط نزدیکی با بیت بنیانگذار جمهوری اسلامی داشت. او در دهه شصت خورشیدی حتی در کسوت رییس بنیاد شهید و نایب رییس مجالس دوم و سوم شورای اسلامی از اختیارات وسیعی برخوردار بود.

آقای کروبی اندکی قبل از درگذشت آیت الله خمینی، و در حالی که اختلاف نظر میان حلقه اصلی روحانیون شکل تازه ای گرفته بود، از رهبر جمهوری اسلامی تقاضا کرد با درخواست او برای تشکیل مجمع روحانیون مبارز موافقت کند.

مجمع روحانیون مبارز تاسیس شد، اما در دهه هفتاد و در حالی که آیت الله علی خامنه ای مقام رهبری را در دست گرفته بود نقشی حاشیه ای یافت و تنها با پیروزی محمد خاتمی در انتخابات ریاست جمهوری اسلامی بود که اعضای مجمع، که خاتمی عضوی از آن بود، به قدرت بازگشتند.

مهدی کروبی در انتخابات مجلس ششم شورای اسلامی ایران خود را از حوزه تهران بزرگ نامزد کرد و علی رغم آن که با نتیجه ای بسیار ضعیف به مجلس راه یافت، اما به واسطه معمم بودن و سابقه حضور در شاکله قدرت بر کرسی ریاست مجلس تکیه زد.

اکثریت مجلس ششم در اختیار اصلاح طلبان برخاسته از جبهه مشارکت و سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی بود. در آن مجلس شماری از نمایندگان در نطق های خود از مرزهای تحمل شده نظام جمهوری اسلامی پا را فراتر گذاشتند و در مواردی پیگیرانه خواستار تصویب قانونی مغایر با ساختارهای متصلب موجود شدند. از این رو فضای مجلس ششم در تمام عمر چهار ساله اش متشنج بود و در این میان مهدی کروبی اغلب نقش «بازدارنده» را ایفا می کرد. او با «حکم حکومتی» ولی فقیه نمایندگان را خلع سلاح کرد و زمانی که شورای نگهبان نمایندگان مجلس ششم را برای نامزدی در انتخابات مجلس هفتم رد صلاحیت کرد، دامن خود را از اعتراض و تحصن نمایندگان رد صلاحیت شده کنار کشید.

پس از پایان دوره مجلس ششم و به ویژه در یک سال گذشته مهدی کروبی در عین حال که خود را « پدر و شیخ اصلاحات» نامیده، بارها و بارها اصلاح طلبان مشارکتی و سازمان مجاهدین را متهم به «تندروی» کرده است. بیانی که به مذاق محافظه کاران بسیار خوش آمده و به شاهدی برای شماتت و سرزنش اصلاح طلبان نزدیک به محمد خاتمی تبدیل شده است.

مهدی کروبی در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳٨۴با وعده پرداخت ماهانه ۵۰ هزار تومان به هر ایرانی بالای هجده سال توانست آرا حدود چهار میلیون نفر از پابرهنگان عمدتا روستایی را کسب کند. او نه در جمع نخبگان و دانشجویان و نه دراندیشه طبقه متوسط جایگاهی ندارد، و تیراژ روزنامه اعتماد ملی که ارگان حزب برکشیده اوست گواهی بر این مدعاست.

کروبی در تمام این مدت بی هیچ تواضعی خود را شایسته پوشیدن ردای ریاست جمهوری اسلامی معرفی کرده است؛ قاطعانه معتقد است «ریش سفیدی» و مذاکره با صاحبان قدرت در جمهوری اسلامی بهترین راه برای عبور از مشکلات است؛ می گوید بیان ساده و «لری» او برای آزاد کردن روزنامه نگاران زندانی مفیدتر از ایستادگی و تاکید بر اجرای قوانین بشردوستانه است؛ و باور دارد که برنامه های اقتصادی و سیاسی او در زمره راهگشاترین هاست.

مهدی کروبی این را هم گفته است که در شب شمارش آرای انتخابات آتی ریاست جمهوری اسلامی تا بامداد پیروزی اجازه نخواهد داد «خواب» در چشمانش بنشیند. آیا کروبی همانطور که یکی از اصلاح طلبان مشارکتی گفته است شب ها «خواب» رییس جمهور شدن می بیند؟

XS
SM
MD
LG