رابرت زوليک، رئيس بانک جهانی، روز گذشته در واشنگتن در جمع خبرنگاران خبر از کاهش رشد اقتصادی در سال آينده در کشورهای پيشرفته و در حال رشد داد.
او گفت بر اساس برآورد بانک جهانی از حجم مبادلات بازرگانی در جهان، که شاهرگ اقتصاد جهانی محسوب ميشود، برای اولين بار پس از سال ۱۹۸۲ کاسته خواهد شد.
آقای زوليک افزود در هفته های اخير بسياری از کشورهای در حال رشد از بانک جهانی در خواست وام کرده اند که نشان ميدهد که بحرانهای مالی جهان بر روی آنها نيز تأثير گذاشته است.
او گفت بانک جهانی در نظر دارد بمنظور مقابله با بحرانهای اعتباری و اقتصادی جهان وامی به مبلغ ۱۰۰ ميليارد دلار ظرف سه سال آينده در اختيار کشورهای در حال رشد قرار دهد.
رئيس بانک جهانی، با توجه به آشفتگی های مالی و کاهش صادرات، ميانگين رشد اقتصادی کشورهای پيشرفته را در سال آينده يک درصد و کشورهای در حال رشد را ۴ مميز ۶ دهم درصد پيش بينی کرد.
بانک جهانی پيشتر در ماه جون رشد اقتصادی کشورهای پيشرفته را در سال آينده ۲ درصد و کشورهای درحال رشد را ۶ مميز ۴ دهم درصد پيش بينی کرده بود.
در حاليکه بانک جهانی و صندوق بين المللی پول پيش بينی کاهش شديد رشد اقتصادی در کشورهای پيشرفته و در حال رشد را در سال آينده کرده اند، بازارهای عمده بورس در آمريکا، اروپا و آسيا نيز از کاهش سود خالص شرکتها و سرازير شدن ارزش عمده سهام خبر ميدهند.
روز گذشته در بازارهای بورس آمريکا از ارزش سهام کاسته شد.
شاخص صنعتی داجنز ۱۷۹ واحد، اس اند پی ۲۰ واحد و نزدک ۳۶ واحد از دست دادند. و امروز نيز در حاليکه خريداران سهام نگران وضع اقتصادی هستند، بازار های بورس آمريکا کار خود را آغاز کرد.
با توجه به شواهد فزاينده ای که اشاره به وخيم تر شدن وضع اقتصاد جهانی ميکند، امروز از ارزش سهام در اکثر بازارهای بورس آسيا کاسته شد.
نيک ای توکيو ۱۱۴ واحد، هنگ سنگ هنگ کنگ ۱۰۲ واحد، و شاخص سبد سهام شانگهای چين نزديک به يک در صد از دست دادند. امّا در در آخرين داد و ستدهای امروز بر ارزش شاخص سبد سهام کاسپی کره جنوبی ۵ واحد افروده شد.
و اين در حاليست که در بازارهای بورس اروپا در داد ستدهای نيمروز ارزش سهام متفاوت بود.
شاخص مالی تايمز لندن ۲۵ واحد و سی ای سی پاريس ۱۰ واحد بدست آوردند ولی داکس فرانکفورت ۲۰ واحد از دست داد.