در زبان الکترونيک و اينترنت به مجموعه قراردادها و استانداردهايی که ناظر بر نحوه متصل شدن کامپيوترها به يکديگر و ارتباطشان از طريق اينترنت است پروتکل گفته می شود. پروتکل جاری ناظر بر همه جوانب اينترنت، که اکنون بيش از بيست سال از عمر آن می گذرد ، IPV4 نام دارد. IPV4 به طور قابل توجهی با وجود قدیمی بودنش موثر مانده است ولی کم کم مشکلاتش شروع شده و مورد توجه قرار گرفته است.
مهمترین مشکل IPV4 ، کمبود تعداد فضای آدرس دهی است که همه وسائل جدیدی که از اینترنت استفاده میکنند احتيآج به آدرس منحصر به فردی دارند. به علاوه، IPV4 در تضمین و تصدیق درست اينکه بسته های اطلاعاتی به مقصد مورد نظر می رسد يا نه، که برای استفاده های کنونی اينترنت ضروری است، نقص دارد.
تعداد آدرسهای موجود در اين پروتکل است 256 x 256 x 256 x 256 = 4,294,967,296، اين بدان معنی است که تنها حدود چهار ميليارد کامپيوتر و سرور و ابزار متصل کننده به اينترنت نظير روتر ها و سويچ های پيچيده می توانند در آن واحد به اينترنت متصل شوند. رشد تصاعدی اینترنت در سال های اخير محرک اصلی برای نیاز به یک پروتکل جدید است. هنگامی که این نسخه از سیستم آدرس دهی اینترنتی در اوایل دهه ۱۹۸۰ به کار گرفته شد این تصور وجود داشت که این میزان کافی است اما با وجود دستگاه های بسیاری که قادر به اتصال به اینترنت شده اند، ظرفیت آن تا سال ۲۰۱۰ و شاید زودتر تمام خواهد شد.
IPV6 مخفف پروتکل ششم اینترنتی و يا Internet Protocol Version 6 است. IPV6 نسل آینده، يا روايت تکميل شده، پروتکل اینترنتی است که به وسیله IETF طراحی و جانشین پروتکل کنونی اینترنت IPV4 خواهد شد.IPV6 رشد تصاعدی اینترنت را با تطابق دادن به احتیاجات متقاضیان آینده ساده تر کرده است. IPV6 با اضافه کردن دو بخش (آکتک) به اساس IPV4 دنیا را به هم متصل می کند. در حالی که آدرس دهی IPV4 32 بيت است و بصورت 4 بخش نشان داده می شود (مانند 255.255.255.255 ) آدرس دهی در IPV6 128 بيت است و بصورت هشت بخش نشان داده می شود ( مانند :10301050:0000:0000:0000:0005:0600)
اصول ضروری بسیاری هنگام طراحی IPV6 مد نظر گرفته شده است. یکی از جنبههای اساسی، پیش بینی نیازهای درخواستی در آینده است. بازار آینده اینترنتی تکیه بر امنیت، بازدهی و تعمیر پذیری دارد. یک مساله اساسی دیگر که برای قطعيت پذيرش IPV6 به عنوان استاندارد جهانی الزامی به نظر می رسد، تغییرو انتقال از IPV4 به IPV6 است. این تغییرات در قدمهای آهسته که ضربه به شبکه کنونی اینترنت نمیزند، انجام خواهد گرفت. IPV6 طوری طراحی شده که قابلیت کار کردن با پروتکل کنونی را دارد.
با به وجود آوردن غلاف هايی Tunnelingکه بستههای اطلاعاتی با خود حمل میکند، IPV6شبکهٔ اینترنتی کنونی را بدون احتیاج به تغیيرات مسدود کننده، محکم تر میکند. به مرور زمان که مزایا ی استفاده از IPV6 بیشتر آشکار میشود، استفاده کنندگان تدریجا میتوانند تغيیراتی را به طور طبیعی و انتخابی در IPV6 به وجود آورند. در همين حال، استفاده از کاربرد و مدارک جدید ،IPV6 تغییر از IPV4 به IPV6 را امکان پذیر می سازد.