تیم فوتبال کرهشمالی به منظور برگزاری مسابقه با تیم ایران در چارچوب رقابتهای مقدماتی جام جهانی روز یکشنبه وارد ایران شد.
اعضای این تیم به منظور آشنایی با شرایط جوی ایران زودتر از موعد مقرر به تهران آمدند. تیم فوتبال کرهشمالی در هتل استقلال تهران اسکان یافت و تمرینهای خود را از روز یکشنبه در کمپ تیمهای ملی آغاز کرد.
دیدار این دو تیم چهارشنبه در ورزشگاه آزادی برگزار خواهد شد.
در گزارش تحلیلی پیش رو" سید علی پورحسینی" کارشناس فوتبال از ایران ، ظهور و درخشش فوتبال کره شمالی را بهمراه تاریخچه ای از رویارویی های این تیم در مصاف با ایران ارائه میدهد و دست آخر به بررسی شرایط کنونی این دوتیم می پردازد.
این نوشتار را با اندکی تغییر و تبدیل در سه قسمت درصفحه ورزش تارنمای شبکه خبری تلویزیون صدای آمریکا قرار میدهم.
کره شمالی یک حریف جدی است آن را دستکم نگیریم! (١)
سرآغاز:
قرار است بعدازظهر ١٩ جولای ١٩٦٦ یک مسابقه فوتبال در میدلزبرو بین تیمهای ملی ایتالیا و کره شمالی در گروه 4 مقدماتی جام جهانی ١٩٦٦ برگزار شود. یک بعدازظهر تابستانی معمولی در انگلستان است، نه ابری در آسمان تا رعدی را موجب شود و نه تاریکی شب گسترده، تا برقی به چشم آید. آزوریها به میدان میآیند:
آلبرتوسی، لاندینی، فاکتی، گارنری، فوگلی، یانیش، پرانی، پولگاری، ماتزولا، ریوررا و باریزون. میلیونرهای ایتالیا بیش از ٣٠ میلیون پوند ارزش دارند اما در تیم مقابل نامها نه تنها ناآشنا که نامانوسند. وقتی اسامی اعلام میشود از ترکیبهای ٣ هجایی سر درنمیآوریم، اما اصواتی چون هانگ، یونگ، سین، لی، کیم، سونگ و جین را به کرات میشنویم. بابت این نامها کسی یک پاپاسی هم نمیدهد.
ایتالیاییها با آرامش خیال بازی را شروع میکنند. از ماهها قبل امتیاز این بازی را به حساب خود واریز کردهاند، حتی گفته شده که ایتالیا شانس آورده که بازی آخر گروهی را در مقابل کره برگزار میکند چرا که اگر نتایج بازیهای قبل به صورتی باشد که گل شماری تیم صعودکننده را معلوم کند، ایتالیاییها این شانس را دارند که بدانند برای صعود به مرحله بعد باید چند گل به این تیم آسیایی بزنند. اما روال بازی برای ایتالیاییها چندان خوشایند نیست، هربازیکن ایتالیا در هر جای زمین که صاحب توپ میشود حداقل دو بازیکن کرهای را در کنار خود میبینند. هرچقدر میدوند، نیمی از دویدن حریف را پاسخگو نیست. بازی به دقایق پایانی نیمه اول نزدیک میشود که ناگاه بهت و سکوت ورزشگاه میدلزبورو را در بر میگیرد. پاک دو ایک در دقیقه ٤١ تیم کره را پیش انداخته است. در آن سکوت و بهت، شادی کرهایها به زمزمه گنجشکها روی درختی بیبرگ در یک غروب پاییزی میماند.
ایتالیا یک نیمه برای جبران فرصت دارد اما هیچ مدافع کره بی پشتیبان نیست. وقتی مهاجمان آبی پوش برای زدن ضربه سر بلند میشوند نفر اول یک صف ٤ نفره - که روی یکدیگر سوار میشوند تا جبران قد کوتاه را کنند – بالاتر از او به توپ ضربه میزند.
در ناپل، رم، میلان و در سراسر ایتالیا مردمی که بازی را از رادیو میشنوند به گوشهای خود اطمینان ندارند. حتی شوت عالی ریوررا که میتوانست گلی زیبا باشد بیثمر میماند. بازی به دقیقه ٩٠ میرسد و مردم ایتالیا برای استقبال از بازیکنان شکست خورده به بازارهای شهر هجوم میبرند. هیچ گوجه فرنگی لهیده و تخم مرغ گندیدهای آن شب بی مشتری نیست.
جهان از تندرهای میدلزبورو آگاه میشود. کرهای ها بزرگترین مسابقه عمرشان را برده بودند و اینک با زمزمه کردن تصنیف شان میرفتند تا پنجه در پنجه یکی از قویترین تیمهای دنیا یعنی پرتقال بیندازند.
چهار روز بعد، یعنی روز ٢٣ جولای ١٩٦٦ جهان در انتظار شنیدن خبرهای تازه از لیورپول بود. در آن روزهای نیمه دهه ١٩٦٠ همه خبرهای مهم لیورپول در مورد ٤ جوان مو بلند، یعنی بیتلها بود؛ اما این بار چشم بادامی های خرد جثه خبرساز عمده بودند. تیم ملی پرتقال در گروه سوم مسابقات در مقابل قهرمان دوره پیش یعنی برزیل با ستاره فناناپذیرش پله به پیروزی ٣-١ رسیده بود، مجارستان کبیر را ١-٠ معلوب کرده بود و با پیروزی ٣-٠ در مقابل بلغارستان، ضمن فرستادن برزیلیها و بلغارها به خانه، با اقتدار و با ٣ پیروزی به مرحله یک چهارم نهایی راه پیدا کرده بود. کولونا، اوگستو، کاستاپریرا، توره و در صدر همه اوزهبیو بزرگانی هستند که در حضور ٥٤٠٠٠ تماشاگر قدم به میدان مسابقه با کره گذاشتهاند.
هنوز صدای سوت آغاز بازی به گوش همه نرسیده بود که داور با انگشت به میانه میدان اشاره میکند. پیش از آنکه عقربه دقیقه شمار دور خود را کامل کند کرهایها در ثانیه ٥٥ مسابقه به اولین گل خود دست یافته بودند. در دقیقه ٢٤ نتیجه مسابقه ٣-٠ به سود کره است و شگفتی بزرگ دیگری در راه رقم خوردن است. اما از این لحظه پلنگ موزامبیک غرش خود را آغاز میکند. اوزهبیو اولین گل خود را در دقیقه ٢٧ به ثمر میرساند و با زدن ٣ گل دیگر، یک تنه در دقیقه ٥٩ نتیجه ٤-٣ را به ثبت رسانده است، گل دقیقه ٧٧ اگوستو تضمینی برای پیروزی است. بازی حماسی به آخر میرسد، اما طوفان زرد با حذف ایتالیا در جام جهانی ١٩٦٦ انگلستان بزرگترین شگفتی تاریخ فوتبال جهان را تا آن روز رقم میزند.
ایران- کره شمالی؛ مقدماتی جام جهانی-بخش دوم
تیم فوتبال کرهشمالی به منظور برگزاری مسابقه با تیم ایران در چارچوب رقابتهای مقدماتی جام جهانی روز یکشنبه وارد ایران شد. اعضای این تیم به منظور آشنایی با شرایط جوی ایران زودتر از موعد مقرر به تهران آمدند. تیم فوتبال کرهشمالی در هتل استقلال تهران اسکان یافت و تمرینهای خود را از روز یکشنبه در کمپ تیمهای ملی آغاز کرد. دیدار این دو تیم چهارشنبه در ورزشگاه آزادی برگزار خواهد شد.در گزارش تحلیلی پیش رو" سید علی پورحسینی" کارشناس فوتبال از ایران ، ظهور و درخشش فوتبال کره شمالی را بهمراه تاریخچه ای از رویارویی های این تیم در مصاف با ایران ارائه میدهد و دست آخر به بررسی شرایط کنونی این دوتیم می پردازد.
این نوشتار را با اندکی تغییر و تبدیل در سه قسمت درصفحه ورزش تارنمای شبکه خبری تلویزیون صدای آمریکا قرار میدهم.
تاریخچه مصاف تیم ایران با کره شمالی
طوفان زرد اولین جرقه آسیایی در جام جهانی است ٥ سال پس از جام جهانی ١٩٦٦ و در چارچوب مسابقات مقدماتی المپیک مونیخ تیم ملی ایران باید در شرایطی به مصاف تیم ملی کره شمالی برود که هیچ اطلاعی جز آن خاطره دور سال ١٩٦٦ از این تیم ندارد.
تیم ملی ایران که تا این مقطع دوبار قهرمان آسیا شده با اضطراب و واهمه به پیونگ یانگ میرود. نه پخش تلویزیونی در کار است و نه پوشش رادیویی وجود دارد. اولین خبرها ٢٤ ساعت بعد به تهران میرسد. تیم ملی در پیونگ یانگ به مساوی ٠-٠ دست یافته است. در مراجعت خبرنگاران و بازیکنان خبردار میشویم که ناصر حجازی شجاع پیونگ یانگ بوده و با درخشش او این نتیجه کسب شده.
سرگروه تیم ملی پرویز قلیچ خانی میگوید: هرکس هرجا صاحب توپ میشد آن را برای ناصر میفرستاد، حتی از میانه میدان!" تیم ملی کره شمالی به تهران میآید و با محبت داور در نگرفتن یک پنالتی به سود آن تیم، مسابقه دوم هم با نتیجه ٠-٠ به پایان میرسد و سرنوشت نهایی باید ٤٨ ساعت بعد در لاهور پاکستان رقم بخورد. نیمه اول مسابقه باز هم ٠-٠ است اما در شروع نیمه دوم حسین کلانی اولین گل را به ثمر میرساند و صفر ایرانپاک با زدن گل دوم و تثبیت پیروزی دورانی را آغاز میکند که طی قریب ٣٥ سال تیم ملی را به عنوان یک تیم همیشه پیروز در مقابل کره شمالی در صحنه آسیا معرفی میکند. بهترین موفقیت کره شمالی کسب مقام دوم در بازیهای آسیایی سال ١٩٩٠ است که با دوبار مغلوب شدن در مقابل ما در بازیهای گروهی و نهایی به دست میآید.
کره ای های امروز
از قرائن چنین برمیآید که کره شمالی پس از ناکامیهای متعدد در صحنه آسیا و به تبع آن جهانی، حرکتی جدید را آغاز کرده تا نشان دهد حماسهآفرینی طوفان زرد در انگلستان یک حادثه فراموش شده نیست. در دوره قبل مسابقات انتخابی جام جهانی تیمی از این کشور دیده شد که با میانی بازی دفاعی آشنا شده است. هرچند آن تیم توان پیروزی بر حریفان قدر آسیایی از جمله ایران را نداشت و با پذیرش شکستهای متعدد شامل شکست ٢-٠ در خانه و ١-٠ در تهران مقابل تیم ایران راه به جایی نبرد، اما در همان هنگام شاهد بودیم که تیم کره در بازی دفاعی تخریبی صاحب تاکتیک شده و با رعایت مبانی دفاعی از قبیل حمایت مدافعان از یکدیگر و دولایهسازی تیمی نزدیک شدن به دروازهاش را مشکل کرده است. در مرحله تهاجمی بازیکنان این تیم با تصاحب توپ آن را به یکی از دو مدافع مرکزی میرساندند تا وی با ارسالی بلند مهاجم خود را در کنار خط طولی صاحب توپ کند. ایجاد حرکتهای تاخیری برای اضافه شدن بازیکنان، مهمترین دستور کار برای مهاجم دریافت کننده توپ بود. هرچند کره ایها در ضد حمله و تهاجم از روشهای متعدد بهره نمیبردند، اما در اجرای معدود حرکتهای ترکیبی سرعت قابل توجهی از خود نشان میدادند.
کارنامه کره دراین دوره از مسابقههای انتخابی جام جهانی
در این دوره از مسابقههای انتخابی تیم کرهشمالی مسابقههای خود را از دور اول آغاز کرد. در اولین گام روز ٢١ اکتبر ٢٠٠٧ تیم ملی مغولستان را در اولان باتور با نتیجه ٤-١ شکست داد و یک هفته بعد در خانه به پیروزی ٥-١ دست یافت تا در مجموع با نتیجه ٩-٢ به مرحله بعد صعود کنند. در این مرحله کره شمالی با کره جنوبی ، اردن و ترکمنستان همگروه شد. در اولین مسابقه گروهی، روز ٦ فوریه ٢٠٠٨ کرهایها در ورزشگاه بینالمللی امان با نتیجه ١-٠ بر اردن پیروز شدند.
در مسابقه بعدی تیم کره روز ٢٦ مارچ ٢٠٠٨ در شانگهای میزبان همنام جنوبی خود شد و دو تیم پس از ٩٠ دقیقه به نتیجه ٠-٠ رضایت دادند. در گام بعد در روز دوم جون ٢٠٠٨ در ورزشگاه المپیک ترکمنستان دو تیم به تساوی ٠-٠ دست پیدا کردند.
٥ روز بعد مسابقه برگشت با ترکمنستان در ورزشگاه کیم ایل سون برگزار شد که کرهایها با نتیجه ١-٠ به پیروزی رسیدند. مسابقه برگشت با اردن روز ١٤ جون ٢٠٠٨ برگزار شد که پیروزی خانگی ٢-٠ حاصل آن دیدار بود. کره شمالی در آخرین بازی گروهی روز ٢٢ جون در مقابل همسایه جنوبی در ورزشگاه جام جهانی سئول به یک تساوی ٠-٠ دیگر دست پیدا کرد.
٣ پیروزی و ٣ تساوی تیم کره شمالی را همراه با کره جنوبی به دور بعد رساند.
کره جنوبی نیز صاحب ۳ برد و ۳ تساوی شد اما به دلیل تفاضل گل بهتر سرگروه شد
.
با چنین کارنامهای کره شمالی به مرحله نهایی مسابقههای انتخابی جام جهانی ٢٠١٠ آفریقای جنوبی رسید و در گروه دوم در کنار تیمهای کره جنوبی، ایران، عربستان سعودی و امارات متحده عربی قرار گرفت.
اولین مسابقه را کرهای ها در امارات برگزار کردند و در پایان مسابقه - که ٩ دقیقه وقت اضافه داشت - با پیروزی ٢-١ زمین مسابقه را ترک کردند. روز دوم این مسابقهها تیم کره شمالی یکبار دیگر در مقابل همتای جنوبی خود قرار گرفت که دو تیم باز به تساوی دست یافتند، اما این بار نتیجه مسابقه ٢-١ بود.
با چنین کارنامهای تیم کره شمالی روز ١٥ اکتبر مطابق با ٢٤ مهر ١٣٨ میهمان تیم ملی ایران در ورزشگاه آزادی خواهد بود.
تیم ملی ایران
غربال جام جهانی ترحم ندارد.
به طور معمول اولین بازی از هر سری مسابقه چندان آسان نیست. این امر بدون استثنا در مورد همه تیمها، چه میزبان و چه میهمان، صدق میکند خصوصا هنگامی که تیمها در چرخه تحول و تغییر نسل قرار میگیرند.
تیم ملی ایران در شرایطی برای اولین مسابقه خود در چارچوب مسابقات انتخابی جام جهانی ٢٠١٠ قدم به ورزشگاه بینالمللی شاه فهد در ریاض گذاشت که هیچ دیدار تدارکاتی جدی برگزار نکرده بود و این نکته را به خوبی میشد نه تنها در بازی تیم، که در چهره تک تک بازیکنان دید با این حال شرایط به گونهای رقم خورد که بسیاری از کسب نتیجه مساوی در عربستان اظهار خشنودی کردند.
از همان دقیقه ٣٠ که گل عربستان به ثمر رسید به خوبی معلوم بود که عربها خود را آماده چنین وضعیتی کرده بودند. وقت کشی دروازهبان، تمارض بازیکنان به آسیبدیدگی و ایجاد تنشهای روانی همان چیزی بود که پیش از این بارها از چنین حریفانی دیده شده بود اما تمام این ترفندها بی ثمر ماند و قدرت بدنی برتر تیم ایران داستان را به گونهای دیگر برای عربها رقم زد و همه را در این حسرت باقی گذاشت که چرا از ابتدا با تفکر برد و کسب پیروزی قدم به میدان ریاض نگذاشتیم.
روز دوم بازیهای گروه در شرایطی برگزار شد که تیم ملی بنا بر قرعه استراحت داشت و این فرصتی ایدهآل را پیش روی ایران قرار داد تا به دور از تنش و هیجان ناشی از حضور در بطن مسابقهها با نگاهی دقیقتر به تماشای حریفان بنشیند.
وقتی روز اول خبر پیروزی کره شمالی در امارات شنیده شد، بیشتر آن را یک اتفاق و حادثه تصور شد، اما وقتی فرصت مشاهده بازی دوم این تیم در مقابل نیمه دوپاره شده آن یعنی کره جنوبی فراهم شد به عیان نشان داده شد که حریف قدیم و همیشه مغلوب فوتبال ایران به راه و رسمی تازه روی آورده و قصد آن دارد که یک بار دیگر و ٤٦ سال پس از جام جهانی انگلستان در بزرگترین جشنواره فوتبال جهان حضوری شگفت انگیز داشته باشد.
ایران- کره شمالی؛ مقدماتی جام جهانی-بخش سوم
رویارویی با کره شمالی در تهران شاید یکی از دشوارترین مسابقههای تیم ملی طی دهسال گذشته باشد.
پس از جام جهانی ١٩٦٦ مطالب بسیاری در مورد تیم کره شمالی یا توفان زرد نوشته شد و از آن جمله خواندیم که بازیکنان این تیم به مدت ٦ ماه در یک اردوگاه نظامی زندگی کرده بودند و اینک چنین به نظر میرسد که کرهایها بار دیگر به چنان راهکارهایی متوسل شدهاند. هم در برابر امارات و هم در برابر همسایه جنوبی بازیکنان کره شمالی توانایی و آمادگی جسمانی فوقالعادهای از خود نشان دادند که این امر مبین استفاده از روشهای متفاوتی در زمینه تمرین است. در شکل بازی نیز کرهایها اساس را بر همان بازی دفاعی و استفاده از ضدحملهها گذاشتهاند.
ساختار دفاعی کره مبتنی بر دفاع خطی ٤ نفره است اما در این راه از ٥ بازیکن استفاده میکنند به این معنی که یک بازیکن میانی دفاعی همواره چسبیده به مدافعان حاضر است و هر یک از مدافعان که به رویارویی با بازیکن صاحب توپ میرود، بازیکن دفاعی میانی جای او را در زنجیره ٤ نفره پر میکند. نکته حائز اهمیت آن است که تنها یک بازیکن میانی خاص عهدهدار این مسوولیت نمیشود و هر یک از بازیکنان خط میانی قابلیت انجام این وظیفه را دارد. در حقیقت تیم کره شمالی، دفاع خطی را ٥ نفره انجام می دهد.
با توجه به یارگیری شدید مدافعان کره با مهاجمان حریف، بهترین راه عبور از این خط دفاعی نفوذ فردی و حرکت پا به توپ بازیکنانی نظیر مسعود شجاعی است. مهاجمان و دیگر بازیکنان میانی بایستی به طور هماهنگ مدافعان را از عمق دفاع دور کرده و فرصت نفوذ را برای دیگر بازیکنان فراهم کنند.
در ضدحمله عموما توپ به جناح چپ و برای تک مهاجم این تیم فرستاده می شود. این بازیکن وظیفه دارد با حفظ توپ و ایجاد تاخیر فرصت و زمان را برای اضافه شدن دیگر بازیکنان فراهم کند. گلهای تیم کره شمالی بیشتر به وسیله بازیکنان میانی تهاجمی به ثمر میرسد.
از اولین رویارویی با تیم کره شمالی در جریان مسابقههای انتخابی المپیک ١٩٧٢ تاکنون تقریبا این تیم هیچ موفقیتی در برابر تیم ملی ایران نداشته، اما اینک در این دوره از مسابقهها چنین به نظر میرسد که سرسختترین حریف ،همین تیم باشد.
دستکم گرفتن کره شمالی و تکیه کردن بر نتایج قبل ،اشتباهی جبران ناپذیر است که تاوان سنگینی خواهد داشت.
از دیگر سو عربستان پس از تساوی خانگی در مقابل تیم ملی ایران در روز دوم امارات را در خانه شکست داد تا کار این تیم با پذیرش دو شکست متوالی برای صعود دشوارتر شود. بعد از رویارویی با کره شمالی تیم ملی ایران باید امارات را در خانهاش ملاقات کند. هرچند آمار و ارقام مبین برتری تیم ملی ایران، خصوصا در بازیهای خارج از خانه، مقابل این تیم است اما نباید از نظر دور داشت که چنانچه در روز سوم مقابله این تیم با کره جنوبی در خانه حریف موفقیتآمیز نباشد، آنگاه شاگردان متسو چارهای جز به آب و آتش زدن خود در مقابل شاگردان دایی نخواهند داشت و بیتردید به نوعی بازی انتحاری رو خواهند کرد.
علی دایی در تجربه تلخ حذف از گردونه رقابتهای جام جهانی ٢٠٠٢ و صعود سخت به جام جهانی ١٩٩٨ حضور داشته و به خوبی میداند که کوچکترین اهمال و دست کم گرفتن حریفان چه تاوان سختی دارد. در مسابقههای انتخابی جام جهانی ١٩٩٨ ایران میتوانست با پیروزی بر قطر به فرانسه برسد، اما ناکامی در آن میدان این تیم را به جولندور و استرالیا فرستاد. پیروزی بر بحرین در سال ٢٠٠١ نیز میتوانست حضور در جام جهانی را تضمین کند اما وقتی آن شکست غیرقابل تصور پیش آمد، ناکامی در مقابل ایرلند تیم ملی ایران را به سکوی تماشاگران فرستاد.
تیم ملی در این مقطع با تغییر نسل به دلیل عدم برگزاری مسابقههای تدارکاتی متعدد از نظر بار تجربی دچار کاستیهایی است که زنگ خطر را به شکلی جدی برایش به صدا درمیآورد. رویارویی با کره شمالی در تهران شاید یکی از دشوارترین مسابقههای تیم ملی طی دهسال گذشته باشد چرا که شکست در خانه و در مقابل این تیم، جوانان تیم ملی را دچار چنان افت روحی – روانی خواهد کرد که بازپروری آن پیش از حضور در ورزشگاه محمدبن زیاد امارات در روز ١٩ نوامبر (چهارشنبه ٢٩ آبان) شاید میسر نباشد و اگر چنین شود رسیدن به جام جهانی ٢٠١٠ بسیار دشوارتر از آنچه خواهد شد که امروز شاهد آن هستیم.