لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۱۱ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۰۶:۳۲

گزارش علمی: ماهیت و کارکرد طوفان های دریایی


باربارا کلاین، خبرنگار صدای آمریکا

آیا تغییرات جوی در شدت ایجاد طوفان های دریایی تاثیرگذار بوده است؟

ماه سپتامبر معمولا زمان وقوع طوفان های دریایی در اقیانوس اطلس است. حداقل ۱۰ طوفان نام گذاشته شده در این مدت به وقوع پیوسته است و فصل طوفان های دریایی معمولا تا اواخرماه نوامبر ادامه دارد.

تعداد طوفان های امسال از مرز معمول گذشته است. در این میان سه طوفان اصلی و قابل توجه در اقیانوس اطلس به وقوع پیوسته است. آخرین طوفان دریایی مهم به نام «آیک» که طوفانی عظیم محسوب می شد ، ماه گذشته کرانه های جنوبی ایالات متحده را به مسافت هزارها کیلومتردرهم کوبید.

طوفان دریایی آیک باعث کشته شدن سی تن و ایجاد سیلاب های شدیدی شد که هزارها خانوار را بی خانمان کرد و برق میلیون ها منزل مسکونی درشهر تکزاس را قطع کرد.

این شرایط درکشور هائیتی که امسال شاهد دهها طوفان دریایی شدید بوده است خیلی شدیدتر بود.

هرسال بیش از ۹۰ طوفان دریایی در مناطق مختلف جهان به وقوع می پیوندد.

این طوفان ها دراقیانوس اطلس و شرق اقیانوس آرام به طوفان دریایی موسوم است و در نواحی شمال غربی اقیانوس آرام این طوفان های موسمی گردباد خوانده می شوند. طوفان های شدید در نیم کره شمالی زمین معمولا در آخر تابستان یا اوائل پاییز در نزدیکی خط استوا شکل می گیرند.

طوفان های دریایی و گردبادهای استوایی به دلیل تغییرات درجه هوا و برخورد هوای سرد و گرم با یکدیگر به وجود می آیند که با قوه محرکه باد تبدیل به گردباد و طوفان های مهیب می شوند.

این نوع طوفان های شدید در نیم کره جنوبی زمین به علت حرکت باد در مسیری شبیه به حرکت ساعت کم تر اتفاق می افتد و فصل آن بیشتر نزدیک به ماه های دسامبر و مارس است.

توفنده ترین قسمت این گردبادهای دریایی همراه با وزش بادهای شدید، و امواج کشنده، گاه ۵۰ سانتیمتر باران به همراه می آورند، و در دیواره های نزدیک به مرکز آن که «چشم طوفان» خوانده می شود قرار دارد. فضای اطراف چشم طوفان به نسبت آرام تر است و آسمان آبی از درون آن دیده می شود.

دانشمندان از طریق ابزار سنجش مختلف در سطح هوا و دریا می توانند قدرت و ضعف این توفان های دریایی و گردبادهای خطرناک را شناسایی کنند. آن ها اغلب از کشتی ها و هواپیماهایی که در اطراف و بر فراز این طوفان ها در حرکت اند کمک می گیرند و چترهای کوچک مخصوصی را با میزان سنجش به داخل چشم طوفان می فرستند تا اطلاعات لازم را بدست آورند.

رده بندی های مختلف طوفان های دریایی از طریق اندازه گیری شدت وزش باد در آن ها مشخص می شود. برای مثال یک طوفان درجه یک با وزش ۱۰۰ تا ۱۲۰ کیلومتر درساعت می تواند درخت ها و ساختمان های کم وزن را از جا در آرد.

در رده بندی شماره ۲ ، وزش باد به ۱۸۰ کیلومتر در ساعت می رسد و این نوع طوفان می تواند شیشه های پنجره و سقف خانه ها را از جا بکند.

طوفان های رده بندی سه ، چهار و پنج نیز به همین نسبت شدت پیدا می کنند و گاه سرعت وزش باد در آن ها به ۲۵۰ کیلومتر در ساعت می رسد.

نام گذاری طوفان ها که توسط مرکز طوفان شناسی در ایالت فلوریدا انجام می شود، و ه امسال برخی از آنها گوستاو، هانا و آیک خوانده شده اند، رسمی است که یک دانشمند استرالیایی در اواخر قرن نوزدهم اساس آن را بنا گذاشته و در این نام گذاری از اسامی زنان استفاده کرده است. از پس از جنگ جهانی دوم ، دانشمندان دیگر از نام های معشوقه ها و همسران خود برای طوفان های مختلف استفاده کرده اند. ازسال ۱۹۷۹ به بعد در این نام گذاری ها از اسامی مردان نیز استفاده شده است و برخی از این اسامی سال ها پیش از به وقوع پیوستن طوفان انتخاب می شود.

اگر تعداد طوفان های دریایی از ۲۱ عدد بیشتر شود معمولا از اسامی یونانی شبیه به آلفا و بتا برای نام گذاری آن ها استفاده می شود. هم چنین اسامی طوفان های دریایی به ترتیب حروف الفبا در طول فصل وقوع آن گذاشته می شود.

بنا برآمار سازمان های هواشناسی، این اولین فصلی است که ایالات متحده ، چهار بار متوالی مورد اصابت گردبادهای شدید و طوفان های دریایی قرار می گیرد که بدترین آن ها «کاترینا» بود که بیش از ۱۸۰۰ قربانی به جای گذاشت.

بحث و بررسی درمورد تغییرات جوی، گرمایش هوا و اثرات آن بر روی کره زمین هم چنان ادامه دارد. گزارش های تازه حاکی از آن است که این تغییرات جوی می تواند باعث به وجود آمدن طوفان ها و گردباهای شدید تر و کشنده تری شود. بنا بر این تحقیقات دانشمندان، قدرت و شدت طوفان های دریایی در ۲۵ سال اخیر چند برابر شده است و انتظار می رود که در آینده، با درنظرگرفتن تغییرات اساسی در شرایط محیط زیست ازجمله گرمایش هوا در جو زمین، تعداد طوفان هایی با شدت رده بندی ۴ و ۵ خیلی بیشتر از گذشته شود.

XS
SM
MD
LG