لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۴ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۱۷:۰۳

وزير خارجه آمريکا وارد قزاقستان شد


وزير امور خارجه آمريکا ساعاتی پس از رد هر گونه تمهيدی از سوی دولت متبوع خود در جهت جذب اقمار سابق روسيه و کاهش نفوذ مسکو در آسيای ميانه، امروز (يکشنبه) وارد قزاقستان، بزرگترين کشور نفت خيز منطقه، شد که به لحاظ مجاورت با روسيه، ايران، چين و افغانستان از اهميت به سزايی برخوردار است. زيرا مسکو به شدت نسبت به ديدار مقامهای بلندپايه ايالات متحده آمريکا از جمهوريهای سابق خود حساس است و در گذشته نيز آمريکا را متهم کرده است که همواره تلاش می کند متحدان مسکو را به طرف خود جلب سازد.

کاندوليزا رايس نيز که مسئوليت پيشبرد روند همکاری مشترک آمريکا و کشور سرشار از منابع انرژی قزاقستان را برعهده دارد، در واکنش به ابراز نگرانيهای مسکو گفته است، واشنگتن قصد ايجاد رقابت و راه اندازی مسابقه دوست يابی در منطقه ندارد و از آنجا که قزاقستان کشوری مستقل است، حق دارد آزادانه دوستان خود را برگزيند.

خانم رايس طی اين سفرجدا از تشويق گسترش همکاریهای امنيتی و توليد نيرو ميان آمريکا و قزاقستان، قرار است با نورسلطان نظربايف، رئيس جمهوری، کريم ماسيموف، نخست وزير و مَرآت تاژين وزير امور خارجه قزاقستان پيرامون لزوم انجام پاره ای اصلاحات سياسی، اقتصادی و امنيتی در آن کشور به گفتگو بنشيند. نظربايف، حاکم مطلقه قزاقستان از سويی تا کنون ضمن محفوظ نگاهداشتن مناسبات نظامی و نزديک خود با روسيه، سعی کرده است به منظور يافتن بازارهای جديد صادرات منابع انرژی گسترده خود به اروپا همه درها را باز بگذارد و در ايجاد روابط جديد خود ميان روسيه و کشورهای ديگر جانب توازن را نگاه دارد. اما به نظر می رسد که اين موازنه از پس از جنگ ميان گرجستان و روسيه تا حدودی بر هم خورده است، زيرا روسيه با حمله به گرجستان، متحد آمريکا، تهديد کرد که کليه راههای اطراف روسيه را بروی ايجاد خطوط انتقال نفت خواهد بست.

خانم رايس پيش از ديدار از قزاقستان، به منظور عقد قرارداد پر سرو صدای تبادل تکنولوژی اتمی به هند سفر کرده بود. گرچه اين موافقتنامه به امضا نرسيد، اما خانم رايس در مصاحبه ای با خبرنگاران دليل اين امر را حل برخی مسائل ناچيز و باقيمانده توصيف کرد.

وزير امور خارجه آمريکا در يک مصاحبه مطبوعاتی مشترک با وزير امور خارجه هند ضمن قطعی خواندن توافقنامه گفت، پيش از امضای قرارداد، چندين نکته مبهم و غير اساسی باقی است که بايد روشن شوند. به موجب اين قرارداد که تنها بايد به امضائ نهايی رئيس جمهوری آمريکا برسد، تبادل تکنولوژی هسته ای پس از ۳۴ سال ممنوعيت، ميان شرکتهای سرمايه گذاری آمريکايی با هند آزاد خواهد شد.

XS
SM
MD
LG