لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۳:۰۷

گزارش علمی: تغییرات جوی در آفریقا و هشدارها نسبت به وقوع یک فاجعه بهداشتی


آلیشا ریو، خبرنگار صدای آمریکا، نایروبی

کارشناسان هواشناسی، دامپزشکان و پژوهشگران عرصه پزشکی، در دیداری در نایروبی در کنیا موافقت کرده اند برای مبارزه با آنچه که فاجعه سلامتی قاره ای نامیده اند و در پی تغییرات جوی در آستانه وقوع است، همکاری کنند.

آنها می گویند ایفای نقش جوامع و نهادهای محلی دراین همکاری ضرورت خواهد داشت چرا که آنها قادرند پیش از تبدیل بیماریها به اپیدمی، ازشیوع آنها پیشگیری کنند.

برگزار کنندگان این همایش، هدف برگزاری این دیدارهای سه روزه را رویارویی با هراس های موجود پیرامون تغییرات جوی، به ویژه گرمایش جهانی توصیف کرده اند.

آنها می گویند پیامدهای این تغییرات می تواند به طور چشمگیری عامل مهمی در بروز مجدد و شیوع بارز بیماری های مسری دراین قاره باشد.
آب و هوای گرمتر، تولید مثل پشه هایی را که عامل انتقال بیماری هایی همچون مالاریا، تب نوبه، وست نایل، تب ریف ولی، و چیکونگانیا هستند را افزایش می دهد.

دیگر نگرانی این است که تغییرات جوی عوامل بیماری زای جدیدی پدید می آورد که قاره آفریقا آمادگی مبارزه با آنها را ندارد.

موسسه پژوهشی بین المللی دام، مستقر در شرق آفریقا، که میزبان این دیدار بود می گوید در این گفتگوها، دامداران نقش کلیدی بازی می کنند چرا که باورعمومی بر این است که کنترل سلامت دام می تواند تاثیر بیماری های مرگبار برانسانها را کاهش دهد.

پتی کریستجانسون، سخنگوی این موسسه، می گوید: «چوپان ها و دیگر دست اندرکاران در سراسر این قاره، با معضلات رویارویی با مسائل مربوط به تغییرات جوی دست و پنجه نرم می کنند و نشانه های آن، غالبا از طریق بیماری های مسری که عامل مرگ ومیر حیوانات وانسانها هستند نمایان می شوند.»

بسیاری از بیماری های مسری همچون آنفولانزای مرغی و اچ آی وی منشا حیوانی دارند که ویروس آنها به انسانها نیزسرایت می کنند.
کریستجانسون می گوید انتظار می رود تبادل اطلاعات و داده ها بین کارشناسان، به کاهش زمان واکنش در شرایط اضطراری و نیز پیش بینی بیماری های شایع پیش از شیوع کمک کند.

اما او یادآوری می کند بدون حضور و همکاری فعال نهادهای محلی که مسئولیت اتخاذ اقدامات پیش گیرانه و گزارش نشانه های اولیه بیماری ها را به عهده دارند، موفقیت دانشمندان و پزشکان و دستاوردهای آتی آن امکان پذیر نخواهد بود.

در مناطق روستایی آفریقا، روستاییان از پشه بند استفاده می کنند وبرای پیشگیری از تولید مثل پشه ها، استخرهای راکد را تخلیه کرده اند.

اما شرایط نامساعد جاده ها و عدم دسترسی به راههای ارتباطی همچون تلفن و اینترنت، امکان دسترسی سریع بسیاری ازساکنان این مناطق به خدمات پزشکی و درمانگاههای دامپزشکی را تقریبا غیرممکن می کند.

کریستجانسون می گوید به منظور رویارویی با پیامدهای ناشی ازتغییرات جوی باید به سرعت راهکارهای عملی برای مواجهه با چالش هایی ازاین قبیل بیابیم و مردم محلی، به ویژه ساکنان مناطقی که در معرض خطر بیشتری قرار دارند باید نقش فعال تری بازی کنند.

او می گوید در برهه کنونی، کارشناسان برای مدیریت بیماری ها، ازاتخاذ مواضع سنتی حمایت می کنند.

کریستجانسون خاطرنشان می کند:« درحال حاضراطلاعات گزارش مربوط به یک بیماری، ابتدا به دامپزشک و سپس به مقامات دولتی، یعنی درواقع از بالا به مردم محلی منتقل می شود. در حالی که اگر این شبکه و تبادل اطلاعات در آن از مردم محلی که با شیوع بیماری جدیدی دست و پنجه نرم می کنند آغاز شود، کنترل گسترش آن با راهکارهای موثرتری حل وفصل خواهد شد.»

بر اساس آمار سازمان بهداشت جهانی، بیماری های ناشی از تغییرات جوی، عامل مرگ و میرسالانه بیش از ۱۵۰ هزار انسان درسراسرجهان است.
این سازمان پیش بینی کرده است به احتمال زیاد تا سال ۲۰۳۰، این رقم به دو برابرافزایش یابد.

XS
SM
MD
LG