لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۰۰:۲۵

چشم انداز روابط  پاکستان و ایالات متحده


گری توماس – خبرنگار صدای آمریکا – واشنگتن

انتخاب رییس جمهوری جدید پاکستان، نه تنها نمایانگربازگشت این کشور به حاکمیت غیرنظامی بلکه گشایش روزنه ای برای تغییرد رروابط امنیتی بین اسلام آباد و واشنگتن است.
ایالات متحده در روابط خود با پاکستان دو اولویت دارد: ارتقای دموکراسی و مبارزه با تروریسم، بویژه در مناطق دورافتاده و قبیله ای پاکستان.
لری گودسان ، استاد کالج جنگ نظامی ایالات متحده بر این نظراست دولتمردان دو کشورگاه اختلاف نظرهایی نیز دارند.
او می گوید: «اجرای نظریه بوش درارتقای دموکراسی در پاکستان، بیش ازهرنقطه دیگری درجهان اهمیت دارد.
منظور من اینست که پاکستان مهمترین کشورجهان است که آمریکا باید با تمرکز و بررسی دقیق برآموزش مردم، آن را به سوی یک دموکراسی پایا و کارآمد رهنمون شود.
در ضمن پاکستان مهمترین کشور جهان درجبهه مبارزه جهانی علیه تروریسم است. و به نظرمی رسد این دوجنبه مهم، واشنگتن را برای تعریف ساختار سیاسی روابط خود با اسلام آباد با مشکل مواجه می کند.»
تحلیل گران معتقدند دستیابی به چنین اهدافی نیازمند مانورسیاسی بسیارحساس و مدبرانه دولتمردان واشنگتن واسلام آباد است.
تحلیلگران اطلاعاتی ایالات متحده می گویند طی ماههای اخیر تندروهای افراطی اسلام گرا، بویژه القاعده وطالبان درمناطق قبیله ای تجدید قوا کرده و با تشکیل ائتلافهای جدید قدرتمندتر شده اند.
این گروهها، ازمخفیگاه های امن خود درمناطق مرزی با افغانستان، نیروهای ناتو و آمریکا را هدف حمله قرارمی دهند.
بمب گذاری های انتحاری درپاکستان به طورچشمگیری افزایش یافته اند.
ترورسال گذشته بی نظیر بوتو، نخست وزیر پیشین، یکی از نمونه های بارز این اقدامات بوده است.
آصف علی زرداری، رییس جمهوری جدید ، پس ازادای سوگند، بر تصمیم راسخ پاکستان در مبارزه با تروریسم تاکید کرد.
زرداری گفت: « شاید درگذشته جنگ ازحمایت مردم برخوردار نبود، اما امروز مبارزه با پشتیبانی مردم پاکستان صورت می گیرد.
در واقع، این جنگ از حمایت رییس جمهوری پاکستان، که خود قربانی تروریسم است، برخوردار خواهد بود.»
در عین حال، نتایج نظرسنجی های عمومی حاکی است که مردم پاکستان، به جای اقدام نظامی علیه گروههای افراطی اسلام گرا، به مذاکره با این گروهها تمایل بیشتری نشان می دهند.
در ضمن، آنها به شدت با همکاری پاکستان و ایالات متحده درمبارزه با تروریسم مخالفت کرده اند.
ایالات متحده، مصرانه از پاکستان خواسته است نسبت به جنگجویان اسلام گرا، موضع سخت گیرانه تری اتخاذ کند.
مقامات پاکستان گزارش داده اند درسال جاری، دست کم ۱۱ حمله موشکی توسط هواپیماهای بدون سرنشین امریکا علیه اهداف ستیزه گران درپاکستان انجام گرفته است. در سال ۲۰۰٧، تنها سه موشک به کار برده شده بود.
ایالات متحده ، این حمله ها را به طورعلنی مورد تایید قرارنداده است.
پاکستان می گوید نیروهای نظامی ایالات متحده، ماه جاری ازمرز پاکستان گذشتند کرده و به یکی از مخفیگاههای مظنون القاعده حمله کردند.
الن کرونسدانت، یک تحلیلگرامورپاکستان درمرکزغیر سیاسی خدمات پژوهشی کنگره درواشنگتن می گوید حمله مورد ادعا، دولت جدید و شکننده پاکستان را در موقعیت خطرناکی قرار داده است.
او می گوید: « ازدیدگاه من، با تداوم تهاجم و مداخله نظامی مستقیم ایالات متحده به قلمرو پاکستان، این خطروجود دارد که رهبری سیاسی وغیر نظامی اسلام آباد مورد بهره برداری ابزاری قرار گیرد.
شرایط بسیارحساسی ست و زمانیکه تمامیت ارضی و قلمرو کشور درمعرض تهدید قرار گیرند، هرنماینده دولت دراسلام آباد، تحت فشارمضاعف قرارمیگیرد.»
حسین حقانی، سفیر پاکستان درایالات متحده، اخیرا" دراظهار نظری گفت واشنگتن و اسلام آباد نسبت به جنبه های مختلف تروریسم و یافتن بهترین شیوه برای مبارزه با آن دیدگاههای متفاوتی دارند.
حقانی گفت: « ما نگرانی های مشترکی داریم. آمریکا نگران تروریسم جهانی ست و ما هم نگران تروریسم هستیم.
اما درعین حال، افرادی در پاکستان هستند که با مخالفت با چنین دیدگاهی، براین نظرند، اولویت اسلام آباد مبارزه با تروریسم داخلی ست و اولویت آمریکا، تروریسم جهانی ست. این بحث همواره و هنوز مطرح است.»
کرونسدانت می گوید: « همزمان با افزایش فشارهای مضاعف برپاکستان ازجانب ایالات متحده، فرماندهان نظامی آمریکا به طور فزاینده ای آزادی یافته اند تا هر عمل نظامی را که مفتضی می دانند ، درقلمرو پاکستان انجام دهند. مسئله این است که چنین موضع گیری تا چه حد ادامه خواهد یافت و تا چه اندازه، دولت غیرنظامی، پیش ازهرواکنش جدی نسبت به ایالات متحده، اجازه تداوم چنین عملیاتی را خواهد داد.»
آدمیرال مایکل مولن، رییس ستاد مشترک ایالات متحده و ژنرال اشفق کیانی، فرمانده کل ارتش پاکستان، ماه گذشته درعرشه ناوهواپیمابر آمریکا دراقیانوس هند دیدار و پیرامون تلاش های مشترک گفتگو کردند.
جزییات و وسعت همکاری های مشترک برای مبارزه با تروریسم منتشر نشده است.
حقانی، سفیرپاکستان درآمریکا به وضوح تصریح کرده است:« نه تنها اقدام یک جانبه آمریکا به پیشبرد جنگ علیه تروریسم کمک نخواهد کرد، بلکه خشم افکار عمومی درمناطق قبیله های تحت کنترل دولت فدرال را نیز برمی انگیزد .علیرغم شرایط موجود، پاکستان و ایالات متحده روابط ریشه داری دارند و ما اجازه نخواهیم داد حوادثی ازاین قبیل، درروابط نزدیک ما و یا به همکاری سیاسی و تبادل اطلاعات نظامی قدرتمند و گسترده دوکشورو دودولت خدشه ای وارد کند.»
مقامات پاکستان، نشان دادن هرگونه چراغ سبز به ایالات متحده برای حمله به اهدافی درخاک پاکستان را انکارکرده اند.
مقامات ایالات متحده می گویند ارتش پاکستان و سرویس اطلاعات داخلی ، نه تنها از ستیزه گران مسلمان حمایت می کنند، بلکه حتی ممکن است به آنها کمک کنند. و چنین موضوعی نیروهای امنیتی امریکا را بر سر یک دوراهی قرار می دهد. آنها می خواهند همکاری پاکستان را با کوشش هایشان بدست آوردند، اما همچنین نگران آن هستند که اگر مقامات پاکستان را پیشاپیش از حمله آگاه کنند، کسی ستیزه گران را از آن آگاه خواهد ساخت.

XS
SM
MD
LG