لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۰۹:۳۱

سیاست پاکستان ومبارزه با تروریسم


راوی خانا - خبرنگار صدای آمریکا - واشنگتن
همزمان با انتخاب رییس جمهوری جدید پاکستان ازسوی پارلمان ناآرامی ها و خشونت بین رهبران قبایل سراسر این کشورادامه دارد.
جنگ قدرت که پس ازاستعفای ماه گذشته پرویزمشرف رییس جمهوری پیشین تداوم یافته، نگرانی های جدیدی پیرامون توانایی پاکستان برای مبارزه با ستیزه گران اسلامی پدید آورده است.
بسیاری ازتحلیل گران معتقدند، تصمیم آصف علی زرداری ، برای حضوردررقابتهای ریاست جمهوری و درنهایت پیروزی وی، نواز شریف نخست وزیر پیشین را غافلگیر کرد.
شریف اندک زمانی پیش، ازحمایت حزب مردم پاکستان به رهبری زرداری عقب نشینی کرده بود.
لیزا کورتیس عضو بنیاد هیریتیج درواشنگتن می گوید شکاف های سیاسی پاکستان به تضعیف دولت منجر شده است.
او می گوید:« پاکستان، امروزنیازمند رهبری ست که با ایفای نقش راهبردی، جناح های مختلف و احزاب متفاوت را متحد کند و بحران ملی را که پیش روی کشورقرار دارد ازمیان بردارد.»
حیدرمولیک تحلیلگردردانشگاه عملیات ویژه مشترک ایالات متحده می گوید آصف علی زرداری، رییس جمهوری ازحمایت کافی درپارلمان پاکستان برخوردار است.
وی می گوید: « موفقیت دولت زرداری، در گرو آفرینش فضای سیاسی ست که واشنگتن بتواند نقش موثرخود را در مبارزه با تروریسم بازی کند، و اینکه اسلام آباد بتواند مبارزه با تروریسم را به عنوان جنگ پاکستان مطرح کند و بدین ترتیب وی قادر خواهد بود تا مشروعیت دولت خود را حفظ کرده و با احزابی که آمادگی همکاری داشته باشند ائتلاف کند.»
حنیف اختر، تاجرامریکایی پاکستانی تبار، نسبت به آینده روابط ایالات متحده و پاکستان امیدواراست.
اختر، علت اصلی چشم انداز روشن روابط دو کشوررا تغییرموضع سیاسی ایالات متحده در قبال پاکستان می نامد، که بیشتر بر بنیان شخصیتهای سیاسی اسلام آباد استوار بوده است.
اخترمی گوید: « آنها با مردم پاکستان همکاری می کنند و در پاکستان مبارزه با تروریسم، یک اولویت ملی ست.تروریسم یک نوع غده سرطانی در جامعه پاکستان است، که باید ریشه کن شود.»
علیرغم آشفتگی های سیاسی پاکستان، اقدامات ارتش در سرکوب جنگجویان اسلام گرا در مناطق قبیله ای هم مرز با افغانستان، طی هفته های گذشته ادامه داشته است.
گزارش ها حاکی است که اشفق کیانی فرمانده کل ارتش پاکستان برای مبارزه با طالبان و القاعده با هماهنگی نیروهای ناتو درمناطق مرزی در افغانستان، از نیروهای گارد ویژه استفاده کرده است.
تلاش های اخیر ژنرال کیانی، ستایش مایک مولن، رییس ستاد مشترک فرماندهی کل ارتش ایالات متحده را به همراه داشته است.
این دو مقام نظامی، اخیرا درعرشه یک ناو هواپیمابرآمریکا دراقیانوس هند، گفتگوکردند.
فرمانده {سابق} ارتش امریکا درعراق، دیوید پیتریوس، و دیگر مقامات بلند پایه نظامی ایالات متحده و پاکستان نیزدراین دیدار حضورداشتند.
آدمیرال مولن گفت: « این دیدارسبب شد مشکلات مربوط به ستیزه گران طالبان مستقردر پاکستان، که به افغانستان حمله می کنند و نیز حملات آنها به داخل مرزهای افغانستان با روشنی بیشتری تشریح شوند.»
مولن افزود وی درصدد بود خشونتهای مرزی با افغانستان و پاکستان را از دید یک فرمانده پاکستانی که درخاک کشورش با افراطیون و شورشیان مبارزه می کند، ارزیابی کند.
مولن می گوید:« کیانی درانجام وظیفه خود، بسیارمستمر ومسوولانه عمل می کند و راهکارهای موجود برای اجرای این ماموریت را مورد بررسی قرار می دهد ، و در قلمرواختیارات خود و ارتش پاکستان به تداوم این مبارزه پایبند است.»
مولن، اقدامات پاکستان درتلاش به منظورتوقف حمله های مرزی را دلگرم کننده نامید.
از سوی دیگر، لیزا کورتیس دربنیاد هریتیج می گوید بی ثباتی سیاسی درپاکستان، عامل افزایش حمله های مرزی ستیزه گران به هند بوده است.
او می گوید این حمله احتمال تضعیف روابط پاکستان و هند را که در دوران مشرف در حال بهبود بود، را به همراه خواهد داشت.
کورتیس تاکید می کند ما شاهد بالاگرفتن درگیری ها در«خط کنترل» درکشمیرهستیم، که می تواند به علایم اولیه برای نقض آتش بس تعبیر شود.
حیدرمولیک تحلیلگر، به شرایط خوش بین است.
او می گوید دولت پاکستان، علیرغم اختلاف نظرهای دیرینه برسرکشمیر، آشکارا موضع و خواست خود را برای پیشبرد روابط اقتصادی با هند اعلام کرده است.
مولیک می گوید: « هند و پاکستان، آنچنان ازنظراقتصادی به یکدیگر وابسته اند، که دولتمردان به جای شاخ و شانه کشیدن برای یکدیگر، که سیاست دیرینه اسلام آباد در قبال هند بوده، در نهایت راهکاری را که برای هر دو کشورقابل پذیرش باشد پیدا خواهند کرد.





XS
SM
MD
LG