گردهمآئی وزرای امور خارجه ۲۶ کشور عضو ناتو در گرجستان بزرگترین علامت حاکی از حمایت آن سازمان از گرجستان در جنگ میان آن کشور با روسیه شمرده می شود.
به گفته دبیر کل ناتو، گرجستان کشور کوچکی است که در هفدهم مردادماه قربانی تجاوز نظامی همسایه قدرتمند خود روسیه بوده است.هیات اعزامی ناتو زمانی به تفلیس سفر می کند که هنوز ۱۲۰۰سرباز روس تقریبا ۲۰ موضع استراتژیک خود را در خاک گرجستان ترک نکرده اند. قرار است هيات اعزامی ناتو ضمن ملاقات با دولتمردان حاکم گرجی و سیاستمداران مخالف آنها از شهر گوری گرجستان نیز دیدن کنند. گوری بیش از یکهزار آواره بحران نظامی اخیر را در خود جای داده است. بنا به برخی از گزارش ها، وجود اين آوارگان حاکی از شدت عمل سربازان روس در قبال غیرنظامیان گرجی است.
گیلا بوکریا، معاون وزیر امور خارجه گرجستان، هدف اصلی روسیه از تجاوز به کشورش را تمایل مسکو برای تبدیل تفلیس به حیات خلوت روسیه خواند. به گفته او، تهاجم روسيه به گرجستان بیشتر باعث نزدیکی گرجستان به اروپا شده است. او بحران اخیر قفقاز را بحرانی با ابعاد بین المللی دانست و بر تمایل تفلیس به عضویت در پیمان ناتو تاکید کرد.
سرفرماندهی ناتو قبلا با تشکیل کمیسیون ناتو و تفلیس عمدتا برای تامین تعلیم و تربیت نظامی ارتش گرجستان موافقت کرده بود.
در حالیکه برخی از گرجی ها مخالف عضویت کشورشان در پیمان ناتو هستند، تعدادی دیگر این عضویت را موجب ارتقای امنیت گرجستان در برابر روسیه می دانند.
۳۸ روز از تجاوز نظامی روسیه به گرجستان یکی از جمهوری های اسما خود مختار اتحاد شوروی سابق می گذرد.
تجاوز نظامی کشوری که سوای وسعت سرزمینی و غنای منابع و جمعیت بسیار بیشتر نیروهای نظامی اش کم و بیش ۱۷ برابر ارتش کشور مدافع است و مبارزه نابرابر و کوتاه مدت آنها به آوارگی ۱۹۲ هزار گرجی از خانه و کاشانه شان منجر شده است.
در رابطه با گرجستان، سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه، روسیه از سوخومی مرکزایالت جدائی طلب آبخازيا در گرجستان دیدن کرد. دولت مرکزی گرجستان این تحرک سیاسی مسکو را «نمایشی کمدی» خواند.
قرار است روسیه یک قرارداد همکاریهای نظامی و اقتصادی با آبخازیا به امضا برساند، و لاوروف در این مورد با رهبر آن ناحیه مذاکره کرده است.
انتظار می رود سرگئی لاوروف در آینده نزدیک به شینوالی، مرکز اوستیای جنوبی، نیز سفر کند. به گفته وزیر امور خارجه روسیه، مسکو قصد دارد مرزهای کشور روسیه با دو استان جدائی طلب گرجستان را، مانند مرزهای کشورهای عضو اتحادیه اروپا، بصورت «شفاف» در آورد.