با افزايش خشونت در استان پاندو، شمال بولیوی، رهبران آمریکای لاتین امروز جهت یافتن راه حلی برای بحران بولیوی در یک گردهمایی اضطراری در شیلی شرکت می کنند.
میشل باچلت، رئيس جمهوری شيلی، امروز در تماسی تلفنی با همتای ونزوئلایی خود، هوگو چاوز، وی را به شرکت در گردهمایی اتحادیۀ کشورهای آمریکای لاتین دعوت و اظهار امیدواری کرد که آنان بتوانند با پیدا کردن راه حلی مثبت و سازنده، گروههای مختلف در شیلی را، بهم پیوند دهند.
بحران در بولیوی از آنجا آغاز شد که هفتۀ گذشته، هواداران لئوپولدو فرناندز، فرماندار مخالف دولت در منطقۀ پاندو، در شمال آن کشور، به روی کشاورزان بومی هوادار دولت آتش گشوده و شماری از آنان را کشتند.
طرحی که برای اصلاح قانون اساسی از سوی ایوو مورالس، رئیس جمهوری بولیوی، اعلام شده بود تظاهراتی را به دنبال داشت که منجر به بروز درگیری میان گروههای موافق و مخالف دولت شد.
مورالس فرماندار پاندو را به صدور دستور قتل عام کشاورزان متهم کرد، اما او هر گونه دخالت در این خشونتها را انکار کرده است.
بروز این خشونتها رئیس جمهوری بولیوی را بر آن داشت تا با اعلام حکومت نظامی در منطقۀ پاندو، سربازان دولتی را برای کنترل فرودگاه به مرکز آن استان، اعزام کند. علاوه بر آن، مورالس با متهم کردن فیلیپ گولدبرگ، سفیر آمریکا در بولیوی، به تحریک اعتراضات، از وی خواست خاک آن کشور را ترک کند.
روز گذشته گولدبرگ در لاپاز، پایتخت بولیوی، ضمن قدردانی از پذیرایی گرم مردم بولیوی از او در دو سال گذشته، گفت، «تصمیم آقای مورالس برای کاستن از سطح روابط میان دو کشور بولیوی و ایالات متحده اشتباه بزرگیست. روابطی که بیش از یک قرن میان دو کشور برقرار بوده است. این تصمیم می تواند پیآمد های بسیار جدی در بر داشته باشد و چنین بنظر می رسد که این پیآمدها هنوز ارزیابی نشده است.»
سفیر آمریکا در بولیوی در پایان ضمن بی پایه خواندن اتهامات وارده، برای مردم بولیوی آرزوی خوشبختی کرد.
رئیس جمهوری بولیوی هیچگونه جزئیاتی از همکاری های منتسب به سفیر آمریکا با مخالفان در آن کشور را فاش نکرد و گولدبرگ را تنها به تحریک فرماندارانی متهم کرد که بطور علنی خواستار برکناری رئیس جمهوری بولیوی شده اند.
در این حال روز گذشته، ماریو کاسیو، فرماندار استان تاریحا، بنمایندگی از سوی چهار استان شورشی در شرق بولیوی با مورالس دیدار کرد. وی پیش از این دیدار گفت با بسته شدن بیش از سی و پنج شاهراه، نصفی از کشور عملا فلج شده است.
کاسیو روز گذشته از رهبران آمریکای لاتین خواست منظری را که مخالفان دولت از بولیوی دارند، درک کرده و در این پروسه، مستقیماً با مردم بولیوی سر و کار داشته باشند.
از سوی دیگر هوگو چاوز اعلام کرده است که در صورت عزل و یا کشته شدن مورالس در بولیوی مداخلۀ نظامی خواهد کرد. ژنرال لوئیس تریگو، رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح بولیوی در هفتۀ گذشته ضمن رد چنین عهدی از سوی چاوز گفت، ارتش بولیوی اجازه نخواهد داد تا هیچ نیروی خارجی قدم به خاک آن کشور بگذارد.
چاوز در عکس العمل به اين گفته اظهار داشت، «آنان با تحریک ایوو مورالس می خواهند به جنگ داخلی در بولیوی دامن زنند، و من بار دیگر به ژنرال تریگو می گویم که من دست به سینه به تماشا نخواهم ایستاد.»