لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲۵ آبان ۱۴۰۳ ایران ۰۵:۳۳

اوباما راهی اروپا و خاورميانه می شود


" height=190 alt="Sen. Barack Obama waves as he emerges from a meeting in Washington, 09 Jul 2008
" hspace=2 src="https://author.voanews.com/persian/images/ap_obama_waving_09jul08_eng_175.jpg" width=195 align=left vspace=2 border=0>انتظار می رود سناتور باراک اوباما در سفر یک هفته ای خود به آلمان، فرانسه، بریتانیا، اسرائیل، کرانه غربی، و اردن توقفی از پیش اعلام نشده در افغانستان و عراق داشته باشد. سناتور اوباما دیروز در مصاحبه ای با سی ان ان ضمن دفاع از طرح خود برای خروج نیروهای رزمی از عراق در پاسخ به نگرانی ها از نفوذ ایران در عراق گفت آنچه نفوذ ایران را در عراق محدود خواهد کرد استقرار دولتی ائتلافی متشکل از شیعیان، سنی ها و کردها در عراق است و از بین بردن این درک عمومی که دولت عراق بخشی از دولت آمریکاست. اوباما تاکید کرد همزمان با خروج تدریجی، دیپلماسی منطقه ای و بین المللی را در دستور کار قرار می دهیم تا اگر ایران کماکان به سیاست خارجی غیرقابل قبولش ادامه دهد قابلیتی فراتر از اکنون برای منزوی کردن تهران داشته باشیم.

سناتور دموکرات باراک اوباما، نامزد انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، می گوید هدف از سفر او به عراق تنها شنیدن دیدگاههای مختلف است و قصد مذاکره یا دادن وعده به کسی را ندارد اما، تاکید می کند، محور اصلی موضع او مبنی بر نیاز به یک جدول زمانبندی شده برای خروج نیروهای آمریکا از عراق ثابت است، چرا که نه تنها فشار را از دوش نیروها برمی دارد و امکان رسیدگی به شرایط رو به وخامت در افغانستان را فراهم می آورد، بلکه بر دولت عراق برای خروج نیروها که موضع نوری المالکی، نخست وزیر عراق، نیز هست فشار وارد می آورد.

باراک اوباما گفت خروج نیروها ساده نخواهد بود و باید تلاش های دیپلماتیک، تلاش های بازسازی و کمک های بشردوستانه را افزایش دهیم تا اطمینان حاصل کنیم اهل تسنن شریکی مشروع در دولت عراق باشند.

اوباما را در نخستین سفر خارومیانه ای و اروپایی اش دو سناتور ارشد جمهوریخواه و دموکرات همراهی می کنند. سناتور جمهوریخواه چارلز هیگل، عضو کمیته روابط خارجی سنا، یکی از افسران جنگ ویتنام، و از منتقدان سیاست خارجی دولت بوش در عراق و ایران و سناتور دموکرات جک رید، عضو متنفذ کمیته نیروهای مسلح سنا.

اوباما درباره سفر اروپایی اش به بریتانیا، فرانسه و آلمان و جنجال هایی که درباره سخنرانی او در برابر دیوار برلین که در دوران جنگ سرد حائل بلوک شرق و غرب بود گفت هدف او انعکاس نگرش اش درباره دولت بعدی آمریکا و بازسازی اتحاد آمریکا و اروپاست و نمی خواهد واکنش های منفی در پیام او خللی ایجاد کند.

آنگلا مرکل، صدر اعظم آلمان، گفته است ترجیح می دهد مسائل داخلی انتخابات آمریکا با مسائل سیاسی آلمان گره نخورند اما، فرانک والتر اشتاین مایر، رقیب سیاسی مرکل، از سخنرانی اوباما در برابر دورازه پیشین دیوار برلین استقبال کرده است.

فاینشنال تایمز امروز در مقاله ای به نقل از دیپلمات ها نوشته است متحدان آمریکا در اروپا و اسرائیل بطور خصوصی نگرانی های خود را نسبت به موضع اوباما برای گفتگوی بدون پیش شرط با جمهوری اسلامی ایران به او منتقل خواهند کرد. بالاگرفتن تنش در روابط جمهوری اسلامی با غرب با سفر خارجی اوباما همزمان شده است. قانون گذاران ارشد در کنگره آمریکا ضمن تاکید بر تنگتر کردن حلقه تحریم های تهران امیدوارند دولت پرزیدنت بوش ابتکار عمل را در دور جدید مذاکرات با جمهوری اسلامی در دست بگیرد. سناتور جمهوریخواه ریچارد لوگر گفت امیدوارست معاون جدید امور سیاسی وزارت خارجه آمريکا را بر میز مذاکره خاویر سولانا با سعید جلیلی ببیند. لوگر با اشاره به نرخ ۲۵ درصدی تورم گفت تحریم های بانکی تا کنون نتیجه بخش بوده است و او از تشدید توامان تحریم و مشارکت تمام طرفین از جمله روسیه استقبال می کند.

سناتور دموکرات کارل لوین، رئیس کمیته نیروهای مسلح سنا، معتقد است آمریکا باید پا به مذاکرات مستقیم با جمهوری اسلامی ایران بگذارد و نباید با پیگیری سياست نصب سپردفاع موشکی در اروپای شرقی انگشت در چشم روسیه کرد.

بدنبال دست کشیدن توتال فرانسه از سرمایه گذاری در صنایع گاز پارس جنوبی گازپروم، شرکت نفتی روسیه، بسرعت جای خالی را پر کرد. دیمتری مدودف، نخست وزیر روسیه، پس از امضای طرح استقرار رادار سپر دفاع موشکی در جمهوری چک در نشست گروه هشت گفته بود مسکو به اقدامات تلافی جویانه دست خواهد زد.

XS
SM
MD
LG