لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۱ بهمن ۱۴۰۳ ایران ۰۰:۵۱

اوباما: موضع مالکی درباره چگونگی خروج نیروهای آمريکا از عراق دلگرم کننده است


هر چند سخنگوی دولت عراق گفته است طرح تفاهمنامه مورد نظر نوری المالکی تنها یک فکر پیشنهادی است و هنوز سند پیش نویسی در این زمینه ارائه نشده است اما، سناتور اوباما می گوید فکر پیشنهادی نخست وزیر عراق منطبق با دیدگاه او درباره چگونگی خروج نیروها از عراق است و اینکه توافقنامه همکاری امنیتی نباید بدون مشورت با کنگره و با تعجیل تنظیم شود. فکر جدول خروج زمانی نقطه آشکار اختلاف میان سناتور اوباما و رقیب جمهوریخواهش سناتور جان مک کین است.

سناتور دموکرات باراک اوباما، نامزد انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، مدتها تعیین جدول زمانبندی شده خروج نیروهای آمریکا از عراق را راهی موثر برای تحت فشار گذاشتن دولت مالکی در راستای دست زدن به آشتی ملی می دانست. اوباما ضمن استقبال از ایده نخست وزیرعراق که تنظیم یک یادداشت تفاهم همکاری امنیتی آمریکا و عراق حاوی جدول خروج نیروهای آمریکا از عراق را به جای توافقنامه بلندمدت استراتژیک دو کشور پیشنهاد کرده است گفت نگرانی وی این بوده است که دولت بوش توافقنامه ای را بدون مشورت با کنگره امضا کند که دولت بعدی آمریکا را در قید و بند بگذارد و راه روشنی برای خروج نیروها از عراق ارائه نکند.

مذاکرات بر سر پیش نویس توافقنامه همکاری امنیتی بلندمدت آمریکا و عراق از ماه مارس در دو بخش آغاز شد اما، در قالب یک معاهده در دست تنظیم و بررسی است. بخش نخست وظایف نیروهای آمریکا در عراق را پس از انقضای ماموریتشان بر مبنای مجوز شورای امنیت و پوشش حقوقی شان را تعریف می کند و دومی روابط کلی سیاسی و نظامی آمریکا و عراق را در چارچوبی استراتژیک قرار می دهد.

نوری المالکی که در مسیر برگزاری آرام انتخابات استانی از سوی جناح مقتدی صدر برای تعیین جدول خروج نیروهای آمریکا تحت فشار قرار دارد و می کوشد در چهره یک رهبر مقتدر ظاهر شود چندی پیش از بن بست در مذاکرات امنیتی با آمریکا خبر داده بود. ظاهرا آمریکا خواستار نوعی مصونیت قضایی برای نیروها در عراق شده بود.

مالکی طی دیداری با دیپلمات های کشورهای عربی در ابوظبی گفته بود تفاهمنامه کوتاه مدت موقت را به جای توافقنامه بلند مدت پیشنهاد کرده است. مالکی برای نخستین بار ایده خروج نیروها از عراق را طی یک جدول زمانی به طور علنی مطرح می کند. کاخ سفید می گوید اطمینان دارد آقای مالکی در پی خروج عجولانه آمريکا نیست چرا که از عواقب امنیتی آن آگاه است.

باراک اوباما می گوید موضع مالکی دلگرم کننده است بخشی به خاطر اقدامات شگفت آور نیروهای آمريکا در عراق و همچنین برای تلاش ها در آماده سازی نیروهای عراقی.

قانون گذاران جناح صدر مدعی اند نیروهای امنیتی عراق تا پایان سال جاری می توانند اداره کشور را در دست بگیرند.

اوباما معتقد است مالکی خودش اذعان کرده است اینک در همکاری با عراق زمان تعیین جدول خروج نیروها سر رسیده است. اوباما همچنين ابراز امیدواری کرد دولت پرزیدنت بوش و رقیب جمهوریخواهش جان مک کین به سخنان مالکی گوش کنند.

ژنرال دیوید پترایس، فرمانده نیروهای چند ملیتی در عراق، که بزودی جای خود را به ژنرال ری اودیرنو می دهد، در ماه سپتامبر آينده درباره احتمال خروج بیشتر بخشی از ۱۴۰۰۰۰ نیرو از عراق تصمیم خواهد گرفت.

پترایس بزودی رهبری کل نیروها در منطقه و جنگ افغانستان را نیز برعهده خواهد گرفت.

اوباما دیروز با ابراز تاسف از بمب گذاری مرگبار در سفارت هند در کابل تاکید کرد یکی از دلایل اصرار او به آغاز خروج نیروها از عراق این است که آمريکا در تمام زمینه ها در افغانستان کمبود نیرو دارد. اوباما با تاکید بر سیاست خود برای برخورد با القاعده در استان های شمال غربی پاکستان گفت ادامه اشغال عراق به اعتبارآمريکا در منطقه لطمه زده و کار را در اتخاذ یک سیاست فرامنطقه ای دشوار کرده است.

XS
SM
MD
LG