امسال، رهبران کشورهای عضو گروه هشت، اين قدرتمندترين تشکل اقتصادی جهان، به دليل آهنگ کُند رشداقتصاد که زاييده افزايش بهای سراسری نفت و مواد غذايی، نرخ سرسام آور تورم و معضلات ناشی از اعتبارات مالی است، با احساسی آميخته با يأس و نگرانی به پيشواز اجلاس سالانه خود می روند. گرچه مضمون اصلی اجلاس امسال گروه هشت که قرار است روز دوشنبه در شهر هوکايدوی ژاپن برگزار گردد، به مسئله گرمايش جو کره زمين اختصاص خواهد داشت، اما به نظر می رسد با توجه به میزان وخامت وضعيت اقتصاد جهانی، چگونگی برخورد با تورم فراگير و کندی روند اقتصاد جهانی، در رأس کار اجلاس قرار گيرد.
چشم انداز کشورهای عضو گروه هشت، متشکل از ايالات متحده آمريکا، ژاپن، بريتانيا، فرانسه، آلمان روسيه، ايتاليا و کانادا در مقايسه با اجلاس سال گذشته که در آلمان برگزار شد، تحت تأثير بحران اقتصادی که در سال جاری دامنگير جهان گشته، به تيرگی گراييده است. در اجلاس سال گذشته، حتی با وجود قيمت نفت بشکه ای ۷۰دلار، که در آن زمان بسيار گزاف به نظر می رسيد، اوضاع اقتصادی جهان با خشنودی تمام مساعد اعلام شده بود.
کشور ژاپن که ميزبانی اجلاس سال جاری را بر عهده دارد، مسئله گرمايش زمين را در رأس دستور کار اجلاس قرار داده است، اما انتظار می رود با توجه به فوريت مسئله اقتصاد و بازارهای مالی جهان، اين دو مسئله جای خود عوض کنند.
همزمان با آماده شدن شهر هوکايدوی ژاپن برای ميزبانی اجلاس گروه هشت، طرفداران محيط زيست نيز خود را آماده می کنند تا به نحوی بتوانند پيامهايشان را به گوش اين تشکل قدرتمند جهانی برسانند. آنها در نظر دارند، از اين فرصت جهت ارائه راههای چگونگی مواجهه با تغييرات جوی و زيست محيطی کره زمين استفاده کنند. چرا که با وجود همه مشکلاتی که در حال حاضر جهان با آنها رو به رو است، مسائل اکولوژيک و تغيير و تحولاتی که در جو کره زمين در حال انجام است، مسئله ای مبرم و عاجل تلقی می شود. يکی از طرحهای عمده ای که اين گروهها پيشنهاد می کنند، طرح ذخيره سازی برف و يخ در مخازن با درجه انجماد زير صفر در طول دوران گرمای تابستان است. گفته می شود، برای مثال فرودگاه شين چيتوز ژاپن پس از بررسی اين طرح اعلام کرده است که با استفاده از اين روش حدود ۶۰ ميليون ين، معادل پانصد و شصت و يک هزار دلار آمريکا از هزينه های تأمين انرژی فرودگاه کاسته خواهد شد.
اما با همه اين احوال، انتظار می رود مسئله تغييرات جوی کره زمين، در حال حاضر تحت الشعاع مسئله سراشيب اقتصاد جهانی و بهای روز افزون و سرسام آورنفت و مواد غذايی قرار گيرد.
تحليلگران اقتصادی با ديده ترديد به نتيجه اين اجلاس می نگرند، آنها فکر می کنند، سران کشورهای عضو گروه هشت پيام ماه گذشته وزرای مالی خود را تکرار خواهند کرد و به جز درخواست از توليد کنندگان عمده نفت جهان به توليد بيشترکار ديگری از دستشان بر نخواهد آمد.
به احتمال زياد سرنوشت اجلاس گروه هشت نيز به سرنوشت جلسه ماه گذشته وزاری مالی خود دچار خواهد شد. وزرای مالی اين کشورها ماه گذشته در زمينه علت و منشاء افزايش بهای نفت دارای اختلاف زيادی بودند. در حاليکه فرانسه و آلمان می گفتند افزایش بهای نفت ناشی از پیش بینی وقایع غیر مترقبه در خاورمیانه است آمريکا و بريتانيا می گفتند، راه حل مسئله را در افزايش حجم توليد نفت می ديدند و معتقدند بودند که گرانی بهای نفت از آنجا ناشی می شود که در حال حاضر ميزان نفت موجود در بازار کفاف تقاضای رو به ازدياد آن را نمی کند. سير صعودی بهای نفت در حال حاضر، هند، مالزی و اندونزی را بر آن داشته است تا پرداخت سوبسيد های دولتی برای بنزين و ساير سوختها قطع گردد.
ماه گذشته چين بهای سوخت خود را تا سطح ۱۸ درصد افزايش داد.
در همين حال و به نسبت فزونی بهای نفت، قيمت ذرت، گندم، برنج، سويا و ساير محصولات کشاورزی نيز به خاطر تغيير در نوع رژيم غذايی مردم، رواج شهرنشينی، رشد جمعيت، آب و هوای شديداً متغير و گرايش افکار عمومی جهان به طرف توليدات نباتی نيز بطرز شگفت آوری افزايش يافته است.
گروه هشت ابتدا با هدف رسيدگی به مسائل اقتصادی جهان شکل گرفت، اما جهت و دامنه توجه آن رفته رفته از صرف اقتصاد به مسائل ديگری از جمله افراط گرايی جنگ طلبانه، مسئله توسعه در آفريقا و حفظ منابع طبيعی کره زمين فراتر رفت.