لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۲۵

چشم انداز عراق در سالروز حمله ائتلاف به رهبری آمريکا


پرزيدنت بوش چندی پيش در يک سخنرانی، براندازی صدام حسين را عمل درستی خواند، و گفت، «تصميم به براندازی صدام حسين در آغاز رياست جمهوری من کار درستی بود، هم اکنون نيز درست است، و هميشه درست خواهد بود.»

پس از ۵ سال حضور نيرو های نظامی ايالات متحده در عراق با آرام شدن و ثبات نسبی در آن کشور انتظار ميرود آمريکا ۳۰,۰۰۰ نفر از سربازان خود را از عراق خارج کند و پنتاگون پيش بينی می کند تا ماه ژوئيه شمار سربازان به ۱۴۰,۰۰۰ نفر کاهش يابد.

از سوی ديگر، در حالی که به گفته برخی قانون گذاران، جنگ عراق ماهيانه ۱۲ميليارد دلار هزينه داشته کنگره ايالات متحده در ماه دسامبر افزايش ۷۰ ميليارد دلار ديگر به بودجه جنگ در عراق و افغانستان را تصويب کرد.

در همين حال ساکنان واشنگتن در مورد اين جنگ نظرات متفاوتی دارند. برخی تعداد تلفات و هزينه آن را بسيار زياد می دانند، در حالی که بعضی ديگر دستآورد های آتی جنگ را مهم تلقی می کنند.

کردستان عراق که پس از آغاز جنگ به منطقه ای با ثبات تبديل شده، يکی از پيروزی های حمله به عراق به شمار می آيد. در حمله ماه مارس سال ۲۰۰۳ کرد های عراق که در دوران ديکتاتوری صدام حسين رنج بسيار برده بودند نيرو های ائتلاف را با آغوش باز پذيرفتند.

يکی از فجايع صدام حسين در کردستان حمله شيميايی سال ۱۹۸۸ به حلبچه در شمال عراق بود که در آن در حدود ۵۶۰۰ نفر جان خود را از دست دادند. سقوط دولت بغداد در ۱۰ آوريل ۲۰۰۳ شهر اربيل مرکز کردستان عراق را مملو از شور و شادی کرد.

در آوريل ۲۰۰۵ جلال طالبانی سياستمدار کرد به رياست جمهوری عراق برگزيده شد و در همان سال دولت محلی کردستان در قانون اساسی عراق به رسميت شناخته شد. و سپس در دولت مرکزی ادغام شد.

عدنان مفتی سخنگوی مجلس ملی کردستان می گويد، «من فکر می کنم ۵ سال پس از سرنگونی صدام حسين، شرايط خيلی بهتر شده و مردم احساس امنيت و ثبات بيشتری می کنند.»

بدنبال سرنگونی صدام حسين، اربيل بندرت شاهد خشونت بوده و ساکنان کردستان عراق فقط از گرانی آذوقه و کالا شکايت دارند.

برخلاف شمال عراق در مناطق شيعه نشين جنوب عراق، بمب گذاری های انتحاری و حملات خشونت بار افزايش يافته است. حمله های متعدد به زيارتگاه های شيعيان در کربلا و نجف فقط در سال گذشته موجب مرگ صد ها زائر شد. از آغاز جنگ، نجف يکی از مراکز مبارزه نيرو های ائتلاف با شورشيان و بخصوص ارتش مهدی مقتدی صدر بوده است.

مقتدی صدرو طرفداران او که ابتدا در دولت ائتلافی نوری المالکی نخست وزير عراق شرکت داشتند ، در آوريل ۲۰۰۷ از دولت کناره گرفتند که موجب تنش های سياسی و تظاهرات گسترده در کشور شد.

کربلا در ۸۰ کيلومتری جنوب بغداد نيز از آغاز جنگ تاکنون صحنه خشونت های بسياری بوده و برغم آرامش نسبی در ساير نقاط عراق خشونت در آن شهر همچنان ادامه دارد.

در همين حال، مخالفان جنگ ديروز (سه شنبه) در واشنگتن دست به تظاهرات زدند. در حالی که گروهی از تطاهرکنندگان به راه پيمائی پرداختند، گروهی ديگر در يک نقطه بدون حرکت ايستاده بودند. امروز (چهارشنبه) نيز تظاهرات ضد جنگ در واشنگتن ادامه می يابد و انتظار می رود هزاران نفر در آن شرکت کنند.

XS
SM
MD
LG