لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۴ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۵:۰۳

انتخابات پارلمانی ايران، ادامه کنترل محافظه کاران - خبرگزاری فرانسه


پنجشنبه ۲۳ اسفندماه ۱۳۸۶- خبرگزاری فرانسه- انتظار می رود محافظه کاران روز جمعه در انتخاباتی که ايالات متحده رد کرده اما رهبران ايران آنرا فرصتی برای فرستادن پيامی سر سختانه به غرب می بينند، کنترل خود را بر پارلمان شدت بخشند. مبارزات انتخاباتی روز پنجشنبه، آخرين روز پيش از رای گيری ممنوع شد. پس از آن که شورای نگهبان صدها نفر از کانديداهای اصلاح طلب را رد صلاحيت کرد، انتظار نمی رود اصلاح طلبان چندان تاثيری بر روند انتخابات داشته باشند.

مقامات ارشد و رسانه های دولتی با هدف تاکيد گذاشتن بر اهميت حضور انبوه مردم در حوزه های رای گيری برای نشان دادن وحدت ملی، در زمانی که تنش با غرب بر سر برنامه اتمی ايران شدت می گيرد، از هيچ کوششی فروگذار نکرده اند.

تلويزيون دولتی جمهوری اسلامی به پخش پياپی سرودهای ميهنی و تصاوير صف های طولانی مردم که در انتخابات گذشته رای دادند، و نيز مصاحبه هايی با ايرانيان عادی و مشهور که بر اهميت رای گيری تاکيد می کنند، پرداخته است.

آيت الله سيد علی خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی، در يک سخنرانی گفت، «ايرانيان باشکوه تر از گذشته در انتخابات شرکت خواهند کرد و توطئه های قدرت های زورگو برای تضعيف نظام اسلامی را بی اثر خواهند ساخت.»

مقامات اميد وار هستند اين بار کمبود رای دهندگان در انتخابات سال ۲۰۰۴ تکرار نشود. در آن زمان کمتر از نيمی از واجدين شرايط در سراسر کشور رای دادند، در تهران اين رقم از ۴۰ درصد کمتر بود.

ايالات متحده آمريکا، دشمن قسم خورده جمهوری اسلامی، که تهران را به کوشش برای دست يابی به فناوری تسليحاتی اتمی و مداخله در عراق متهم می کند، انتخابات را به عنوان رويدادی احتمالا ساختگی رد کرده است.

دينا پرينو، سخنگوی کاخ سفيد، در گفت و گو با خبرنگاران اظهار داشت، «تمام آنچه می توانم بگويم اين است که ما انتظار بسيار کمی داريم که مردم براستی قادر خواهند بود خواسته ها و اراده خود را ابراز کنند، زيرا مردم ايران واقعا نمی خواهند منزوی باشند، و متاسفانه، رژيم فعلی با اقدامات خود آنها را بيشتر منزوی می سازد.»

اصلاح طلبان تاييد کرده اند که رد صلاحيت ها به اين معنا است که آنها فقط می توانند برای کسب نيمی از کرسی های پارلمان رقابت کنند، و دست محافظه کاران را برای حفظ کنترل پارلمان باز می گذارد.

اما در آخرين روز مبازرات انتخاباتی در روز چهارشنبه، تمام ائتلاف ها به کوشش برای کسب آرای هرچه بيشتر شدت بخشيدند، و کارت هايی شامل اسامی کانديداها برای کمک به رای دهندگان در عبور از روند پيچيده انتخابات توزيع کردند.

با تورمی که نرخ آن به ۱۸ درصد نزديک است و جمعيت جوانی که از بيکاری رنج می برد، اقتصاد مساله ای عمده در مبارزات بوده است و اصلاح طلبان سياست های پرزيدنت محمود احمدی نژاد را مسئول ضعف آن می دانند.

نارنين کاشانی، راديولوژيست ۲۳ ساله گفت، «من مسلما رای خواهم داد و خانواده ام را هم تشويق خواهم کرد رای بدهند. من به دولت اصلاح طلب بسيار علاقه داشتم، اما احمدی نژاد به قولهايش وفا نکرده است. بر سر آزادی هايی که او می گفت جوانان خواهند داشت چه آمد؟»

در نبود احزاب سياسی به شيوه غرب، چهار ائتلاف اصلی از طيف سردرگم جناح هايی که صحنه سياسی ايران را تشکيل می دهند، سر برآورده اند.

محافظه کاران به دو جناح «جبهه فراگير» و «جبهه متحد» تقسيم شده اند، و بنظر می رسد جبهه فراگير شوق کمتری به سياست های مردمی احمدی نژاد دارد.

ائتلافی که از محمد خاتمی رييس جمهوری سابق الهام می گيرد و نيز حزب اعتماد ملی، به رهبری مهدی کروبی، که اندکی ميانه رو تر است، اصلاح طلبان را نمايندگی می کنند.

آنچه بر سردرگمی می افزايد اين است که کانديداها می توانند در بيش از يک فهرست قرار گيرند و اسامی اکثريت کانديداهای محافظه کار نمايندگی مجلس در فهرست های هر دو جناح ديده می شود. در تيتر روزنامه اعتماد ملی گفته می شود، «فردا روز اميد برای تغيير است.»

در مقايسه با ديگر پارلمان های منطقه، پارلمان جمهوری اسلامی ايران قدرت نسبتا زيادی دارد، اما شورای نگهبان نامنتخب، که بايد تمام قوانين را تصويب کند، توانائی های آنرا محدود می سازد.

XS
SM
MD
LG