روز گذشته نازنین انصاری خبرنگار صدای آمریکا در لندن با نیکلاس برنز درباره مسائلی چون گفتگوهای مقامات ایرانی و آمریکایی در بغداد، موشکهای بالیستیک ایران و مواردی دیگر گفتگویی کرده است، به این گفتگو توجه فرمایید:
نخستین پرسش صدای آمریکا از نیکلاس برنز پیرامون دیدار هفته آینده مقامهای ایرانی و آمریکایی در بغداد است.
نيکلاس برنز: امیدواریم بتوانیم گفتگویی با مقامهای ایرانی بکنیم. ما از آنکه جمهوری اسلامی همچنان به ارسال نیروی نظامی و مواد منفجره به ستیزه جویان در عراق ادامه میدهد بسیار ناخشنودیم. این گفتگوها نیز صرفا ً بر مسائل عراق متمرکز خواهد بود.ما به بارور بودن گفتگوها چندان خوش بین نیستیم اما امیدواریم که مقامهای ایرانی با انگیزه مثبت پای میز مذاکرات حاضر شوند.
نیکلاس برنز در واکنش به پرسشی پیرامون اظهارات اخیر آقای احمدی نژاد در مورد رژیم اسرائیل می گوید:
در این روزگار و در سال ۲۰۰۸ میلادی شنیدن چنین اظهارات غیر مسئولانه ای از سوی رئیس جمهوری یک کشور مهم خاورمیانه امری غیرعادی است. درمیان تمامی کشورهای عضو سازمان ملل متحد این تنها ایران است که خواستار برخورد با اسرائيل است و موجودیت آن را نفی می کند.پرزیدنت احمدی نژاد مایه بدنامی ایرانیان است. وی منکر روی دادن هولوکاست شده است، رویدادی که هر انسان معقولی وقوع آنرا به عنوان یک اتفاق سیاه و تلخ در جنگ دوم جهانی قبول دارد. ما ایرانیان را به خوبی می شناسیم و به تاریخ و فرهنگ آنها احترام می گذاریم و افسوس می خوریم که یک فرد تا این حد بتواند کشوری را بدنام کند.
پرسش بعدی از آقای برنز پیرامون تلاش ایران برای رسیدن به سلاح هسته ای است و اشاره به گفته آقای حسن فیروزآبادی. آقای برنز در این خصوص می گوید:
"ایالات متحده کشوری است که کاملا مجهز است و آماده آن است که درصورت لزوم از امنیت و صلح خود دفاع کند، اقدامی که قطعا می تواند آن را محقق سازد. به عقیده من عملکرد ایران طی هفته اخیر غیرمسئولانه بوده و اقدامهایی که در راستای آزمایش موشک های بالیستیک و تاسیسات غنی سازی اورانیم انجام داده قطعا باید توسط سازمان بین المللی انرژی اتمی مورد بررسی قرار گیرد. این اقدامها به نگرانی جامعه جهانی می افزاید، صلح خاورمیانه را مخدوش می کند و توازن قدرت را در آن منطقه بر هم می زند. ما از دکتر محمد البرادعی و آژانس بین المللی انرژی اتمی می خواهیم که این تحرکات را به دقت دنبال کنند و گزارش دقیق و کامل از این اقدامات به جامعه جهانی ارائه دهند ، به گونه ای که ایران نتواند در پس آن مخفی شود.
در واکنش به سخنان سه شنبه گذشته آقای احمدی نژاد و اینکه جمهوری اسلامی در پی آن است که به فرایند غنی سازی اورانیوم ادامه دهد؛
آقای برنز گفت: "آقای احمدی نژاد در این خصوص کاملا منزوی است چرا که شش کشور بودند که در مورد فعالیتهای هسته ای ایران توافق کردند، ایالات متحده، روسیه، چین، بریتانیا، آلمان و فرانسه بودند که توافق کردند به ایران پیشنهاد کنند از انرژی صلح آمیز هسته ای برخوردار باشد، اما فعالیتهای آن کشور را زیر نظر بگیرند و اجازه تداوم فعالیتهای چرخه سوخت هسته ای را به آن کشور ندهند. به باور ما این پیشنهاد منصفانه ای بود و در اصل پیشنهادی بود که پرزیدنت پوتین مطرح کرد و ما به آن رای موافق دادیم. اما این پیشنهاد بلافاصله از سوی ایران رد شد. همین دو هفته پیش هم پیشنهادی دیگر برای انجام مذاکره از سوی جمهوری اسلامی رد شد. بنابراین این ایران است که حاضر به گفتگو نیست. شاید به این دلیل که حکومت جمهوری اسلامی یکپارچه نیست و کشمکش قدرت میان جناحهای رقیب مانع از رسیدن به تصمیمی واحد می شود. اما به اعتقاد من این رفتار بسیار دور از انتظاری است که از سوی کشوری سر بزند و این عجیب است که حکومتی با این اصرار با روند گفتگوهای صلح مخالفت کند. که به نظرمن رفتاری غیرمسئولانه است و باید توضیحی درقبال آن ارائه شود. خانم رایس در اواخر ماه ژانویه در برلین گفت که به شرط آنکه ایران به تعلیق فعالیتهای غنی سازی اورانیوم خود در نظنز دست بزند؛ به عنوان وزیر امور خارجه آمریکا حاضر خواهد بود با مقامهای ایرانی بر سر میز مذاکره بنیشیند. این، مورد توافق چین، روسیه و کشورهای اروپایی نیز هست. امید من آن است که مردم ایران دریابند که به حکومتشان فرصتی برای مذاکرات صلح داده شده اما حکومت آنها پیشنهاد بهره برداری از این فرصت را رد کرده است.
درپاسخ به مدت زمان مدیدی که اقدامهای سازمان ملل متحد در قبال صدور قطعنامه تازه ای برای تحریم ایران به طول انجامیده است؛
نیکلاس برنز به صدای آمریکا می گوید: "این کار مدت مدیدی طول کشیده است. در روز بیست و چهارم مارس سال ۲۰۰۶ سازمان ملل متحد این تصمیم را پیرامون ایران به تصویب رساند، اگر ایران تا شصت روز پس از بیست و چهارم مارس ۲۰۰۷ فعالیتهای غنی سازی اورانیم خود را معلق نکند، دور تازه ای از تحریم ها علیه آن کشور اعمال خواهد شد. این توافق همچنان در نیویورک روی میز است و با گذشت نزدیک به یک سال ازپایان مهلت ضرب الاجل، هنوز قطعنامه ای در این خصوص آن تصویب است. به نظر من دولت جمهوری اسلامی سزاوار آن است که این دور تازه تحریم ها علیه آن اعمال شود. به نظر من مهم آن است که ایرانیان به این نکته توجه داشته باشند که این تنها آمریکا نیست که خواهان اعمال دور سوم تحریمها علیه جمهوری اسلامی است، بلکه جدا از روسیه و چین، برزیل، اندونزی، مصر، پاکستان و هند نیز همین هدف را دنبال می کنند. این یک خواست جهانی است. ایران بسیار منزوی شده و تنها چند حامی دارد، مثل بلاروس و کوبا. من بسیار امیدوارم که ایرانیان متوجه باشند که حکومت جمهوری اسلامی سبب جدا شدن آنها از جامعه جهانی است و تنها راه بازگشتن آنها به صحنه جهان پذیرفتن پیشنهاد گفتگوست. به نظر می رسد که دولت ایران قدری مرعوب شده است و شاید به این دلیل حاضر به نشستن بر سر میز مذاکره نیست، یا شاید مشاوران خوبی ندارد."
آخرین سوال صدای آمریکا از نیکلاس برنز در خصوص صحبت بر سر حمله نظامی احتمالی علیه ایران است و اینکه مردم ایران چگونه می توانند سر منشا تغییر در شرایط زندگی و کشور خود باشند.
در این مورد آقای برنز می گوید: "ایالات متحده در پی راه حلی دیپلماتیک است. ما پیشنهاد مذاکره را طی هجده ماه اخیر بارها با جمهوری اسلامی در میان گذارده ایم اما پاسخی نگرفته ایم . برای انجام گفتگو مقامهای ایرانی باید در سوی دیگر میز بنشینند. به عقیده من شکاف میان جناحهایی که در حاکمیت نقش دارند، یعنی گروههای میانه رو و تندرو عمده است و همین مشکل زاست. مردم ایران قاعدتا از شرایط کنونی کشورشان کلافه اند، از بحران شدید اقتصادی خسته اند. ایران کشوری است که به رغم برخورداری از منابع عظیم نفت و گاز در این زمستان سخت سوخت کافی در اختیار ملت نمی گذارد و همین کمبود سبب ساز ایجاد یک بحران سیاسی در تهران شده است. اگر نه هزاران، صدها داوطلب نمایندگی مجلس که انتخابات آن پیش روست، رد صلاحیت شده اند، ازجمله فرزندان و نوه های برخی آیت الله های شاخص. این ،شرایطی غیر عادی است. شرایطی که در آن نیرویی بسیار تندرو بر ایران حاکم است. ما امیدواریم که مردم ایران از شرایط نامطلوب کنونی رها شوند و ایران راه خود را به سوی صلح و دموکراسی بیابد.