آکادمی سوئد صبح پنجشنبه در استکهلم اورهان پاموک رماننويس ترک را برنده جايزه نوبل ادبيات سال ۲۰۰۶ اعلام کرد.
در بيانيهای که آکادمی سوئد به اين مناسبت منتشر کرد، نويسنده ۵۴ ساله ترک به خاطر «جستجوی روح ملودراماتيک استانبول» و به خاطر «کشف نمادهای جديد برای برخورد و التقاط فرهنگها» شايسته دريافت اين جايزه دانسته شده است.
پاموک که در شهر زادگاه خود استانبول يک مفسر اجتماعی برجسته دانسته ميشود، خود را هميشه يک داستاننويس معرفی کرده است که فاقد هر گونه برنامه سياسی است. اما او نخستين نويسنده در جهان اسلام بود که فتوای آيتالله خميني، بنيانگذار انقلاب اسلامی ايران برای قتل سلمان رشدی را محکوم ساخت.
پاموک در ترکيه ده رمان منتشر کرده است که بسياری از آنها به زبانهای انگليسي، فرانسه و سوئدی ترجمه شدهاند. نام پاموک هنگامی در غرب بر سر زبانها افتاد که روايت انگليسی جديدترين اثر او «برف» مورد ستايش جهانی قرار گرفت.
داستان رمان «برف» از اورهان پاموک در دهه ۱۹۹۰ در يک شهر مرزی ترکيه به نام «کرس» ميگذرد که روزگاری محل گذر بين امپراتوريهای عثمانی و روسيه بود. شخصيت اصلی اين رمان يک نويسنده تبعيدی است که از آلمان به کشور خود باز ميگردد و برای بازيافت خود و کشورش به سفر در ترکيه ميپردازد.
پاموک به خاطر اشاره به نسل کشی ارامنه توسط قوای ترکيه عثمانی در ترکيه تحت تعقيب قرار گرفت، اما اقدام دولت ترکيه عليه وی با اعتراض شديد سازمانهای حقوق بشر و هوادار آزادی مطبوعات و قلم، روبرو شد.
جايزه نوبل ادبی که امسال به ۱.۳ ميليون دلار بالغ ميشود در ماه دسامبر امسال طی مراسمی در شهر استکهلم به پاموک و ساير برندگان اهدا خواهد شد.