ويروس «اج آی وی» و بيماری «ايدز» در کشورهای مسلمان رو به گسترش است .
در بيست و پنج سال گذشته، اکثر کشورهای جهان درگير مبارزه با شيوع اين بيماری بوده اند. امّا بخشی از جهان، يعنی اکثر کشورهای مسلمان کمتر در باره اين موضوع صحبت ميکنند. با اين حال، گذشت زمان و رشد فزاينده مبتلايان به تدريج توجه جهان اسلام را نسبت به اين مسئله جلب کرده است.
دربسياری از کشورهای مسلمان امروزه «اج آی وی / ايدز» هنوز يک لغت منع شده يا «تابو» است. در چند کشور مسلمان هنوز هيچ اطلاع و يا آماری، که حتی به اهميت اين بيماری اشاره کند، وجود ندارد. امّا، وضع بسرعت تغيير يافته است، و کارشنان پزشکی ميگويند شمار مبتلايان به «اج آی وی / ايدز» رو به افزايش است.
دکتر «شيخ ناصر حسن»، معاون بخش امور پژوهشی دانشکده پزشگی «دانشگاه هوارد» در واشنگتن، که همزمان رئيس انجمن اسلامی پزشکی شمال آمريکا نيز هست، ميگويد: « اگر تعداد مبتلايان به «اج آی وی و ايدز» را در کشورهای اسلامی بخواهيد، من تعداد آنها را کم و بيش بين نيم تا يک ميليون نفر تخمين ميزنم.»
در اين زمينه اختلاف نظر بيم مسلمانان بسيار است. کشورهای مسلمان عرب در شمال آفريقا و خاورميانه در مورد تعداد مبتلايان سکوت کامل اختيار کرده اند. امّا، برخی از کشورهای عمدتاً مسلمان آفريقای سياه، مانند نيجريه و اتيوپی، در مقابله با ويروس «اج آی وی» و بيماری «ايدز» با بحرانی مهلک روبرو هستند.
در تعدادی از کشورهای عمدتاً مسلمان آسيائی، مانند مالزی، و اندونزی، اکنون برنامه های آموزشی و پيشگيری سازمان ملل متحد بمورد اجرا گذاشته شده است.
دکتر حسن ميگويد «برخورد کشورهای مسلمان نسبت به اين بيماری جنبه فرهنگی دارد نه مذهبی»، و ميافزايد برای آن دو دليل وجود دارد: يکی ننگی که به شخص مبتلا وارد ميشود، و نفی اين مسئله توسط دولتهاست - کمبود برنامه های مقابله با اين بيماری- موضوع ديگری است.
دکتر حسن ميگويد: «اشخاص مبتلا با توجه به اينکه هيچ مداوائی برايم وجود ندارد، بخود ميگويند چرا بايد بيماری خود را فاش کنم؛ خودم را لکه دار کنم؛ از جامعه مطرود سازم، خانواده ام مرا رها کنند؛ و خانواده ام نيز از سوی جامعه طرد شوند.»
اسلام روابطی مانند هم جنس بازی، مواد مخدر، و حتی ديدار و معاشرت دختر و پسر را منع کرده است که اکثراً از عوامل ابتلاء به اين بيماری هستند. امّا کارشناسان ميگويند اين بدان معنی نيست که اينگونه روبط در کشورهای اسلامی وجود ندارد.
«سهيل ابوالسميت»، اهل اردن، که در باره «بهداشت و جوانان در خاورميانه» در «دانشگاه تورنتو» تحقيق ميکند، ميگويد ويروس «اج آی وی» و بيماری «ايدز» بسرعت در حال گسترش است.
اسميت ميافزايد: «ما ميدانيم که اين بيماری در کشورهای مسلمان وجود دارد، ولی آنها ميزان و وسعت واقعی شيوع آنرا نميپذيرند. اکثر مردم، تا مراحل کاملاً پيشرفته بيماری، حتی نميدانند که مبتلاء به آن هستند. مبتلايان ممکن است با داشتن ويروس «اج آی وی»، بدون ابتلاء به بيماری «ايدز»، مدتها زندگی کنند و از وجود بيماری بی اطلاع باشند و آنرا به همسران خود منتقل کنند.
عليرغم اينکه اطلاع دقيقی از تعداد مبتلايان به ويروس «اج آی وی» و بيماری «ايدز» در کشورهای اسلامی وجود ندارد، ولی سازمانهای بين المللی و کارشناسان معتقدند که شمار مبتلايان در اين کشورها رو به افزايش است. آنها همچنين ميگويند نفی مسئله - فقدان برنامه های جلوگيری و مداوا – به تدريج در حال تغيير است.