لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۹ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۲۲:۰۴

Editorial: Belarus Election Date Set


پارلمان بلاروس، روز نوزدهم ماه مارس را ماهها پيش از موعد مورد انتظار، به عنوان روز انتخابات رياست جمهوری تعيين کرده است. الکساندر ميلين کويچ می گويد: تغيير تاريخ انتخابات و انجام آن پيش از موعد معين نشان ميدهد که پرزيدنت الکساندر لوکاشنکو، از افزايش ميزان محبوبيت رقيب خود بيم دارد. کانديدای اوپوزيسيون، ميلين کويچ، می گويد: لوکاشنکو ميترسد و روشن است که سازمان های اطلاعاتی به آگاهی وی رسانيده اند که نظر واقعی در ميان مردم چيست و ميزان محبوبيت من در ميان مردم روز بروز رو به افزايش است.

با همه اين احوال، اوپوزيسيون سياسی بلاروس، مشکلات بزرگی در برابر خود دارد. دولت بلاروس در ايام پيش از انتخابات، نهايت کوشش خود را بعمل مياورد تا راه های جديدی برای ايجاد محدوديت در راه آزادی بيان بيابد. پارلمان بلاروس، لايحه ای را تصويب کرده است که بموجب آن انتشار هر گونه اطلاعات کذبی در مورد دولت و يا بی اعتبار ساختن آن جرم محسوب خواهد شد.

لايحه جديد مقرر ميدارد کسانی که گناهکار شناخته شوند با شش ماه بازداشت و يا تا دو سال به زندان محکوم خواهند شد. وزارت ماور خارجه آمريکا نيز در يک بيانيه کتبی می گويد: ترديدی نيست که هدف اين لايحه ايجاد رعب در ميان شهروندان بلاروس، و خفه کردن صدای مطبوعات در دورانی است که کشور، به انتخابات رياست جمهوری سال 2006 نزديک ميشود.

دولت ايالات متحده آمريکا و نيز اتحاديه اروپا، از پارلمان بلاروس مؤکداً ميخواهند در تصميم خود تجديد نظر کنند و لايحه مورد بحث را غير قابل قبول اعلام کنند. شان مک کورمک، سخنگوی وزارت امور خارجه آمريکا می گويد: پذيرش لوايح غير دمکراتيکی از اين نوع، می تواند برای مقامات بلاروس عواقب شديدی داشته باشد. سخنگو می گويد: دولت آمريکا آماده است اقدامات محدود کننده ديگری عليه مقامات مسئول بلاروس، در صورت امتناع از حفظ و اعتلاء معيارها و ضوابط بين المللی در پيش گيرد.

عامل ديگری که تهديدی برای جريان آزاد اطلاعات محسوب ميشود، اعلاميه سازمان پست بلاروس است. پست بلاروس اخيراً اطلاع داده است که پس از اين، چند روزنامه مستقل را توزيع نخواهد کرد. روزنامه های موسوم به نارادنايا وليا، ساليدارناسْتس، و روزنامه ژوُدا، از اين جمله اند. برخی از همين نشريات، با بهانه های واهی و اتهامات افتراء، مورد ايذاء قرار می گيرند.

دولت بلاروس، بايد از تحديد آزادی بيان دست بردارد. خانم جولی فينلی، سفير آمريکا در سازمان امنيت و همکاری اروپا ، در اين باره نکته ظريف و قابل توجهی دارد. خانم فينلی می گويد: «راستي... دولت بلاروس از چه ميترسد...؟ آيا دولت بلاروس از داوری و هوشمندی هم ميهنان خود ترس دارد...؟ اگر چنين است، ... جای افسوس دارد که دولت روس تا اين درجه، حکومت معدودی را بر جمعی کثير، و عدم تحمل را به مماشات و مدارا ترجيح می دهد.

دولت ايالات متحده آمريکا، از آرزوها و آمال دمکراتيک مردم بلاروس حمايت ميکند؛ شايسته است پرزيدنت لوکاشنکو نيز چنين کند!

XS
SM
MD
LG