لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۱۳ آذر ۱۴۰۲ ایران ۱۱:۱۷

گزارش گری توماس خبرنگار صدای آمريکا از تهران در باره انتخابات رئيس جمهوری


امروز ايرانيان خود را برای شرکت در دورِ دومِ انتخاباتِ رياستِ جمهوری آماده می کنند تا از ميانِ دو رقيب، يعنی محمودِ احمدی نژاد، کانديدای محافظه کارِ راديکال و شهردار فعلیِ تهران، و اکبر هاشمیِ رفسنجانی، رئيسِ جمهوریِ سابق و رئيسِ فعلی مجمعِ تشخيصِ مصلحتِ نظام، يکی را در ميان جنجال های سياسیِ اخير ايران، بعنوان رئيسِ جمهوری آينده ايران انتخاب کنند.

گری توماس، خبرنگارِ صدای آمريکا از قم، گزارش می دهد: ممکن است تهران پايتخت ايران باشد، اما قم مرکز مذهب و روحانيت ايران است. قم يکی از دو زيارتگاه بزرگ شيعيان ايرانی، مرکز آموزشِ حوزَوی و تعليمات عالیِ دينی و اقامتگاه آيت الئه خمينیِ فقيد است، که بشدت يادآورِ گره گشوده نشدنیِ ميان دين و حکومت در ايران است.

دو روحانیِ مسلمان، يا به عبارتی دو "آخوند" در محوطه زيارتگاه سرگرم يک گفتگوی دوستانه سياسی هستند. عادل صفا می گويد: "من روزِ جمعه به آقای محمود احمدی نژاد رأی خواهم داد، چرا که او با اقشار ضعيف اجتماع رابطه قلبیِ بيشتری دارد." اما محمد ناصری، همکارِ وی می گويد: من با اين فکر موافق نيستم. تنها سخن گفتن از مشکلات فقرا، در عمل کمکیِ به آنها نخواهد کرد. بنا بر اين من به علی اکبر هاشمی رفسنجانی رأی خواهم داد.

انتخابات امروز، جمعه، آقای احمدی نژاد ۴۹ ساله را، که يک محافظه کار تند رو است، اما يک شخصيت روحانی نيست را با علی اکبرِ هاشمیِ رفسنجانیِ ۷۰ ساله، رئيسِ جمهور پيشين که معمم و روحانی است و خود را فردی "ميانه رو" و "عملگرا" می داند، در گود رقابت قرار می دهد.

مبارزات انتخاباتیِ عامه پسند آقای احمدی نژاد، از سوی برخی مخالفينِ اصلاح طلب، متهّم به دريافت کمکهايی از سوی عواملِ بسيجی شده است تا اينکه بتواند درانتخابات جمعه گذشته از کانديداهای با تجربه تر و شناخته شده تر پيشی گرفته به مقام دوم نائل شود و به اين ترتيب به اجبار انتخابات را به دورِ دوم بکشاند.

اين مبارزات انتخاباتیِ کوتاه مدت، به گونه ای غير معمول پرتشنج بوده است. رسانه های خبریِ رسمی، روزِ پنجشنبه خبرِ دستگيری ۲۶ تن، از جمله يک مقامِ ارشد نظامی را که نامِ او ذکر نشده است اعلام کردند که همگی به جرمِ به اصطلاح"خشونتهای انتخاباتی" بازداشت شده اند.

اکنون در ميانِ روحانيون دست اندرکار، در رابطه با آنکه آيا بايد آقای رفسنجانی، که يکی از خودِ آنهاست انتخاب شود و يا بايد به فردی جوانتر با اعتبارنامه قوی انقلابیِ رأی داده شود، اختلافاتِ شديدی بروز کرده است. آقای ناصری می گويد: " من اعتراف می کنم آقای احمدی نژاد در سمت شهرداری مديرخوبی بوده است و او را برای امورِ شهرداری تأييد می کنم اما آقای رفسنجانی بهتر است. محمدرضا شريفی، طراحِ جايگاه اينترنتیِ زيارتگاه، پرهيزگاری واعتقادات مذهبی آقای احمدی نژاد را می پسندد و معتقد است که آقای احمدی نژاد با بر قراری يک نظمِ سياسی در ضربه ای تند و شديد، با شکافِ طبقاتیِ ميان مستمندان و

ثروتمندانِ جامعه برخورد خواهد کرد. او نيز در رابطه با فساد اظهارِ نگرانی می کند. آقای شريفی می گويد: " چيزی که ما امروز به آن نياز داريم و برای ملت ايران نوعی مشکل تلقی می شود، فساد در سطوح مختلف اداری و شئون و ارکان حکومتی و اختلافِ طبقاتی است." از زمانی که آقای احمدی نژاد، آقای رفسنجانی را بعنوان يک رقيب به چالش طلبيده است، آقای رفسنجانی سخت تلاش می کند تا جهتِ بهبودی موقعيت خود، توجه عموم را به خود جلب کند. آقای رفسنجانی روز چهارشنبه، تنها پيش از پايان يافتنِ مبارزات انتخاباتی، در تبعيت از رقيب خود طرحی را جهت مستمری بيمه بيکاری و برنامه ايی برای امکانِ خريد سهام در موسسات خصوصیِ دولت برای خانواده های ايرانی اعلام کرد. اما اينکه آيا درخواستهای آقای رفسنجانی از مردم، در آخرين لحظات، رأی دهندگان را به سوی خود جلب خواهد کرد يا خير، و يا اينکه، آيا ايران بزرگترين تحولات غير منتظره انتخاباتیِ خود را در تاريخِ پس از دوران انقلاب اسلامی تجربه می کند، امری است که تنها پس از شمارشِ تمامی آرا روشن خواهد شد.

متن انگليسی

XS
SM
MD
LG