لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۷:۵۵

گزارش خبرنگار صدای آمريکا از تهران در باره انتخابات رياست جمهوری


مردم ايران روز جمعه رئيس جمهوری جديدی را انتخاب می کنند. هفت نفر کانديدای جانشينی محمد خاتمی هستند. با اين حال، گری توماس خبرنگار صدای آمريکا در گزارشی که از تهران فرستاده است می گويد آنها نه فقط با يکديگر، بلکه با بی تفاوتی رای دهندگان نسبت به آينده سياسی کشور، مبارزه می کنند.

يک رئيس سابق پليس، يک رئيس جمهور سابق و يک وزير سابق دولت ، بالاتر از کانديداهای ديگر تلقی می شوند. اما آنها با بی تفاوتی قابل ملاحظه در ميان رای دهندگانی روبرو هستند که دو سوم آنها زير ۳۰ سال قرار دارند.

در پارکی در تهران، هامون مهدوی، دانشجو، در پاسخ به اين پرسش که چه کسی را ترجيح می دهد، می گويد تفاوت زيادی بين کانديداها وجود ندارد و او خيال ندارد رای بدهد.

افراد ديگری که با آنها مصاحبه شد بی تفاوتی و بدبينی مشابهی ابراز داشتند. در آنچه بر اين بی تفاوتی تاکيد می گذارد، روزنامه ها و خود کانديداها بی وقفه مردم را به رای دادن تشويق می کنند. شمار رای دهندگان در تعيين برنده، يا کشاندن انتخابات به دور دوم بين دو نفر اول و دوم، اساسی خواهد بود.

علی اکبر هاشمی رفسنجانی، محافظه کاری که اينک خود را "عملگرا" می نامد، با برخورداری از يک سازمان نيرومند و مبارزه تبليغاتی پرخرج، اندکی بر ديگران برتری دارد. اما او بايد چالش های مصطفی معين، کانديدای مورد علاقه اصلاح طلبان، و محمد باقر قاليباف، محافظه کاری را که سعی کرده است چهره ملايم تری از خود نشان دهد، از سر باز کند.

بد بينی در ميان طرفداران بازشدن بيشتر جامعه شديدتر است. آنها ديدند که چگونه وفاداران محافظه کار ولی فقيه ،آيت الله علی خامنه ای ، بارها کوشش های محمد خاتمی را برای اجرای اصلاحات دمکراتيک خنثی کردند.

جلال شاهين، مدير ۲۵ ساله مبازرات انتخاتی آقای معين در شمال تهران، می گويد ضعيف شدن موضع پرزيدنت خاتمی اصلاح طلبان را نا اميد کرد. او می گويد:" به گمان من، خاتمی به ويژه در مسائل اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی موفق بود. البته، در زمينه سياسی ، آنگونه که انتظار می رفت، توفيقی به دست نياورد."

مبارزات انتخاباتی به دليل نبود شعارهای انقلابی، که ويژگی رقابت های رياست جمهوری و پارلمانی گذشته بود، جالب می نمود. اما مردم شکايت می کردند که آنچه آنها می شنوند، فقط قول های مبهمی در باره مسائل مهمی مانند بيکاری و اقتصاد است.

يک مهندس تهرانی، که نخواست نامش گفته شود، شکايتی را که از زبان تمام رای دهندگان در سراسر جهان شنيده می شود، منعکس کرد، کانديداها قول هائی می دهند که به آنها وفا نخواهند کرد. اگر هيچ کانديدائی بيش از ۵۰ درصد رای ها را که برای پيروزی لازم است کسب نکند، رای گيری به دور دوم، در جمعه آينده، کشيده خواهد شد.

آمريکا و گروه های مدافع حقوق بشر روند انتخابات ايران را مورد انتقاد قرارداده اند. کاندوليزا رايس وزيرامورخارجه آمريکا روزسه شنبه اظهارداشت نظام سياسی ايران رو به قهقرا می رود. پرزيدنت بوش نيزگفت حاکمان غيرمنتخب ايران با رد صلاحيت بيش ازيک هزارکانديدا، روند دمکراتيک را درايران تضعيف کرده اند. پرزيدنت بوش افزود انتخابات ايران با پيشينه سرکوبگرانه حاکمان ايران تطبيق می کند. وزارت امورخارجه ايران درواکنش اعلام کرد اظهارات پرزيدنت بوش مبتنی برخصومت است.

متن انگليسی

XS
SM
MD
LG