نمايندگان نزديک به ١٩٠ کشور، بررسی يک ماهه پيمان منع گسترش سلاح های اتمی را ، در ميان نگرانی های ناشی از مقاصد اتمی ايران و کره شمالی، آغاز کرده اند.
کوفی عنان دبيرکل سازمان ملل متحد می گويد برای حفاظت ازپيمان منع گسترش سلاح های اتمی Nuclear Non-Proliferation Treaty بايد اقدامی سريع به عمل آيد.
آقای عنان پيمان را منسوخ وتحت فشارشديد توصيف کرد. آقای عنان وسايرنمايندگان شرکت کننده درکنفرانس همچنين ازقدرت های اتمی جهان خواستند کوشش بيشتری درجهت کاهش زرادخانه سلاح های اتمی خود به عمل آورند.
استفن ريد ميکر مديرکل وزارت امورخارجه آمريکا با اشاره به قراردادهای کنترل تسليحات که تعداد کلاهک های اتمی آمريکا را کاهش می دهد، انتقادهای نمايندگان را رد کرد.
آقای ريد ميکرهمچنين اظهارداشت آمريکا خواهان آن است که کنفرانس توجه خود را معطوف کره شمالی و ايران کند که واشنگتن آن ها را متهم به کوشش در راه توليد سلاح های اتمی کرده است.
پيمان ان پی تی، که ۱۸۷ کشور آنرا امضا کرده اند، کشورهای غير اتمی را از فراهم آوردن جنگ افزار اتمی ممنوع می سازد، و بر اساس شرايط آن، پنج قدرت هسته ای اعلام شده – آمريکا، بريتانيا، فرانسه، روسيه و چين – کاهش زراد خانه های اتمی و رها کردن چنين سلاح هائی را تعهد می کنند.
واشنگتن می خواهد بررسی پيمان، که هر پنج سال يکبار انجام می گيرد، بر فعاليت های اتمی مشکوک در ايران و کره شمالی متمرکز باشد. اما چندين کشور شکايت می کنند که آمريکا و ديگر قدرت های بزرگ به اندازه کافی در خلع سلاح شتاب نکرده اند و می خواهند اين موضوع در راس مذاکرات قرار گيرد.
کوفی عنان دبير کل سازمان ملل متحد، در آنچه بر نگرانی ها می افزايد، می گويد از اعتماد به پيمان ۳۵ ساله کاسته می شود.
اسرائيل، هند و پاکستان هرگز پيمان ممنوعيت گسترش سلاح های اتمی را امضا نکرده اند. ايران اينک می گويد ممکن است فعاليت های اتمی خود را از سر بگيرد. و کره شمالی، اخيرأ اعلام کرد سلاح های اتمی دارد.