لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۲۱:۰۹

پدر روح الله زم از فرانسه، عراق، و استرالیا خواست «ميزان تقصير‌پذيری» در انتقال فرزندش به ایران را توضیح دهند


قاضی صلواتی که تحت تحریم‌های آمریکا است، حکم اعدام روح الله زم را صادر کرده بود.
قاضی صلواتی که تحت تحریم‌های آمریکا است، حکم اعدام روح الله زم را صادر کرده بود.

محمدعلی زم از دولت‌های فرانسه، عراق، و استرالیا خواست «موضع رسمی خود در ميزان تقصير‌پذيری و يا مردود‌‌دانستن مشارکت» در زمینه دستگیری و انتقال فرزندش، روح الله زم، به ایران را اعلام کنند.

روح الله زم، روزنامه نگار و مدیر شبکه تلگرامی آمدنیوز، مقیم فرانسه بود و با اقدامات دستگاه اطلاعاتی ایران، پس از سفر او به عراق، به تهران منتقل و سال گذشته اعدام شد.

یکی از ماموران سابق وزارت اطلاعات ایران اخیرا مدعی شد که فرانسه روح‌الله زم را با یک افسر امنیتی فرانسوی، که در جریان درگیری‌ها با داعش توسط «بچه‌های محور مقاومت» و مرتبط با ایران اسیر شده بود، مبادله کرده است.

اکبر خوش‌کوشک در گفت‌و‌گو با وب‌سایت رویداد ۲۴ مدعی شده است سازمان اطلاعات سپاه پاسداران و فرانسه در جریان سفر زم به عراق همکاری کردند تا ایران بتواند او را به خاک خود بکشاند. او گفت: «تله خوبی مهیا کرده بودند... بالاخره باید ظاهر کار هم جوری می‌شد که فرانسوی‌ها مقصر به نظر نرسند.»

پدر روح الله زم در متنی که در حساب اینستاگرام خود منتشر کرده است اکبر خوش‌کوشک را «عنصر سوخته امنیتی» معرفی کرده که در پی «قصه‌سرایی دروغین برای فریب افکار عمومی و شریک‌تراشی برای تخفیف این اعمال مجرمانه‌» است. با این حال آقای زم نوشته است: «از دولت‌های فرانسه، عراق و استراليا انتظار دارد نسبت به عوارض هولناک عاطفی- انسانی به‌جای‌مانده از قتل وی، احساس مسئوليت داشته و موضع رسمی خود در ميزان تقصير‌پذيری و يا مردود‌‌ دانستن مشارکت در این فاجعه غیر انسانی را اعلام بدارند.»

آقای زم دلیل خود را به طور مشخص برای اشاره به نام این سه کشور و به ویژه استرالیا توضیح نداده است، اما پس از بازگرداندن روح الله زم به ایران شایعاتی در شبکه‌های اجتماعی پیرامون همکاری یکی از ایرانیان ساکن این کشور با ماموران امنیتی ایران برای دستگیری مدیر شبکه تلگرامی آمد نیوز منتشر شد.

سپاه پاسداران مهر ماه سال گذشته با اعلام بازداشت آقای زم مدعی شد که او را «با استفاده از عملیات پیچیده و فریب اطلاعاتی» به «داخل کشور هدایت و بازداشت» کرده است. اندکی بعد مشخص شد که روح الله زم در سفر به عراق بازداشت شده و به ماموران امنیتی جمهوری اسلامی تحویل داده شده است.

روح‌الله زم ۴۷ ساله و مدیر کانال تلگرامی آمد نیوز با بیش از یک میلیون دنبال‌کننده روز ۲۲ آذر ۱۳۹۹ به دار آویخته شد.

آقای زم در «قسمت اول» متن اینستاگرانی خود اعدام پسرش را «اقدامی غیرقانونی» توصیف کرده است.

گزارشگران بدون مرز در گزارش سال ۲۰۲۱ خود ایران را به لحاظ سرکوب آزادی‌های رسانه‌ای و خبرنگاران در رتبه ۱۷۴ قرار دارد و با اشاره به روح‌الله زم به عنوان تازه‌ترین نمونه اعدام روزنامه‌نگاران در ایران اعلام کرد: «از لحاظ اعدام خبرنگاران در ۵۰ سال گذشته ایران کماکان در رده نخست قرار دارد.»

XS
SM
MD
LG