آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، روز جمعه ۲۳ آذر در سفری اعلام نشده به عراق رفت تا در مورد آینده سوریه با محمد شیاع السودانی، نخست وزیر این کشور گفتگو کند.
آقای بلینکن در پی سرنگونی سریع دولت بشار اسد در سوریه به منطقه سفر کرد.
دولت جو بایدن از شورشیان مخالف اسد خواسته است تا دولتی ایجاد کنند که اقلیتهای سوریه را نیز در برگیرد.
وزارت امور خارجه آمریکا گفت که آقای بلینکن در بغداد بر تعهد ایالات متحده بر مشارکت استراتژیک آمریکا و عراق و همچنین حفظ امنیت، ثبات و حاکمیت عراق تأکید خواهد کرد.
در بیانیه این وزارتخانه آمده است: «وزیر امور خارجه همچنین درباره فرصتها و چالشهای امنیتی منطقه و حمایت پایدار ایالات متحده از تعامل با تمامی جوامع سوریه برای اطمینان حاصل کردن از یک انتقال فراگیر گفتگو خواهد کرد».
یک مقام آمریکایی به خبرگزاری رویترز گفته است که واشنگتن از این دیدار به عنوان فرصتی برای عقب راندن هر چه بیشتر جمهوری اسلامی در منطقه استفاده خواهد کرد.
گروههای شیعه تحت حمایت جمهوری اسلامی پس از تهاجم ائتلاف بینالمللی به رهبری آمریکا به عراق در سال ۲۰۰۳میلادی با داشتن دهها هزار شبهنظامی به عنوان بازیگران قدرتمند در عراق ظاهر شدند.
به رغم نگرانی بغداد از سرایت ناآرامیهای سوریه به عراق تصمیم گرفت پس از پیروزی شورشیان سنی و تصرف دمشق به شبهنظامیان شیعه اجازه مداخله در سوریه را ندهد.
حکومت ایران در طول ۱۳ سال جنگ داخلی سوریه، یکی از حامیان اصلی بشار اسد بود و از خاک این کشور بهعنوان مسیری کلیدی برای تأمین تسلیحات حزبالله لبنان استفاده میکرد.
ائتلاف مخالفان دولت بشار اسد به رهبری گروه هیأت تحریرالشام در زمانی کمتر از ده روز، توانسته است شهرهای کلیدی مانند حلب و حما و حمص را به تصرف خود در آورد و کنترل بخشهای وسیعی از سوریه را از دست دولت اسد خارج کند.
با پیشروی شورشیان در سوریه، عراق هزاران نیرو از ارتش خود و همچنین نیروهای بسیج مردمی عراق مشهور به حشد شعبی و یک آژانس امنیتی دربرگیرنده بسیاری از گروههای مسلح همسو با جمهوری اسلامی که قبلاً در سوریه میجنگیدند را در مرز خود جمع کرده بود.