لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۶:۱۲

آغاز دوباره خاموشی‌‌ها در ایران، سیاست «یا برق یا مرگ» دولت پزشکیان


قطع برق هنگام ثبت نام وحید حقانیان برای کاندیداتوری انتخابات ریاست جمهوری
قطع برق هنگام ثبت نام وحید حقانیان برای کاندیداتوری انتخابات ریاست جمهوری

پس از آن که معاون اجرایی پزشکیان گفت «قرار نیست عده‌ای بمیرند تا ما برق داشته باشیم» شرکت توانیر از آغاز « قطعی برنامه‌ریزی شده برق» در ایران از ۲۰ آبان خبر داد و از مردم خواست صرفه‌جویی کنند.

محمدجعفر قائم پناه ۱۶ آبان‌ماه در حاشیه جلسه کارگروه ملی کاهش آلودگی هوا، سرما و وارونگی هوا را به کمبود انرژی و ناتوانی دولت در تولید برق و تامین گاز نیروگاه‌ها ربط داد و گفت: «پزشکیان دستور داده مازوت سوزی که باعث آلودگی هوا و بیماری می‌شود، در سه نیروگاه اراک، کرج و اصفهان متوقف شود، البته این اتفاق منجر به کاهش برق در شبکه توزیع و خاموشی می‌شود، اما چاره‌ای نداریم زیرا نمی‌توانیم شاهد مرگ مردم بر اثر آلودگی باشیم.»

شرکت توانیر هم روز شنبه ۱۹ آبان از مشترکان خواست با توجه به شروع فصل سرما و افزایش مصرف گاز و محدودیت‌ تامین سوخت گاز نیروگاه‌ها و مطابق تصمیمات اتخاذ شده مبنی بر عدم مصرف مازوت در برخی از نیروگاه‌ها، در مصرف گاز و برق صرفه‌جویی کنند و برای آگاهی از برنامه روزانه خاموشی به سایت «برق من» مراجعه کنند.

تجارت‌نیوز اما در گزارشی از این تصمیم دولت پزشکیان انتقاد کرد و نوشت: «اقدامی که دولت در زمینه توقف مازوت‌سوزی در کشور انجام داد، شاید در نگاه اول از نظر کاهش آلودگی هوا کلان‌شهرها و حفظ سلامت مردم اقدامی مهم و مثبت تلقی شود، اما این کار قطعی‌های پی‌در‌پی برق را به دنبال خواهد داشت که به شکل دیگر زیست ساکنان ایران زمین را با تهدید مواجه می‌کند.»

این سایت به نقل از فرشید شکرخدایی، رئیس کمیسیون سرمایه‌گذاری و تامین مالی اتاق بازرگانی ایران نوشت: «تصمیمات دولت ناامیدکننده است. مشکل کمبود شدید گاز و برق را نمی‌توان ناترازی نامید. این خروجی نحوه حکمرانی در کشور است. بدون ارتباط با دنیا، بدون حل شدن مشکل با جهان و بدون پشتیبانی از بخش خصوصی، مشکلات کشور حل نمی‌شود. کسانی که تولید نفت و گاز را به نیروهای غیرمتخصص واگذار کردند باید پاسخگو باشند و توضیح دهند که چرا هیچ پیشرفتی در تولید نفت و گاز کشور صورت نگرفته است.»

شمار زیادی از کاربران فضای مجازی هم با اعتراض به تصمیم دولت چهاردهم، توقف مازوت‌سوزی در برخی نیروگاهها را نمایشی، و ابراز نگرانی مسئولان برای سلامتی مردم را دروغین خوانده و نوشتند: «دروغ میگویند، هم مازوت می‌سوزانند، هم گاز ندارند.»

یک کاربر در همین زمینه نوشت: «بی‌برقی از بین نمی‌رود بلکه از فصلی به فصلی دیگر منتقل می‌شود. تا چندوقت دیگر هم مازوت می‌سوزانند هم برق را قطع می‌کنند.»

کاربر دیگری هم نوشت: «زندگی زیر سایه جمهوری‌اسلامی یعنی یا خفه شدن از آلودگی، یا زجر کشیدن در بی‌برقی.»

یک روزنامه‌نگار اقتصادی در این رابطه به صدای آمریکا گفت که «دولت به دنبال سرپوش گذاشتن بر قطعی‌ گسترده برق در ماه‌های پیش رو بوده و موضوع آلودگی هوا بهانه است.»

رضا غیبی تاکید کرده «اگر دولت به دنبال حل مشکل آلودگی هوا بود می‌توانست شرکت‌های ایران خودرو و سایپا را تا رعایت استانداردهای روز دنیا تعطیل کند چرا که سهم خودروسازان از آلودگی هوا بین ۶۰ تا ۷۰ درصد است.»

غیبی همچنین به مشکلات تامین انرژی برای بخش صنعت اشاره کرده و گفت: «در زمستان سال جاری قطع همزمان برق و گاز آسیب‌های جبران‌ناپذیری به صنایع وارد خواهد کرد.»

بنابر گزارش‌ها ناترازی در حوزه انرژی در سال‌های اخیر شدت گرفته و در حال حاضر ایران با ناترازی برق، آب، گاز، بنزین و گازوئیل روبرو است.

کارشناسان معتقدند هیچ راهکار کوتاه مدت برای رفع ناترازی وجود ندارد و اجرای برنامه‌های توسعه‌ای نیازمند بودجه چند صد میلیارد دلاری و حداقل ۴ سال زمان است.

XS
SM
MD
LG