لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲۱ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۴:۴۳

رویترز: پهپاد انتحاری جدید روسیه با استفاده از قطعات ساخت چین تولید شد


بقایای یک پهپاد روسی در اوکراین
بقایای یک پهپاد روسی در اوکراین

خبرگزاری رویترز روز جمعه ۲۳ شهریور از تولید یک پهپاد انتحاری جدید توسط روسیه با استفاده از قطعات ساخت چین خبر داد.

در این گزارش به نقل از دو منبع سازمان اطلاعاتی اروپا و اسناد مشاهده شده توسط رویترز، آمده است که روسیه سال گذشته میلادی تولید پهپاد تهاجمی دوربرد جدیدی با نام «گارپیا - ای یک» را با استفاده از قطعات و موتور چینی آغاز کرده است.

این گزارش حاکی است که مسکو از این پهپادهای انتحاری برای هدف قرار دادن مناطق مختلف اوکراین استفاده می‌کند.

به گزارش رویترز، یک شرکت وابسته به بخش دولتی صنایع نظامی روسیه طی حدود یک سال گذشته ۲۵۰۰ فروند از این نوع پهپاد تولید کرده است.

این نخستین بار است که ساخت پهپاد توسط روسیه با استفاده از فناوری چینی گزارش می‌شود.

شرکت‌های روسی به درخواست رویترز برای اظهارنظر درباره این همکاری پاسخی نداده‌اند.

به گفته این دو منبع سازمان اطلاعاتی اروپا، «گارپیا» که در زبان روسی به معنای «درنده‌خو» است، علیه اهداف نظامی و غیرنظامی در اوکراین استفاده می‌شود و تلفات و خسارات زیادی به بار آورده است.

آنها بدون ارائه جزئیات بیشتر، تصاویری از بقایای یک پهپاد «گارپیا - ای یک» در اوکراین را در اختیار رویترز گذاشتند که بررسی‌های این خبرگزاری را تا حد زیادی تأیید می‌کند.

با این حال، رویترز اشاره کرد که به‌صورت مستقل قادر به تأیید تصاویر بقایای این نوع پهپاد نیست. منابع رویترز به دلیل حساسیت موضوع خواستار افشا نشدن هویت و سایر جزئیات مرتبط با مدارک شدند.

ساموئل بندت، کارشناس ارشد «مرکز امنیت جدید آمریکا» در شهر واشنگتن، به رویترز گفت که گارپیا، در صورت تایید، نشان‌دهنده عدم اتکای روسیه به پهپادهای دوربرد ساخت جمهوری اسلامی است.

او افزود این موضوع نشان می‌دهد که روسیه اکنون می‌تواند بیشتر به توسعه داخلی و همچنین به طور واضح به چین تکیه کند، زیرا هر دو طرف در این جنگ برای تولید پهپادها به بسیاری از قطعات چینی وابسته هستند.

ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهوری اوکراین، سال گذشته میلادی گفته بود که جمهوری اسلامی از هنگام تهاجم نظامی روسیه به اوکراین بیش از یک هزار فروند پهپاد انتحاری «شاهد» به روسیه ارسال کرده است.

حکومت ایران به رغم ارائه شواهدی در این مورد از سوی اوکراین، بارها اتهام ارسال پهپاد به روسیه برای حمله به اوکراین را رد کرده است.

در همین ارتباط، مصاحبه روز ۱۷ شهریور احمد بخشایش‌اردستانی، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی، با وب‌سایت «دیده‌بان ایران» در مورد همکاری‌ نظامی تهران و مسکو در روزهای اخیر در ایران خبر ساز شده است.

او گفته بود: «ایران در راستای همکاری های اقتصادی و سیاسی خود به روسیه پهپاد و موشک صادر می کند. در مقابل، روس‌ها با ایران همکاری می‌کنند تا تحریم‌ها را دور بزنیم. ما خیلی از اجناس‌مان از ایران از روسیه وارد می‌کنیم.»

او درباره نحوه همکاری ایران و روسیه گفته بود: «ما باید برای تامین نیاز خود از جمله در واردات سویا و گندم باید تهاتر کنیم. یک بخش از تهاتر شامل ارسال موشک و بخش دیگر ارسال پهپاد های نظامی به روسیه است.»

در این میان، رویترز در گزارش خود در باره همکاری نظامی مسکو و پکن نوشت که وزارت دفاع روسیه به درخواست رویترز برای اظهارنظر درباره این گزارش پاسخی نداده است.

در این حال، وزارت خارجه چین در بیانیه‌ای به این خبرگزاری گفت که پکن صادرات اقلام با کاربردهای نظامی بالقوه از جمله پهپادها را به شدت کنترل می‌کند.

در این بیانیه آمده است: «با توجه به بحران اوکراین، چین همواره متعهد به ترویج گفتگوهای صلح و حل و فصل سیاسی بوده است».

با این حال پکن تأکید کرد که هیچ محدودیت بین المللی برای تجارت چین با روسیه وجود ندارد.

ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو، هفته گذشته از چین خواست تا از جنگ روسیه در اوکراین حمایت نکند و گفت که کمک‌های پکن عامل مهمی در ادامه درگیری بوده است.

آمریکا نیز بارها به پکن در مورد حمایت این کشور از صنایع دفاعی روسیه هشدار داده است. واشنگتن صدها تحریم را با هدف محدود کردن توانایی مسکو در بهره برداری از فناوری‌های خاص برای مقاصد نظامی اعمال کرده است.

XS
SM
MD
LG