سازمان عفو بینالملل روز دوشنبه از مقامات جمهوری اسلامی خواست حکم اعدام شریفه محمدی، فعال کارگری و حقوق زنان، را لغو و او را آزاد کنند.
این سازمان مدافع حقوق بشر با اشاره به اتهام «بغی» دادگاه انقلاب رشت علیه خانم محمدی یادآور شد که محاکمه او بهشدت ناعادلانه بوده است.
عفو بینالملل همچنین افزود که حکم اعدام این فعال حقوق زنان در میانه انتشار گزارشهایی نگرانکننده مبنی بر شکنجه و بدرفتاری با او پس از بازداشت در آذر ماه سال گذشته صادر شده و اینکه کبودیهای قابلمشاهده بر روی بدن خانم محمدی حاکی از ضرب و جرح او است.
عفو بینالملل تصریح کرده که مقامات حکومت ایران باید به حقوق آزادی بیان، تشکل و گردهمایی مسالمتآمیز احترام بگذارند و فورا استفاده از مجازات اعدام از جمله به عنوان ابزاری برای سرکوب سیاسی را متوقف کنند.
همزمان زندانیان سیاسی عضو کارزار «سهشنبههای نه به اعدام» در بیانیهای با «بیشرمانه» خواندن صدور حکم اعدام برای شریفه محمدی، فعال کارگری، اعلام کردند که سهشنبه در چندین زندان اعتصاب غذا خواهند کرد.
زندانیان عضو کارزار «سهشنبههای نه به اعدام» در آستانه بیست و چهارمین هفته اعتصاب غذای اعتراضی خود علیه «صدور و اجرای حکم غیرانسانی اعدام»، با ذکر تجربهای از مردم یاری خواسته و گفتهاند: «بررسی رفتارهای دستگاههای سرکوب نظام در سالهای گذشته نشان داده که، هرگاه نمایش باشکوهی از اکثریت مردم ایران در مقابل اقلیت مستبد حاکم بر کشور بروز و ظهور یافته، ماشین سرکوب حکومت فعالتر شده و با هدف القای ترس و ایجاد ارعاب در مردم برای جلوگیری از قیام و اعتراضات سیاسی و اجتماعی علیه استبداد، از ابزار "اعدام" بیشترین بهره را برده است.»
آنها افزودهاند: «ما پیشبینی میکنیم که دستگاه سرکوب جمهوری اسلامی همانگونه که پیش از برگزاری نمایش "انتصابات"، اجرای اعدامها را تا سرحد ممکن کاهش داد، پس از عبور تحقیرآمیز از این پیچ، به حرکت ماشین صدور و اجرای احکام اعدام سرعت خواهد داد و به سرکوب خانوادههای دادخواه بیش از گذشته خواهد پرداخت.»
امضاکنندگان این بیانیه، صدور حکم اعدام برای شریفه محمدی، فعال کارگری را «بیشرمانه» دانستهاند و بازداشت رعنا کوکور، خواهر زندانی سیاسی زیر حکم اعدام مجاهد کورکور، را «در همین راستا قابل ارزیابی» دانسته و «نشانه شدت گرفتن نقض فاحش حقوق بشر و حق زندگی از سوی حاکمیت» قلمداد کردهاند.
آنها اضافه کردهاند: «ما زندانیان کارزار "سهشنبههای نه به اعدام" در زندانهای اوین (بند زنان، ۴، ۶، ۸)، قزلحصار(واحد ۳ و ۴)، خرمآباد، مرکزی کرج، تبریز، خوی، نقده، سقز، و مشهد، فردا، سهشنبه ۱۹ تیر ماه، برای بیستچهارمین هفته در مخالفت با احکام اعدام صادر شده به ویژه حکم بیشرمانه و ننگین اعدام برای شریفه محمدی اعتصاب غذا خواهیم کرد.»
در این بیانیه با اشاره به این که یکی از «اتهامات واهی» منتسب به شریفه محمدی «پخش تراکت نه به اعدام» عنوان شده، آمده است: «تلاش برای توقف ماشین اعدام نه تنها جرم نیست بلکه باید به یک مطالبه عمومی تبدیل شود.»
در این بیانیه با هشدار نسبت به عواقب بیتوجهی به مسئله اعدامها توسط جمهوری اسلامی در ایران، از «احزاب، گروهها، جریانهای سیاسی و صنفی، و اصحاب رسانه» خواسته شده که «در هفتهها و ماههای پیشرو بیش از گذشته به مسئله "اعدام" و مخالفت با آن توجه نشان دهند.»
پیش از این، اعضای کارزار «سهشنبههای سیاه» درباره اظهارات علی خامنهای مبنی بر ضرورت بیتوجهی به مبانی حقوق بشر هشدار داده و آن را یک «زنگ خطر جدی» دانسته بودند.
بر اساس تازهترین گزارش کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل، دستکم ۸۳۴ نفر در سال ۲۰۲۳ میلادی در ایران اعدام شدند. این آمار از افزایش ۴۳ درصدی اعدامها در ایران حکایت دارد.
از کل موارد اعدام در ایران در سال گذشته میلادی، دستکم ۴۷۱ مورد مرتبط با جرایم مواد مخدر بوده که نسبت به سال ۲۰۲۲ افزایشی ۸۴ درصدی داشته است. در این گزارش به اعدام مجرمان زیر سن قانونی یا کودکمجرمان نیز اشاره شده است.